Jeden svět zahájila cena pro podzemní syrské doktory

Kultura Kultura
6. 3. 2012 21:20
Festival ukáže protesty, Trumpa i sex postižených
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V duchovním centru Pražská křižovatka byl v úterý večer zahájen 14. ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Tématem letošního ročníku jsou protesty, nepokoje a revolty v různých částech světa.

Zahajovací večer byl spojen s udělením ceny Homo Homini. Společnost Člověk v tísni ji letos udělila podzemní síti syrských lékařů a zdravotníků známé jako Doctors Coordinate of Damascus. Ocenění převzal jeden z koordinátorů syrských lékařů Muhammad Abdal Hádí.

Revoluce a nepokoje se objevily v loňském roce hlavně v severní Africe a na Blízkém východě. Arabské jaro různou intenzitou zasáhlo přes 15 arabských zemí a vyžádalo si desítky tisíc obětí. V Sýrii režim Bašára Asada demonstrace stále krvavě potlačuje.

Foto: Aktuálně.cz

"Pomoc, kterou syrští lékaři a zdravotníci z Doctors Coordinate of Damascus poskytují ve skrytu, riskujíce vlastní svobodu a životy, je mimořádně důležitá," uvedl ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Zahajovací projekce v pražských kinech Světozor a Lucerna nabídla kanadsko-norský dokument Zpět na Tahrír o charakteru a hloubce revolučních změn v Egyptě.

Zahajovacím filmem festivalu je nedávno dokončený dokument Zpět na Tahrír. Česko-kanadský režisér Petr Lom v něm mapuje revoluční změny v Egyptě a to, jak se revoluce podepsala na životech tamních obyvatel. Lom je také členem hlavní poroty.

Jeden svět uvede letos celkem 106 dokumentárních filmů ze 44 zemí. Během deseti festivalových dní se pražské publikum podívá do 72 zemí světa. Kromě lidskoprávních "stálic" - jakými je Afghánistán, Bělorusko, Barma nebo Čína - nabídne Jeden svět 2012 i poměrně neobvyklá místa, například Salvador, Sýrii, Jemen, Grónsko či souostroví Maledivy.

Speciál Aktuálně.cz k festivalu Jeden svět najdete zde

Kromě soutěžních kategorií (Hlavní soutěž a Máte právo vědět) přináší program dokumenty na téma Protesty, nepokoje, revolty - jež jsou nyní organizované nejen v arabských státech, ale i v řadě demokratických zemí. Protipólem politicky laděných filmů je kategorie Spolu navzdory tematizující mezilidské vztahy a dnešní podoby rodiny.

Dalších 40 měst

Tradiční kategorii ekologických filmů, letos pod názvem Takzvaná civilizace, rozšířili pořadatelé o aspekty životního stylu a širšího vztahu k prostředí, v němž se pohybujeme. Nebude chybět Panorama s nabídkou filmů oceněných v zahraničí a nově natočené české dokumenty.

U příležitosti 20 let společnosti Člověk v tísni, organizátora festivalu, je na webu České televize online speciál s dokumentárními snímky, fotografiemi a videi dokumentujícími práci organizace (www.ceskatelevize.cz/jedensvet).

Nedílnou součástí festivalu jsou debaty s režiséry a panelové diskuse s českými odborníky a zahraničními hosty. Jeden svět se každým rokem rozrůstá i do regionů; 14. ročník se kromě Prahy uskuteční v dalších 40 městech. Pořadatelé opět čekají přes 100 tisíc diváků a divaček jak z řad dospělého publika, tak ze základních a středních škol.

Foto: Aktuálně.cz

Ve světové premiéře bude uveden snímek nizozemské dokumentaristky ruského původu Mashi Novikové Sladká vůně domoviny vyprávějící životní příběhy tří lidí z různých částí Evropy, kolem kterých se v odlišných podobách přehnalo válečné běsnění minulého století. Loni Novikova na Jeden svět přivezla svůj film Anna v přední linii, v 2010 byla členkou hlavní poroty.

Mizející Maledivy

Další světovou premiérou bude film Ti druzí režisérské dvojice Willema Timmerse a Ilji Kok o kulturním střetu turistických skupin s obyvateli tradičního kmene v Etiopii a také snímek Důstojnost nemá hranic jemensko-skotské režisérky Sary Ishaq o událostech jednoho významného dne v počátcích revoluce v Jemenu.

V české premiéře se představí film Punk in Africa. V Praze žijící dokumentarista amerického původu Keith Jones se vypravil zjistit, jak se tento styl podílel na pádu apartheidu. 

Foto: Aktuálně.cz

V hlavní soutěži bude mimo jiné uveden vizuálně vytříbený snímek oceňovaného dokumentaristy Jona Shenka Prezident mizejících ostrovů, jehož hlavní postavou je nedávno odstoupivší prezident Malediv Mohamed Našíd snažící se své ostrovy ochránit před hladinou moře stoupající v důsledku klimatických změn.

Planeta šneků, vítěz loňského ročníku festivalu dokumentárních filmů IDFA v Amsterdamu, vypráví životní příběh hluchoslepého Korejce Young-Chana, jemuž v pomalém poznávání světa pomocí hmatu láskyplně pomáhá jeho tělesně postižená manželka Soon-Ho.

V rámci Máte právo vědět bude uveden kontroverzní snímek Banány na pokračování o nerovném boji švédského dokumentaristy s nadnárodní společností Dole. Tabuizované téma práva handicapovaných osob na plnohodnotný sexuální život je hlavní náplní australského dokumentu Šarlatová cesta.

Příběh radikálního aktivisty

Hlavní tematická kategorie Protesty, nepokoje, revolta nabídne řadu filmů o protestech v arabském světě. „Filmy vybrané do této kategorie upozorňují, že klíčovou roli při protestech v těchto zemích hrají mladí lidé a jejich nespokojenost se stávajícím režimem či sociálně-ekonomickým systémem," říká ředitelka Jednoho světa Hana Kulhánková.

Foto: Aktuálně.cz

Bude mezi nimi aktuální snímek Sýrie uprostřed povstání či americký dokument Když se kácí les nominovaný na Oscara. Režisér Marshall Curry v něm přináší osobní příběh radikálního ekologického aktivisty.

Výrazným snímkem kategorie Spolu navzdory je Ilegální máma přinášející příběh tří moldavských žen, které se vydaly za prací do Rakouska a Itálie, zatímco jejich manželé a děti zůstali doma.

V kategorii Takzvaná civilizace uvidí lidé například miliardáře Donalda Trumpa, který se rozhodl před několika lety vybudovat luxusní golfový resort v jednom z posledních koutů divoké přírody na severovýchodě Skotska. Snímek Lid vs. Donald Trump popisuje boj skotských farmářů s mocí peněz.

Film Z popelnice do lednice přináší znepokojivá fakta o našem plýtvání potravinami a zároveň hledá možnosti, jak tuto situaci zlepšit. Panorama se pak pochlubí vítězným dokumentem ze Sundance Žít a zemřít v Oregonu - o lidech, kteří se rozhodli s pomocí lékařů ukončit svůj život.

Nová média

I letos zacílí Jeden svět pozornost na nová média. V soutěži One World Social Innovation se prezentují projekty občanských sdružení, veřejných institucí či aktivistů, které využívají moderních komunikačních technologií (více zde). Novinkou je 1. ročník programu East Doc Platform určeného filmovým profesionálům.

Foto: Jeden svět

Se zájmem se opět setkala nabídka Jednoho světa na školách. Učitelé na dopolední pražské projekce přihlásili už přes 12 500 žáků a studentů, čímž překonali loňský počet všech mladých diváků z Prahy.

Pražské festivalové centrum je tradičně v kině Lucerna. Dalšími festivalovými kiny jsou Světozor, Atlas, Francouzský institut, Městská knihovna, Ponrepo a Evald.

Předprodej vstupenek pro pražskou část festivalu začal 1. března. Cena lístků je 80 korun. Kompletní festivalový program, včetně doprovodných akcí najdete na www.jedensvet.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy