Zemřel sólista olomoucké opery Jaroslav Majtner

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 2. 2012 12:08
V ND ztvárnil Mozartova Papagena či Verdiho Falstaffa
Čajkovského Eugen Oněgin (ND Praha)
Čajkovského Eugen Oněgin (ND Praha) | Foto: Aktuálně.cz

Olomouc - Ve věku 64 let zemřel v úterý v Olomouci dlouholetý sólista olomoucké opery a vysokoškolský pedagog Jaroslav Majtner, sdělil to ve středu mluvčí divadla David Kresta.

Během svého působení ve Státním divadle Oldřicha Stibora a později v Moravském divadle Olomouc ztvárnil tento barytonista více než 120 rolí. "Odchodem Jaroslava Majtnera ztrácí Moravské divadlo Olomouc výraznou uměleckou osobnost," uvedl dále Kresta. 

Majtner se narodil 30. března 1947 ve Šternberku. Vyučil se mechanikem, ale od dětství už hrál na klavír a varhany. Po maturitě v roce 1967 na střední všeobecně vzdělávací škole v Prostějově studoval zpěv u Vlasty Linhartové na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, v roce 1970 zvítězil v pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

Sólistou olomoucké opery se stal ještě před absolvováním JAMU, kde mu byl pro velmi dobré studijní výsledky prominut poslední semestr. Absolvent JAMU si v Olomouci poprvé zazpíval v roce 1970 ještě coby host v Leoncavallově opeře Komedianti.

Marcello z Pucciniho Bohémy (ND Praha)
Marcello z Pucciniho Bohémy (ND Praha) | Foto: Aktuálně.cz

V letech 1971 až 1974 ztvárnil už jako sólista opery ve Státním divadle Oldřicha Stibora role v takových titulech jako Carmen, Jakobín, Hubička či Boris Godunov. Poté přijal Majtner nabídku stát se sólistou opery Národního divadla v Praze.

V pražském angažmá pak ztělesnil například Rossiniho Figara, Mozartova Papagena, Verdiho Falstaffa a také celou řadu smetanovských postav.

"Do hanácké metropole se barytonista vrátil v roce 1979 a působil zde až do roku 2006. Na olomouckém jevišti tak byl postupně Simonem Boccanegrou, Nabuccem, Evženem Oněginem i Rigolettem," uvedl Kresta. V letech 2002 a 2003 působil umělec v Moravském divadle rovněž jako dramaturg opery. 

Významná byla i Majtnerova činnost pedagogická. Jako odborný asistent a posléze docent pro hlasovou výchovu působil řadu let na katedře hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

 

Právě se děje

Další zprávy