Gene Simmons z Kiss vyplázl jazyk na kritiky Izraele

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 3. 2011 8:27
Kritizoval Costella nebo Pixies za zrušení koncertů
Foto: Aktuálně.cz

Jeruzalém - Hudebník Gene Simmons ze skupiny Kiss kritizoval kolegy, kteří odmítají koncertovat v jeho rodném Izraeli. Sám z něj odešel jako dítě před víc než 50 lety a poprvé se tam vrátil až nyní.

V rozhovoru pro agenturu AP muzikanty, kteří z politických důvodů odmítají vystoupit v Izraeli, označil za šílence. Fanoušky, kteří tohoto baskytaristu a zpěváka skupiny Kiss znají jako člověka plivajícího krev a vyplazujícího dlouhý jazyk, zřejmě mnoha výroky překvapil. "Jsem Izraelec. V Americe jsem cizinec, člověk na okraji. Tady jsem se narodil a jsem na to hrdý," řekl.

Ostře kritizoval například Elvise Costella nebo skupinu Pixies za zrušení koncertů na protest proti izraelské politice vůči Palestincům. Roger Waters z Pink Floyd šel ještě dál a připojil se k bojkotu Izraele a jeho exportu.

Foto: Aktuálně.cz

Simmons je v Izraeli v rámci natáčení reality show o své rodině Gene Simmons Family Jewels. I když se pořad nese v lehkém tónu, Simmons řekl, že pro něj osobně má pobyt v Izraeli hlubší význam. "Je to návrat domů," prohlásil.

Narodil se před 61 lety jako Chaim Witz a před odstěhováním do USA žil v severním Izraeli. Simmons prý vzpomíná na otce, který přes týden pracoval jako tesař a o víkendech bral pušku a sloužil v armádě. Matka přežila holokaust a říkávala, že dobrý je každý den, kdy člověk žije. Rodina prý byla velmi chudá a přežívala na přídělech chleba a mléka. Simmons vydělával prodejem plodů kaktusů.

Do USA se s matkou vystěhoval v osmi letech. Řekl, že i když se mu podařilo dostat se do nejvyšších vrstev hudebního světa a bez ohledu na to, že může bydlet v Beverly Hills, za svůj domov stále považuje Izrael. Rozhovor s AP prokládal hebrejštinou a to, že se dostal do Izraele až teď, zdůvodnil velkým zaneprázdněním.

Kiss prodali 100 milionů nahrávek a stále se drží mezi těmi, o jejichž koncerty je zájem. Simmons vytvořil síť zábavných aktivit, k nimiž patří reality show, televize, videohry, knihy, komiksy i kreditní karta Kiss. Hodnota tohoto podnikání se odhaduje na stovky milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy