Zemřel Styron, autor Sofiiny volby

kul, BBC, New York Times
2. 11. 2006 10:20
New York - V jedenaosmdesáti letech podlehl zápalu plic klasik americké literatury William Styron. Autor, jenž položil 20. století nezodpověditelnou otázku.

Autor slavných románů Sofiina volba a Doznání Neda Turnera zemřel ve středu po dlouhé nemoci.

William Styron - podle vlastní charakteristiky "americký spisovatel s jižanským zázemím" - se narodil 11. června 1925 v Newport News ve Virginii. Otec byl Jižan a babička ještě pamatovala vlastní otroky. Matka, po které zdědil lásku ke klasické hudbě, pocházela ze Severu.

Foto: ČTK

Ve druhé světové válce bojoval v Tichomoří, po studiu vysoké školy pracoval jako nakladatelský redaktor. Literární úspěch přišel brzy: už když mu bylo 26, publikoval prvotinu Ulehni v temnotách, pohled pozůstalých na život mladé jižanské dívky, která si vzala život. Kritika nešetřila chválou na vytříbený jazyk a silný příběh.

Styron poté cestoval po Evropě a na základě vlastních zkušeností z námořnictva napsal román Dlouhý pochod, po kterém následoval titul Zapal tento dům.

V knize Doznání Nata Turnera (1967) se Styron pokusil vyrovnat s érou amerického otrokářství. Titulní hrdina byl předákem povstalecké skupiny a Styron se na jeho příběh snažil nahlížet s pochopením pro utrpení lidí "druhé kategorie". Kritika autora chválila, Styron si zanedlouho šel pro prestižní Pulitzerovu cenu, ale reakce amerických černochů nebyla tak vlídná; Styron prý vyprodává kulturu, která není jeho, navíc ani nerozumí černošské mentalitě.

Foto: ČTK

To už se ale Styron chystal na svoje nejslavnější dílo inspirované autentickými vzpomínkami obětí války, Sofiinu volbu, která pak vyšla  v roce 1979. V ní pokládá otázku, na kterou není lehké, snad ani možné odpovědět - které ze svých dvou dětí má Polka Sofie Zawistowská poslat v koncentráku na smrt?

Styron se prý jednoho krásného jarního rána vzbudil a základní příběh Sofiiny volby měl v hlavě. Rozhodující hybnou silou se však ukázala být návštěva Polska a Osvětimi v roce 1974. "Tehdy ve mně uzrálo rozhodnutí Sophiinu volbu napsat, neboť právě tam jsem si plně uvědomil celou hrůzu holokaustu," svěřil se Styron před šesti lety v Praze. Do Československa zavítal poprvé v roce 1974, kam pak přijel ještě v roce 1986.

Zájem o Sofiinu volbu podpořilo i její filmové zpracování s Meryl Streepovou a Kevinem Klinem v hlavních rolích, přesto se někteří Styrona znovu ptali: Má smysl otevírat staré rány a psát o nich knihy, nebylo bylepší jen tiše vzpomínat? Jiní se zase vymezovali proti hlavní postavě Sofii, která coby polská katolička měla zastínit utrpení Židů.

Foto: ČTK

"Vlastně nevím, co mě motivuje k tématům takzvaně zakázaným. Myslím, že to určitě souvisí s touhou osvítit vlastními slovy ty oblasti, které mě hluboce zajímají - jako otroctví, koncentrační tábory či mou zkušenost s depresí," odpovědel jim Styron v jednom rozhovoru, proč vyhledává ta nejtemnější zákoutí lidské duše.

V roce 1985 se Styron zhroutil a musel se léčit z psychické nemoci. Své deprese ostatně zaznamenal ve zpovědi Viditelná temnota. V roce 1993 přidal vzpomínkové povídky Ráno na pobřeží; od té doby už nic nenapsal.

 

Právě se děje

Další zprávy