Petr Kukal - Orel velmi

Petr Kukal
12. 12. 2005 0:00
Báseň týdne - Pro dnešní báseň jsme vybrali opět jednoho z laureátů letošní Vokolkovy děčínské ceny. Jedná se o již vyspělého básníka s vlastním náhledem na realitu i na věci, které leží za ní. Orel velmi je soubor zvláštního literárního útvaru, který pěstovala česká meziválečná poezie. Vyžaduje nejen specifický přístup, ale také recitaci (jako nepřetržitý proud).

Orel velmi

Se ženou jsme si na sobotu kupovali červené víno ígl vely údolí orlů nemohla si to zapamatovat pořád říkala ígl very orel velmi když se se mnou pak rozvedla stal se ze mě prométheus kdykoli piju červené víno vnitřnosti mi rve orel velmi.

Desky

Moje žena byla hrozně malá měla drobonkej hrudník a když spala a pravidelně dýchala byly ty pohyby spíš cítit než vidět jak byly malé byly tak malé jako pohyby zemských desek které před miliony lety úplně změnily svět.

Mapy

Utírej si ten hrnek říkala moje žena když jsem si stavěl kafe na stolek v obýváku budou tam mapy a fakt jsou tam mapy každý večer po nich teď jezdím prstem a už vůbec nemůžu najít tu dávno ztracenou zem.

Petr Kukal - se narodil roku 1970 v Poděbradech a vystudoval Pedagogickou fakultu v Praze. První sbírka Dávnočas mu vyšla už v roce 1996, další (Služský hřbitov: 24 čtyřverší o 24 náhrobcích na hřbitově v obci Sluhy) v roce 2003 a konečně letos knížka pro nejmladší čtenáře Říkejme si přísloví. Letos také zvítězil v děčínské ceně Vladimíra Vokolka (kategorie od 25 do 35 let). Petr Kukal je ženatý a má dva syny, pracoval jako učitel, i nadále se věnuje pedagogice.

 

Právě se děje

Další zprávy