Ceny Anděl 2012: Dvakrát Kryštof, Dyk a Langerová

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 3. 2013 23:44
Hlavní kategorie Andělů 2012 vyhrál mainstreamový pop
Kryštof s Andělem
Kryštof s Andělem | Foto: ČTK

Praha - Dvě Ceny Anděl 2012 má skupina Kryštof, získala ocenění pro skupinu roku a album roku. Zpěvačkou roku je Aneta Langerová, zpěvákem roku Vojtěch Dyk. Rozhodli o tom v sobotu večer členové Akademie populární hudby, kteří o vítězích hlasovali v přímém přenosu České televize.

Nejprodávanějším albem za uplynulý rok byla nahrávka Jaromíra Nohavici Tak mě tu máš s téměř 38 tisíci prodanými deskami, objevem roku akademici vyhlásili skupinu Zrní. Skladbou roku se stala píseň Coco skupiny Charlie Straight. Do síně slávy byl uveden zpěvák Pavel Bobek.

"Bůh mě má rád, i když nevím, jaké k tomu má důvody," uvedl šestasedmdesátiletý Bobek, která na pódium přišel za doprovodu hostesky a zazpíval naživo skladby Pojď stoupat jako dým a Ruby, nechtěj mi lásku brát. Publikum ho odměnilo ovacemi vestoje.

Čtěte také

Anděl 2012: Poslechněte si vítěze žánrových cen

Glosa: Vybřednou Andělé z bahna popových lobby?

Favoritem letošního ročníku byla skupina Kryštof se šesti nominacemi, z nichž se jí podařilo proměnit dvě. "Když jsem viděl tu konkurenci, ani jsem s cenou nepočítal," podotkl zpěvák Richard Krajčo ze skupiny Kryštof.

Zpěvačka roku Aneta Langerová ve své řeči poděkovala skupině, která ji doprovázela na turné. "Pár míst... byl můj vysněný projekt, díky kterému jsem prožila jedno z nejlepších období svého života," řekla.

Producent, skladatel a zvukový technik Boris Carloff, nedávný vítěz ceny Apollo udílené hudebními publicisty, měl nominace čtyři. Získal cenu za videoklip roku a v kategorii elektronická hudba.

Kapela Zrní byla nominována dvakrát mezi hlavními cenami a dvakrát v nově zavedených cenách žánrových. Anděla se jí podařilo získat v kategorii Objev roku za album Soundtrack ke konci světa. Cenu za skladbu roku obdržela skupina Charlie Straight s písní Coco.

Slavnostním večerem z pražského Průmyslového paláce diváky provázel Leoš Mareš, ceny předávali známí hudebníci se svými potomky, například Janek Ledecký se synem Jonášem, Ondřej a František Soukupovi či Michael Kocáb s dcerou Natálií. Výjimkou byl jen bývalý člen skupiny Lucie Michal Dvořák, který se na pódium se dostavil s přítelkyní; ta byla ovšem v pokročilém stupni těhotenství.

 

Ceny Anděl 2012 - vítězové a nominovaní

Foto: Kryštof

Skupina roku
Charlie Straight
Kryštof
Zrní

Zpěvák roku
Carloff Boris
Dyk Vojtěch
Krajčo Richard

Zpěvačka roku

Slavnostní otevření Kavárny Potmě - Aneta Langerová
Slavnostní otevření Kavárny Potmě - Aneta Langerová | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Bílá Lucie
Bittová Iva
Langerová Aneta

Objev roku
A Banquet
Boris Carloff
Zrní

Album roku

Foto: Aktuálně.cz

Boris Carloff: The Escapist
Charlie Straight: Someone With a Slow Heartbeat
Kryštof: Inzerát

Skladba roku
Charlie Straight: Coco
Kryštof: Inzerát
Kryštof+J.Nohavica: Křídla z mýdla

Videoklip roku
Buty: Píseň práce
Carloff Boris: Falling
Kryštof: Inzerát

Nejprodávanější deska roku
Jaromír Nohavica: Tak mě tu máš

Síň slávy
Pavel Bobek

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy