Knihou roku je fotografická publikace

Pavel Kroulik
24. 4. 2006 21:00
Praha - Knihou loňského roku se v soutěži Magnesia Litera stal fotografický záznam putování Jana Reicha časem i českou krajinou nazvaný Bohemia.   Uvnitř: Rozhovory, recenze, přehledy, video
Václav Havel hovoří s fotografem Janem Reichem a jeho ženou, nakladatelkou Janou Reichovou
Václav Havel hovoří s fotografem Janem Reichem a jeho ženou, nakladatelkou Janou Reichovou | Foto: ČTK

Poprvé v historii soutěže tak zvítězila umělecká publikace. "Je tam předmluva, jsou tam také nějaké texty, sám jsem k tomu hodně studoval o všech fotografovaných místech, takže to má něco společného s literaturou," řekl "na omluvu" sám autor.

Soubor 150 snímků vznikal v letech 1994 až 2004. Kontaktní fotografie byly zhotoveny původními dřevěnými aparáty formátu 13x18 cm a 18x24 cm. Jejich autor - milovník staré Prahy a pokračovatel Josefa Sudka, jemuž za výhru přísluší 200 tisíc korun - totiž nekráčel jen "křížem krážem" po zdejších krajích, ale i proti proudu času. Za odkazem předků, uplývajícími věcmi i hodnotami.

Otištěné snímky nabízejí pohledy na česká města i krajinu poznamenanou historií a člověkem; záběry pamětihodností i místa téměř neznámá. Svou váhu a cenu má ostatně i sama dvoukilogramová publikace prodávající se za třináct set korun. Kniha z Galerie Nový Svět nabízí jako přílohu historickou mapu Čech z roku 1626, graficky ji upravil Robert V. Novák.

Ceny Magnesia Litera, jež vznikly s cílem popularizace kvalitní české i překladové literatury, se v pondělí večer udělovaly v Městské knihovně v Praze už popáté. Před kamerami České televize je opět moderoval Jan Burian. Záštitu nad cenami má bývalý prezident Václav Havel.

Kromě knihy roku vyhlašuje Magnesia Litera vítěze v sedmi kategoriích. Letos bylo nominováno dvacet titulů: román Martina Šmause Děvčátko, rozdělej ohníček byl totiž navržen coby próza i objev roku. Nakonec vyhrál v druhé jmenované kategorii, Literu za prózu si odnesl Jiří Hájíček a jeho kniha Selský baroko.

Literu za nakladatelský čin, kde byl nominován i Reich, získala Edice Strukturalistická knihovna z Hostu, za překlad Fám Hugo Clause byla oceněna Olga Krijtová. Básnická Litera patří Radku Malému a cena v kategorii naučné literatury Janu Křenovi za Dvě století střední Evropy.

Litera za knihu pro děli a mládež patří Viole Fischerové. Dětská kniha - i když dětská jinak, než bývá v našich krajích zvykem - získala i Kanzelsberger cenu čtenářů. Ti zvolili vítězem Tibet Petra Síse. Za přínos české literatuře pak byla oceněna čestnou trofejí Erika Abrams.

Vloni vyhrál hlavní cenu Kniha roku zbeletrizovaný příběh bratří Mašínů nazvaný Zatím dobrý, který napsal česko-americký spisovatel a scenárista Jan Novák. Také on nevyhrál ani v jedné z dílčích kategorií stejně jako letos Reich, což pravidla soutěže umožňují.

Zájem o soutěž, v níž rozhodují o jednotlivých kategoriích odborné poroty, se stále zvyšuje. Letos přihlásilo 86 nakladatelů 245 titulů, což je o 19 více než loni.

 

Právě se děje

Další zprávy