Nejlepší českou desku roku 2013 uvařil Kittchen. A dál?

Kultura Kultura
Aktualizováno 22. 12. 2013 14:12
Česká hudba v roce 2013 podle Aktuálně.cz
Kittchen
Kittchen | Foto: TOM

Hudba 2013 - V sérii článků rekapitulujeme rok 2013 v hudbě. Po zahraničním Top 10 nabízíme pohled redaktorů kulturní rubriky Aktuálně.cz na dění na české hudební scéně. Co důležitého se stalo v uplynulém roce?

Koncertní nabídka malých pražských klubů se znovu o něco přiblížila standardu, na který jsou zvyklí fanoušci třeba v Berlíně nebo ve Vídni. Velké letní festivaly si ale pro rok 2013 naordinovaly spíše opatrnost - i festival Rock for People dříve respektovaný za svoji dramaturgii držící prst na tempu zahraničních trendů musel tentokrát lákat diváky na Karla Gotta či zvolit variantu s českým dnem (Kryštof, Kabát).

Dobrou zprávou pro nezávislou scénou je fakt, že se i u nás konečně rozjel crowdfunding, za což může první český server tohoto druhu - Hithit.com. Vznikl na konci roku 2012 a už v lednu hlásili první úspěšné kampaně Xavier Baumaxa (200 tisíc na natočení nového alba Dawntempo) a Vladimir518 (95 tisíc na vinylové vydání desky Idiot). Během roku pak fanouškovské sbírky pomohly k vzniku ceněných desek Bratří Orffů (Šero) nebo svérázné písničkářky Muchy (Slovácká epopej).

V polovině prosince vstoupila na český trh streamovací služba Spotify, která nabízí poslouchání hudby z internetu zdarma. První měsíc provozu bude fungovat bez poplatků, pak si ti, kteří budou chtít užívat službu bez reklam a nebo na mobilu zaplatí 6 euro (zhruba 164 korun) měsíčně.

V obou anketách kritiků (Vinyla, Apollo) uspěly česky zpívaná alba s výraznou osobní či generační výpovědí (Květy, Houpací koně, Bratři Orffové, Kittchen). Zprofanovaná cena Anděl se pokusila o restart, únorový ceremoniál ale skončil někde na půl cesty mezi večírkem celebrit a nenápadným připomenutím, že zajímavé věci se dějí i na okraji (objevem roku se stala kapela Zrní). Do síně slávy byla uvedena legenda české country Pavel Bobek, pro kterého to bylo zároveň poslední ocenění jeho životní cesty - 20. listopadu 2013 zemřel ve věku 76 let.

Ostudu si v listopadu uřízla anketa Český slavík, která dodatečně vyřadila z výsledků kategorie Hvězda internetu kontroverzního rappera Řezníka. Reakce muzikantů na sebe nenechaly dlouhou čekat - z ankety se odhlásili Matěj Ruppert nebo Tomáš Klus.

Mezi nejžádanější domácí desky patřil výběr Tenkrát / Nostalgie 90. let Jaromíra Nohavici, Inzerát Kryštofu (i jeho koncertní podoba na DVD) a nebo Český kalendář Michala Horáčka. V rádiovém žebříčku se výrazně dařilo skladbě Cesta od Kryštofu s Tomášem Klusem, kteří narušili dlouhodobý trend, že zatímco mezi nejprodávanějšími alby dominují české desky, v rádiích mají přednost zahraniční hity.

Když jsme dali dohromady tři naše zcela osobní pohledy, vyšel nám následující žebříček šesti nejlepších českých desek roku 2013:

1. Kittchen - Radio

2. Vložte kočku - SEAT

3. Never Sol - Under Quiet

4. Vladimir 518 - Idiot

5. Mucha - Slovácká epopej, Martin E. Kyšperský - Svetr

 

Právě se děje

Další zprávy