Co mohlo stát nad Prahou? Podívejte se

28. 3. 2007 18:40
Praha - Kamenné termitiště, čtyři skleněné věže či velké zrno fazole. I tak mohla vypadat budova Národní knihovny na Letné, kdyby uspěl jiný návrh.
David Titz, Česká republika
David Titz, Česká republika | Foto: repro Aktuálně.cz

Jakou konkurenci měla "chobotnička" architekta Jana Kaplického včera Národní knihovna poprvé představila veřejnosti. V Galerii Klementinum otevřela  výstavu, na které je k vidění všech 355 návrhů, z nichž mezinárodní architektonická porota vybírala.

Mezi neúspěšnými návrhy jsou jak standardizované krychle ze skla a betonu, tak i odvážné futuristické vize.

CHCETE JE VIDĚT? PROJDĚTE SI GALERIE

4. místo a první odměnu získal projekt amerického architekta Toma Wiscomba. Porotě se podle jejího místopředsedy Petra F. Bílka líbil po výtvarné stránce, na štíru však byl s efektivitou. "Je to velmi zdařilý projekt. Tvarově po Kaplickém asi nejzajímavější, to se nám hodně líbilo. Pak jsme ale byli zklamaní konstrukcí a opláštěním, které je sice výtvarně moderní a evokuje určitou gotizující architekturu, ale není nakonec tak účelné, jak by mělo být. Zvenku se totiž dovnitř dostává jenom málo světla, ačkoliv oken je na budově hodně. Ovšem uvnitř prostoru je zavěšené obrovské srdce, opláštěné velmi složitým kovovým systémem přeneseným na čtyřicetimetrové konzoly, které průchodu světla brání," vysvětluje architekt Bílek důvody, proč návrh nakonec neuspěl.
4. místo a první odměnu získal projekt amerického architekta Toma Wiscomba. Porotě se podle jejího místopředsedy Petra F. Bílka líbil po výtvarné stránce, na štíru však byl s efektivitou. "Je to velmi zdařilý projekt. Tvarově po Kaplickém asi nejzajímavější, to se nám hodně líbilo. Pak jsme ale byli zklamaní konstrukcí a opláštěním, které je sice výtvarně moderní a evokuje určitou gotizující architekturu, ale není nakonec tak účelné, jak by mělo být. Zvenku se totiž dovnitř dostává jenom málo světla, ačkoliv oken je na budově hodně. Ovšem uvnitř prostoru je zavěšené obrovské srdce, opláštěné velmi složitým kovovým systémem přeneseným na čtyřicetimetrové konzoly, které průchodu světla brání," vysvětluje architekt Bílek důvody, proč návrh nakonec neuspěl. | Foto: repro Aktuálně.cz
2. místo hned za Janem Kaplickým obsadil návrh britských architektů Kevina Carmodyho a Andy Groarka. "Je to monument, který je sochařsky zajímavý. Užší stranou je obracený k historické Praze, takže neprovokuje a nekonkuruje Hradčanům a dalším dominantám. Ale přesto vytváří na Letné dominantu příliš diskutabilní pro tento prostor. Je zajímavý, ale nevyhrál," shrnuje krátce místopředseda poroty Petr F. Bílek.
2. místo hned za Janem Kaplickým obsadil návrh britských architektů Kevina Carmodyho a Andy Groarka. "Je to monument, který je sochařsky zajímavý. Užší stranou je obracený k historické Praze, takže neprovokuje a nekonkuruje Hradčanům a dalším dominantám. Ale přesto vytváří na Letné dominantu příliš diskutabilní pro tento prostor. Je zajímavý, ale nevyhrál," shrnuje krátce místopředseda poroty Petr F. Bílek. | Foto: repro Aktuálně.cz
3. místo v soutěži obsadila pražská kancelář HŠH architekti (Petr Burian, Petr Hájek, Tomáš Hradečný a Jan Šepka). "Je to velmi dobrý projekt. Sklidili velký úspěch hlavně za své řešení provozu, kdy mají skladové a čtenářské části velmi dobře zmodelované. Terasy pro čtenáře byly zajímavě zavěšeny v prostoru. Porota se ale domnívá, že vztah toho oblého tělasa k terénu by byl příliš dramatický," komentuje návrh místopředseda poroty Petr F. Bílek.
3. místo v soutěži obsadila pražská kancelář HŠH architekti (Petr Burian, Petr Hájek, Tomáš Hradečný a Jan Šepka). "Je to velmi dobrý projekt. Sklidili velký úspěch hlavně za své řešení provozu, kdy mají skladové a čtenářské části velmi dobře zmodelované. Terasy pro čtenáře byly zajímavě zavěšeny v prostoru. Porota se ale domnívá, že vztah toho oblého tělasa k terénu by byl příliš dramatický," komentuje návrh místopředseda poroty Petr F. Bílek. | Foto: repro Aktuálně.cz
6. - 8. místo získala studie německé architektky Dagmar Richterové, spolu s dalšími dvěma návrhy si odnesla ze soutěže třetí odměnu. Pro Aktuálně.cz komentuje její návrh místopředseda poroty Petr F. Bílek: "Tento návrh vychází ze tří věží, z nichž každá má specifickou funkci. To porotu na počátku zaujalo - oddělitenost těch funkcí: skladovací, admistrativní a veřejné. Proto byl návrh vybrán do druhé kola. Ovšem v něm jsme zjistili, že autoři se příliš soustředili na estetiku, ale už ne tolik na funkčnost a že rozdělení na tři části není nakonec tak praktické."
6. - 8. místo získala studie německé architektky Dagmar Richterové, spolu s dalšími dvěma návrhy si odnesla ze soutěže třetí odměnu. Pro Aktuálně.cz komentuje její návrh místopředseda poroty Petr F. Bílek: "Tento návrh vychází ze tří věží, z nichž každá má specifickou funkci. To porotu na počátku zaujalo - oddělitenost těch funkcí: skladovací, admistrativní a veřejné. Proto byl návrh vybrán do druhé kola. Ovšem v něm jsme zjistili, že autoři se příliš soustředili na estetiku, ale už ne tolik na funkčnost a že rozdělení na tři části není nakonec tak praktické." | Foto: repro Aktuálně.cz

NÁVRHY OSMI FINALISTŮ SOUTĚŽE ZDE

Olafur Thordarson, islandský architekt žijící v New Yorku, navrhl pro Prahu knihovnu jako obrovské kamenné termitiště.
Olafur Thordarson, islandský architekt žijící v New Yorku, navrhl pro Prahu knihovnu jako obrovské kamenné termitiště. | Foto: repro Aktuálně.cz
Tým rakouského architekta Thomase Puchera navrhl pro Prahu prosvětlenou budovu ze skla. V soutěži neuspěl. Výhru si vloni naopak vysloužil v mezinárodní soutěži na stavbu sídla Organizace Islámské konference v Saudské Arábii.
Tým rakouského architekta Thomase Puchera navrhl pro Prahu prosvětlenou budovu ze skla. V soutěži neuspěl. Výhru si vloni naopak vysloužil v mezinárodní soutěži na stavbu sídla Organizace Islámské konference v Saudské Arábii. | Foto: repro Aktuálně.cz
Francouzský architekt Jean Pierre Laboudie a jeho krychle pro Prahu. U porotců návrh neuspěl.
Francouzský architekt Jean Pierre Laboudie a jeho krychle pro Prahu. U porotců návrh neuspěl. | Foto: repro Aktuálně.cz
Další z neúspěšných návrhů. Podíleli se na něm španělští architekti Federico Soriano Palaez a Dolores Palacios Dias.
Další z neúspěšných návrhů. Podíleli se na něm španělští architekti Federico Soriano Palaez a Dolores Palacios Dias. | Foto: repro Aktuálně.cz

DALŠÍ Z TÉMĚŘ ČTYŘ STOVEK NÁVRHŮ

Český architekt David Titz například poslal do soutěže budovu ve tvaru přilby bojovníků z hvězdných válek, Francouz Benjamin Colboc čtyři skleněné věže převyšující i Hradčany.

"Za všemi z těchto návrhů je vidět obrovská práce a velká tvořivost stovek lidí, proto si jich prosím važte. Mnohé z nich jsou velmi zajímavé," řekl na vernisáži vítěz soutěže, architekt Jan Kaplický.

Výstava "Oko na Prahou" rozděluje návrhy do tří částí podle úspěšnosti v klání. V první jsou studie, které se dostaly do prvního kola, v druhé pak ty, které se probojovaly mezi osmičku finalistů. Vítězný návrh Jana Kaplického má vyhrazený samostatný prostor.

Vítěz soutěže: Jan Kaplický a jeho tým Future Systems, Velká Británie
Vítěz soutěže: Jan Kaplický a jeho tým Future Systems, Velká Británie | Foto: repro Aktuálně.cz

 

Aktutálně.cz vybralo z každé části výstavy několik nejzajímavějších návrhů a požádalo o jejich okomentování českého architekta a místopředsedu mezinárodní poroty Petra Bílka.

V první zveřejněné fotogalerii se můžete podívat na návrhy, které skončily těsně za osmičkou finalistů. A posoudit, zda porota vybrala pro Prahu tu nejvhodnější stavbu a jestli "chobotnička" Jana Kaplického neměla zajímavější konkurenty.

Výstava OKO NAD PRAHOU

  • Galerie Klementinum - vstup od Karlova mostu z Křižovnické ulice do areálu Klementina
  • 29. března - 31. května 2007
  • otevřeno úterý až neděle: 10.00 - 19.00 hod.
  • Vstup zdarma
 

Právě se děje

Další zprávy