Českému PEN klubu šéfuje Dědeček

27. 4. 2006 9:00
Praha - Novým předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu se stal básník a muzikant Jiří Dědeček.
Písničkář Jiří Dědeček
Písničkář Jiří Dědeček | Foto: Dedecek.cz

Nahrazuje spisovatele Jiřího Stránského, který byl předsedou PEN klubu čtrnáct let. Valná hromada zvolila kromě místopředsedů také čestného předsedu klubu, jímž se stal bývalý český prezident Václav Havel.

Dědeček je dlouholetým členem PEN klubu a Stránský už dříve řekl, že by ho rád viděl jako svého nástupce. Dědeček však také kandiduje v červnových volbách a pokud se Strana zelených do sněmovny dostane, bude také poslancem. "Zajímala nás otázka, zda nebudou ty dvě funkce kolidovat ideově," říká sám Dědeček.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mezinárodní PEN klub vznikl v roce 1921, dnes má 136 center ve 125 zemích. Cílem jejich snažení je zejména svoboda vyjadřování, svoboda slova a svobodný život člověka. Prezidentem mezinárodního PEN klubu je v současnosti Jiří Gruša.

Český PEN založil v roce 1925 Karel Čapek. Dnes má kolem dvou set členů, kteří pracují ve výborech, například pro vězněné autory.

V lednu rozpoutalo diskusi prohlášení sedmi autorů, kteří uvažovali o tom, kdo by měl Stránského nahradit. Chtěli někoho, kdo dokáže sehnat peníze od sponzorů, a měl by proto být mediálně známý. Oslovili i Michala Viewegha, ten však odmítl.

"Myslím, že jejich představy splňuji jen do určité míry, má tvář není zase až tak mediálně známá," odpovídá na to nový předseda.

 

Právě se děje

Další zprávy