Zemřel Lou Reed, zakladatel The Velvet Underground

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 27. 10. 2013 19:49
Příčina smrti umělce není známa, na jaře podstoupil transplantaci jater.
Lou Reed na koncertě v Divadle Archa
Lou Reed na koncertě v Divadle Archa | Foto: ČTK

New York - Zemřela americká rocková legenda Lou Reed, informoval časopis Rolling Stone.Zakladateli legendární kapely The Velvet Underground bylo 71 let.

Příčiny úmrtí nejsou známy, nicméně zpěvák letos na jaře podstoupil transplantaci jater.Zástupci zpěváka zatím ale informace magazínu Rolling Stone nepotvrdili.

Jeden z nejzásadnějších

Už po květnové operaci Reedova manželka Laurie Andersonová připustila, že její muž byl na pokraji smrti. "Myslím, že se z toho úplně nezotaví, ale určitě se během několika měsíců vrátí ke svým činnostem, řekla tehdy.

Přítel bývalého prezidenta Václava Havla se narodil 2. března 1942 v Brooklynu a New York se mu stal celoživotní inspirací. Pojmenoval po něm i možná své nejslavnější album.

Lou Reed patřil k nejzásadnějším hudebníkům minulého století. Časopis Rolling Stone dokonce The Velvet Underground umístil na 19. místo v žebříčku 100 největších umělců všech dob.

Ve skupině Reed působil v druhé polovině 60. let především jako textař. V písních svým typicky bezbarvým a zdánlivě odtažitým hlasem vypráví syrové a drsné příběhy temných stránek lidských životů.

Upřímná rocková poetika

Po svém odchodu z The Velvet Underground se Reed v roce 1971 vydal na úspěšnou sólovou dráhu. Mezi jeho největší hity patří Walk on the Wild Side a Perfect Day.

Podle Rolling Stone propojil naléhavost pouliční muziky s evropskou avantgardní hudbou a do rockové poetiky vnesl lyrickou upřímnost. Hudební chameleon ovlivnil nebo přímo spoluutvářel styly jako alternativní rock, glam rock a punk.

Lou Reed několikrát vystupoval také v České republice. V roce 2009 zahrál na slavnostním večeru k 20. výročí sametové revoluce a naposledy u nás vystoupil loni v pražském divadle Archa.

V minulosti otevřeně hovořil o svých problémech s drogami a s alkoholem. "Zkoušel jsem přestat s drogami s pomocí alkoholu. Nefungovalo to," napsal například v roce 1992.

Tvorba Reeda a jeho skupiny ovlivnila muzikanty na celém světě, v Česku například The Plastic People of the Universe.

Lou Reed
Lou Reed
 

Právě se děje

Další zprávy