Tipy na koncerty? Konono n. 1, Crippled Black Phoenix

Kultura Kultura
23. 3. 2012 1:48
V Praze vystoupí Konono n. 1, Earth nebo Crippled Black Phoenix

Konono No. 1
DIY estetikou k sobě konžští Konono No. 1 přilákali množství fanoušků rocku a elektronické hudby, stylová neuchopitelnost začínající u transovních rituálů matanga a končící v tanečních experimentech z nich pak rychle udělala hit alternativní scény. S hypnotickou hudbou na hony vzdálenou dnešní uhlazené podobě world music sklízí úspěchy i na elektronických, experimentálních a jazzových festivalech, v roce 2011 dokonce získali cenu Grammy za spolupráci s jazzovým pianistou Herbie Hancockem.
úterý 27. března, Praha - Palác Akropolis, 380 Kč (lístek k sezení za 430)

Crippled Black Phoenix
Progresivní rock, freak folk, post-rock, doom, žánrové zařazení Crippled Black Phoenix je nekonečné, rukopisem podobným legendárním Pink Floydům se však dvojdesce The Ressurectionis/Night Raider z roku 2009 podařilo otevřít do sebe zahleděnou scénu intelektuálního post rocku širší obci posluchačů. Kapela si libuje v netradičních nástrojích a epických konceptech, a pokud se početná sestava na pódium strahovské Sedmičky poskládá, pokusí se své snahy o velkolepost přenést i na návštěvníky pražského koncertu. Osou vystoupení bude letošní nahrávka (Mankind) The Crafty Ape rozdělená do třech kapitol faktů a příběhů.
středa 28. března, Praha - Klub 007 Strahov, 250 Kč

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Des Ark
Americká písničkářka Aimee Argote vystupující pod pseudonymem Des Ark má poměrně daleko do klasické vize holky s kytarou. Melancholický indie zvuk střídají divočejší pasáže a Aimee zpívá, šeptá a křičí o zraňujících osobních tématech. Její hudba tak je jakousi pomyslnou spojnicí mezi naštvanými deskami PJ Harvey ze začátku devadesátých let a přítulným písničkářstvím Cat Power.
středa 28. března, Brno - Boro, 100 Kč
čtvrtek 29. března, Praha - klub Final, cena neuvedena

Earth
Američtí pionýři drone zvuku se do historie hudby zapsali dvěma způsoby. Ústřední postava kapely Dylan Carlson byl majitelem pistole, která nakonec prostřelila hlavu Kurta Cobaina. Nelidsky pomalá a uhrančivá hudba na hranici únosnosti jim zase vysloužila status nejpomalejší kapely na světě. Debutová nahrávka Earth 2: Special Low-Frequency Version je opravdu jen pro nejotrlejší a v některých případech se z ní nepřipraveným posluchačům dělá fyzicky špatně, postupně se ale skupina posunula k hypnotickému instrumentálnímu rocku s takřka meditativním charakterem. Pražské vystoupení by tak mělo prezentovat právě tu vlídnější tvář Earth.
pátek 30. března, Praha - Divadlo Dobeška, 350 Kč

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nadja
Aidan Baker chrlí jednu nahrávku za druhou a v jeho diskografii, jejímž středobodem je právě sólová tvorba a drone duo Nadja, není lehké se zorientovat. Spojnicí všech přitom je pochmurná nálada ve skladbách, které se nesnaží být písničkami, ale spíše určitou prací s atmosférou. Tiché ambientní pasáže střídají mohutné hlukové stěny na pomezí metalu a shoegaze, jejichž nepříliš pozitivní vyznění ještě umocňuje Bakerovo netečné introvertní jednání.
sobota 31. března, Praha - K4 klub, 220 Kč

Dub Incorporation
Dub Incorporation | Foto: Aktuálně.cz

Dub Incorporation
Dub Incoporation jsou jakýmsi hudebním odrazem Francie jakožto multikulturního prostoru a v jejich tvorbě se potkává jamajské reggae, dub a dancehall s vlivy africké a arabské hudby. Promítá se v ní tak alžírský a senegalský původ frontmanů s africkou bezstarostností a přirozeným citem pro hudbu a díky tomu se poměrně rychle vyšvihli mezi nejpopulárnější reggae kapely v zemi galského kohouta. Aktuální koncert bude jejich českou klubovou premiérou.
neděle 1. dubna, Praha - Lucerna Music Bar, 500 Kč (na místě 580)

 

Právě se děje

Další zprávy