Karel Šiktanc - Běseň II.

Karel Šiktanc
8. 5. 2006 8:30
Báseň týdne - Nejnovější kniha Karla Šiktance Běseň vznikla jako reprezentativní dar Karlovy Univerzity a jako doprovod ke grafickým listům Jana Koblasy. To však neubírá veršům nic na působivosti. V pouhých pěti básních se autor zabývá nejen svými tradičními tématy souvisejícími se středočeskou krajinou, stále více se věnuje Praze, ale netradičně a překvapivě se objevují obrazy ze žhavé současnosti. Ty jsou však předvedeny s veškerou básnickou obratností, na kterou jsme u Šiktance zvyklí. Lidovost některých jeho poetických obratů kontrastuje s jeho tak čitelným jazykem, je to stále nejryzejší Šiktanc, ale v čemsi nový. S trochou básnické licence snad můžeme říci, že je to Šiktanc 21. století. Do rubriky vybíráme titulní báseň knihy, která se plně navazuje na jeho předchozí dílo.

II.

Letní měsíce spí.
Kudrny do čela,

nedomyto, nedomilováno,   v ledovém kanále
do půli kolen Září.

Něčí sykot.   Není náš.
"Někoho tu, matko, máš!"

Nějakou šelemnost.
Nějakou běseň.

Obzor   jak uhozen štanglí
už nabíhá...

Pozejtří   jeseň

Karel Šiktanc - narozen 1928, přední český býsník, také novinář a překladatel. Vystudoval učitelský ústav. Následné studium Vysoké školy pedagogické nedokončil, jelikož dal přednost žurnalistické praxi. Novinářskou práci začal v Mladé frontě. Od roku 1950 byl redaktorem Československého rozhlasu, kde pracoval až do roku 1960. Působil v časopise Květen, spoluredigoval Almanach Květen a Hlubší než smrt. V letech 1961-1971 byl šéfredaktorem nakladatelství Mladá fronta.

Za normalizace upadl v nemilost a musel opustit své zaměstnání. Publikoval v samizdatu a v cizině, vystřídal několik zaměstnání (např. údržbář dvorců na Štvanici). Podepsal Chartu 77. V roce 1989 obdržel cenu Jaroslava Seiferta (sbírka Srdce svého nejez) a v roce 2000 cenu Českého literárního fondu. Za sbírku Šarlat (1999) získal Státní cenu za literaturu. Společná kniha s Oldřichem Králem Tři nadání se stala knihou roku 1999 dle ankety Lidových novin. Sbírka Zimoviště získala cenu Magnesia Litera pro nejlepší básnickou knihu roku 2004. Jeho básnickou novinku s názvem Běseň vydalo nakladatelství Karolinum v roce 2005, veřejnosti byla kniha představena na Světě knihy 2006.

Zdroj informací Wikipedia.

 

Právě se děje

Další zprávy