V novém roce se zatím nejlépe prodává Eco

Adam Pešek
11. 1. 2012 8:32
Eco, Steve Jobs, Svěrák ... knižní žebříček se v novém roce příliš nemění
Foto: Vojtěch Marek

Letopočet se změnil, české knižní bestsellery nikoliv, alespoň tak by se dal charakterizovat stav knižního trhu v prvním týdnu letošního roku. Na nejvyšších příčkách se totiž točí stále ta samá jména a tentokrát se nejvýše dostala italská popkulturní superstar Umberto Eco s románem Pražský hřbitov, jehož možná interpretace upozorňuje na přílišnou důvěru v psaný text.

Následují jej biografie Steva Jobse od amerického autora Waltera Isaacsona, Svěrákovy Nové povídky, autorka slavných televizních komedií Marie Poledňáková s knihou Libáš jako ďábel a korupcí prolezlá detektivka Mafie v Praze dlouhodobě komerčně úspěšného Michala Viewegha.

Novinkou, byť vydanou už loni v listopadu, v žebříčku je pokračování memoárů bývalého komunistického premiéra Lubomíra Štrougala. V knize nazvané Ještě pár odpovědí se zabývá především událostmi, které zažil během vlastní politické kariéry, ovšem na relativně velkém prostoru se zamýšlí nad souvislostmi a pozadím převratného listopadu 89. Jakýmsi vyvrcholením titulu pak je komplexní úvaha nad současným stavem České republiky.

Pozitivním zjištěním je, že zájem o osobu bývalého prezidenta a významného dramatika Václava Havla nadále přetrvává, a do desítky nejprodávanějších se tak znovu dostala kniha rozhovorů Prosím stručně a biografie Člověk Havel od Petra Čermáka.

Zájem neopadá ani o severskou detektivku, již reprezentují akční a hořce komediální Lovci hlav (Jo Nesbø). Žebříček pak uzavírají čeští kosmonauti, jejichž životním osudům Karel Pacner věnoval knihu Češi v kosmu.

 

Právě se děje

Další zprávy