Kultovní Blade Runner se dočká druhého dílu

Kultura Kultura
20. 5. 2012 10:16
Režisér Ridley Scott naváže na svůj sci-fi příběh

Praha - Pokračování třicet let starého filmu známého svými temnými výjevy z futuristického velkoměsta bude mít nejen stejného režiséra, ale zřejmě i scénáristu Hamptona Fenchera, jak vyplývá z vyjádření společnosti Alcon entertainment.   

V původním příběhu založeném na předloze spisovatele Philipa K. Dicka si Harrison Ford zahrál Ricka Deckarda, který u policie plní úlohu tzv. Blade Runnera, tedy lovce ilegálních biologických androidů, tzv. „replikantů". Ve vlastním ději sledujeme Ricka, jak pronásleduje skupinu vedenou replikantem Royem - těm jde především o zkontaktování svého tvůrce, aby jim prodloužil život naprogramovaný pouze na čtyři roky. Policista poznává, že replikanti se stávají více a více lidmi, k čemuž mu napomůže i vztah s replikantkou Rachel. Film vlastně vybízí k úvaze, jestli sám Rick není replikant. V roce 1992 se snímku dostalo mírně přepracované verze.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Dle vyjádření Ridleyho Scotta se bude druhý díl odehrávat několik let po prvním a hlavní postavou bude žena. Producent Andrew Kosove prohlásil, že Scotta si Alcon získal nástinem nového děje, který má údajně být „úplně jiný než původní Blade Runner".  Již začátkem roku se objevovaly zprávy o možném sequelu a o případné repríze role Harrisona Forda, ovšem to zatím vypadá nepravděpodobně. S natáčením se začne nejspíš někdy v roce 2013. 

Z dílny Ridleyho Scotta je nyní očekávána hlavně sci-fi Prométheus a v budoucnu adaptace knihy Cormacka McCartyho The Counselor. Jeho jméno se též skloňuje v souvislosti s adaptací deskové hry Monopoly.      

 

Právě se děje

Další zprávy