Svěrák chce kvůli shánění peněz točit v angličtině

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 11. 2011 9:00
Scénář na motivy Saula Bellowa se už připravuje
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bratislava - Režisér Jan Svěrák plánuje natočit film v angličtině. Scénář snímku na motivy románu kanadského spisovatele Saula Bellowa se už připravuje, třetí verze by měla být hotova v závěru roku.

Svěrák to řekl novinářům v Bratislavě, kam zavítal se svým otcem, hercem a scenáristou Zdeňkem Svěrákem na filmový festival. Tady převezmou Cenu za uměleckou výjimečnost ve světové kinematografii.

Detaily o novém snímku zatím neprozradil. Přiznal, že o anglicky mluvený film už delší dobu usiloval spolu s britským producentem Erikem Abrahamem, s nímž spolupracoval už na oscarovém Koljovi, ale také na snímcích Tmavomodrý svět (2001), Vratné láhve (2006) a Kuky se vrací (2010).

"Výhoda té látky je, že je to nejen výborný román, ale hraje tam jen jeden Američan a ostatní jsou cizinci. Pro mě jako cizího režiséra by to neznamenalo vstup do amerických reálií," řekl Svěrák o novém filmu.

Šestačtyřicetiletý režisér netajil, že za rozhodnutím změnit filmařské prostředí stojí hledání peněz na nové české filmy, což se prý potvrdilo i v případě divácky úspěšné komedie Vratné lahve.

"Já nechci s každým filmem chodit za řediteli (firem) a prosit o peníze, když to nikoho jiného nezajímá. To, že ten film potom může mít úspěch, je hezká věc, ale nijak vám to nepomůže sehnat peníze na další film," zdůraznil. "Taky bych rád zkusil pracovat v prostředí, ve kterém je normální, že když je zajímavá látka, tak se peníze seženou, protože trh je větší."

Svěrák si při tom neodpustil kritiku českých herců, které je pro jejich pracovní vytíženost prý těžké získat do filmu. "Naši herci jdou z práce do práce. Když je chcete do filmu, dostanete tak tři termíny v roce. Když potřebujete dvě hvězdy, aby se setkali a políbili na plátně, tak na to máte hodinu během roku," tvrdil.

Svěrák rovněž naznačil, že do budoucna ustoupí od příběhů, jejichž scénáře mu psal jeho otec. "Tatínek už pro mě scénáře psát nechce," řekl. Scenárista Zdeněk Svěrák ale v zápětí před novináři nevyloučil, že nějaký příběh pro syna ještě připraví.

 

Právě se děje

Další zprávy