Zemřel Earl Scruggs, jeden z největších hráčů na bendžo

Kultura Kultura
29. 3. 2012 12:50
Earls Scruggs přispěl k současnému vnímání zvuku bendža a country music
Earl Scruggs
Earl Scruggs | Foto: Michael Buckner, Getty Images

Nashville - Bluegrassová legenda a inovátor hry na bendžo Earl Scruggs zemřel ve věku 88 let. Ikona moderní country music a jedna z klíčových postav pro vývoj americké hudby zemřela přirozenou smrtí v nemocnici v Nashvillu. Stalo se tak ve středu, oznámil jeho syn Garry.

Scruggs hudební svět obohatil o techniku hraní na bendžo, když ve čtyřicátých letech poprvé na veřejnosti vybrnkával melodii třemi prsty. Tento způsob hraní od něj převzaly generace dalších hráčů a v podstatě nahradil dosavadní rytmickou pětiprstou techniku, čímž bendžo povýšil ze součásti rytmické sekce na plnohodnotný sólový nástroj.

Nezávisle na něm sice s podobným způsobem hry přišel také Don Reno, ovšem tomu se nepodařilo dosáhnout takové popularity a statut popularizátora bendža navždy připadl Scruggsovi.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Hudební kariéra

Pravděpodobně nejznámější demonstrací Scruggsovy techniky jsou skladby The Ballad of Jed Clampett - hlavní hudební motiv seriálu The Beverly Hillbillies (Burani z Beverly Hills) - a Foggy Mountain Breakdown znějící ve slavném filmu Bonnie a Clyde z roku 1967.

Scruggs společně s dlouholetým spoluhráčem Lesterem Flattem
Scruggs společně s dlouholetým spoluhráčem Lesterem Flattem | Foto: Aktuálně.cz

Právě televizní seriál z roku 1962 přitom byl pro mnoho diváků vůbec prvním setkáním s country hudbou a obě zmíněné skladby se staly hitem v mnoha zemích světa.

Hudební kariéru Scruggs zahájil v kapele The Blue Grass Boys, jejíž kapelník Bill Monroe je považován za jakéhosi otce bluegrassu.

Posléze se na dlouhou dobu spolčil se svým kamarádem kytaristou Lesterem Flattem a dvojice spolu vydržela tvořit od čtyřicátých let až do roku 69, kdy ji rozdělil spor, zda se držet tradičního pojetí country nebo začít experimentovat.

Po rozpadu dua společně se třemi syny zformoval skupinu The Earl Scruggs Revue.

Čtyři Grammy a další ceny

V roce 1982 jeho celoživotní přínos žánru ocenilo uvedení do Countryové síně slávy, kam byl zapsán právě s dlouholetým hudebním partnerem Lesterem Flattem. V roce 1992 pak společně s třinácti dalšími získal americkou Národní medaili za umění. „Ani v těch nejdivočejších snech jsem neuvažoval o nějakých oceněních, opravdu si toho vážím," komentoval tehdy udělení medaile Scruggs.

Poslední studiová nahrávka pochází z roku 2001 a předcházela jí sedmnáctiletá odmlka. Jmenuje se Earl Scruggs and Friends a podíleli se na ní jména jako Elton John, Dwight Yoakam, Sting nebo Steve Martin.

Právě poslední jmenovaný pak v článku pro New Yorker označil Scruggse za největšího hráče na bendžo všech dob: „Jenom několik hráčů dokázalo změnit způsob, jakým dnes slyšíme daný nástroj, což Earla řadí po bok Milese Davise, Louise Armstronga, Cheta Atkinse a Jimiho Hendrixe."

V průběhu kariéry Scruggs získal čtyřikrát cenu Grammy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy