Wagnerová nositelkou ceny Pelikán

čtk, kiz
24. 11. 2005 13:10
Olomouc - Nositelkou ceny Pelikán 2005, kterou letos podruhé uděluje časopis Listy , se stane germanistka, publicistka, spisovatelka a překladatelka žijící v Německu Alena Wagnerová.

Rozhodl o tom výbor Listů, který ocenění uděluje osobnostem za zásluhy o politickou kulturu a občanský dialog. Loni cenu obdržel bývalý polský premiér a publicista Tadeusz Mazowiecki. "Škála možných laureátů je široká. Snažíme se cenu udělovat lidem, kteří šli proti duchu doby, a čas ukázal, že činili správně," řekl redaktor Listů Tomáš Tichák.

Tuto podmínku splňuje i Alena Wagnerová. Už v 60. letech totiž upozorňovala například na osudy odsunutých Němců. "Wagnerová je rovněž představitelka jedné z nejrozumnějších forem feminismu. Velmi si jí vážíme i za to, že se v české literatuře zřejmě nejvíce zasloužila o napravení obrazu Mileny Jesenské. Zatímco ostatní autoři ji líčili především jako přítelkyni Franze Kafky, Wagnerová ji uvedla do kontextu dějin jako velkou novinářku a hrdinku protifašistického odboje," řekl Václav Burian z redakce Listů.
Cenou redakce odkazuje na zakladatele Listů a olomouckého rodáka Jiřího Pelikána. Zhotovil ji stejně jako loni olomoucký výtvarník Pavel Herynek. Má podobu ptáka pelikána, který je na podstavci z ořechového dřeva. Laureátka bude mít možnost vybrat studenta, mladého badatele či umělce, kterému redakce umožní strávit jeden měsíc v Olomouci.

Wagnerová patří ke generaci takzvaných šestatřicátníků spolu s básníkem Jiřím Kuběnou či Václavem Havlem. V roce 1969 odešla do Německa, píše a publikuje německy a česky. Jejím prozaickým debutem byla kniha Dvojitá kaple v roce 1982, která vyšla česky o devět let později. Napsala řadu publicistických knih, věnuje se zejména česko-německým vztahům, kulturním otázkám a feminismu. V roce 1996 vyšla česky její kniha o Mileně Jesenské.

 

Právě se děje

Další zprávy