Pražské galerie se lidem o víkendu otevřou zdarma

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 10. 2011 11:24
První Galerijní víkend nabízí i besedy a přednášky
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Heslo V jednotě je síla začaly razit i české galerie. Pražany tak čeká od pátku do neděle Galerijní víkend, který zájemcům nabídne možnost zhlédnout expozice a výstavy v menších či větších galeriích v metropoli zcela zdarma či za snížené vstupné.

"V letošním pilotním ročníku se podařilo spojit síly více než 30 pražských galerií, které kromě probíhajících výstav nabídnou komentované prohlídky s umělci i kurátory, koncerty i oslavy galerijních narozenin," uvedla jedna z pořadatelů akce Marka Jurášová.

Kromě karlínské komorní galerie se do Galerijního víkendu zapojily také Centrum současného umění DOX, smíchovská Meetfactory, Galerie La Femme, Školská 28, Trafačka či Chodovská tvrz.

Součástí projektu budou také dvě mobilní galerie, které budou současné mladé umění prezentovat i v dalších českých městech. Move Gallery je mobilní prostor, který díky své formě putujícího „kontejneru" umožňuje snadno a atraktivně komunikovat s veřejností - a to i v galeriemi často opomíjeném kontextu malých obcí a regionu. Jeho cílem je představovat výtvarné projekty a vize s hlubším kulturně-sociálním dopadem.

Foto: Aktuálně.cz

Instalace Když pábů dá, kterou návštěvníci najdou poblíž Altánu Klamovka na Praze 5, představí veřejnosti komplexní teoretické i vizuální pojetí projektu Move Gallery. Ten formou nadsázky konfrontuje návštěvníka s prostředím menších obcí, pro které je galerie především určena.

Sama galerie se tak stane výstavním exponátem, čímž dojde k jistému zrcadlení jejího konceptu - zatímco Move Gallery jako galerie přibližuje umění obyvatelům menších obcí, Move Gallery jako exponát přiblíží svět obyvatel menších obcí rezidentům metropole Prahy.

V rámci nadcházejícího víkendu se návštěvníci setkají s tvorbou umělců všech generací; od studentů až po jednoho z nestorů české malby Pavla Brázdu. U příležitosti jeho 85. narozenin připravila Galerie Litera výstavu děl, která zájemcům okomentuje sám autor.

"Hlavní myšlenkou je spojení kvalitních galerií hlavního města s cílem integrace komunikace mezi jednotlivými cílovými skupinami, od sběratelů a pravidelných návštěvníků až po tu část veřejnosti, která galerie zatím vůbec nenavštěvuje," komentuje cíle projektu Ivo Slavík ze spolupořádající A(VOID) Gallery.

Foto: Aktuálně.cz

Součástí nultého ročníku jsou také tzv. Otevřené ateliéry, kde by mělo docházet k setkání umělců s návštěvníky. Podle Slavíka chce být Galerijní víkend otevřenou platformou, která zahrnuje široké spektrum současného vizuálního umění i mezioborové či multižánrové přesahy.

Svým formátem akce navazuje na úspěšné projekty podobného charakteru, jakými jsou berlínský Galerijní víkend či třeba Muzejní noc v Praze. Organizátoři doufají, že letošní premiéra bude můstkem pro další ročníky.

Více informací o programu najdete na www.galerijnivikend.cz

 

Právě se děje

Další zprávy