Andělský víkend zahájily žánrové ceny

ČTK
9. 3. 2006 22:42
Praha - Monkey Business proměnili jednu z nominací na letošní Anděly: na žánrovém večeru získali sošku za nejlepší zvukovou nahrávku.
Ememvoodoopöka
Ememvoodoopöka | Foto: ČTK

V letošním, 15. ročníku výročních cen Akademie populární hudby ankety bude vyhlášeno celkem jedenadvacet kategorií; po čtvrtku jsou známy výsledky osmi z nich.

Ocenění převzali trofeje v pražském jazzovém klubu Reduta. O zvukové nahrávce, obalu a webu rozhoduje celá Akademie populární hudby, vítěze dalších pěti žánrových kategorií vybírají komise oslovených odborníků.

Kdo si odnesl první sošky

Skupina Ador Dorath z Českého Těšína  získala za své album Symbols cenu v kategorii hard & heavy. Písničkář Jiří Smrž získal ocenění v kategorii folk & country za album Poslední láska; Jiří Plocek s Jitkou Šuranskou byli v kategorii world music oceněni za desku Písňobraní.

Ador Dorath
Ador Dorath | Foto: ČTK

Album Dort jako brus kapely Ememvoodoopöka se prosadilo v kategorii alternativní a nezávislá scéna. Vertigo Quintet u akademiků zabodoval svým stejnojmenným albem v kategorii jazz & blues.

V kategorii nejlepší zvuková nahrávka roku byli oceněni Pavel Větrovec mladší a Roman Holý za album Kiss Me On My Ego kapely Monkey Business. Větrovec se pro sošku dostavil osobně, Holého tentokrát zastoupil jeho "tiskový mluvčí" - zpěvák Matěj Ruppert. Ten může třikrát nominované kapele přidat čtvrtou sošku jako zpěvák roku

Anděla za nejlepší obal roku si odnesl Přemysl Štěpánek, který akademiky oslovil návrhem alba Ivy Bittové nazvaného Elida. V nové kategorii hudební web roku se prosadila firma Sherwood Media za internetovou stránku kapely Kryštof.

Jiří Smrž
Jiří Smrž | Foto: ČTK

Hostem večera byl slovenský zpěvák Peter Lipa; záznam z předávání žánrových cen uvidí v sobotu diváci pořadu Noc s Andělem v České televizi. Hlavní ceny budou předány v neděli v pražském hotelu Hilton, přímý přenos ceremoniálu odvysílá rovněž ČT.

V sobotu se uskuteční doprovodný projekt Andělská Praha, v jehož rámci se zdarma otevřou brány patnáctky pražských klubů.

 

Právě se děje

Další zprávy