Nick Cave heroicky (ne)stárne na plážích v Brightonu

Karel Veselý
8. 3. 2013 17:18
Novinka Push the Sky Away odhazuje živočišný chtíč Grindermana
Nick Cave
Nick Cave | Foto: Aktuálně.cz

Glosa - Nick Cave poslední roky úspěšně vyvrací staré pořekadlo o starém psovi a nových kouscích. Živočišný rockový projekt Grinderman, s nímž v létě 2011 dorazil i na Colours of Ostrava, mu pomohl najít dosud netušenou polohu jeho osobnosti (=sexuálního predátora v pokročilém věku). Kreativní transformace pokračuje i na patnáctém albu jeho domovské kapely Bad Seeds, na němž je pětapadesátiletý australský bard usazený v Anglii znovu předvídatelně nepředvídatelný.

Nick Cave
Nick Cave | Foto: Profimédia

Jestli se jako Grinderman vrhal Cave po hlavně do slastí a strastí chtíče, novinka Push the Sky Away je uměřenější a serióznější, byť na ní znovu najdete jeho tradiční témata sexu/lásky a smrti. Cave je zde ale většinou jenom pozorovatelem, který sleduje pářící rituály na pláži (Water´s Edge) nebo život holky od naproti (Jubilee Street).

Některé skladby prý vznikly při pozorování pláže z okna jeho domovského Brightonu a vlny oceán omývající anglické pobřeží pronikly i do hudebních podkladů. Na vině je Warren Ellis, který Nickovy krásné monology o škaredých záležitostech obalil do smyček a smyčců připomínajích něžné burácení přílivu.

Nick Cave - Push the Sky Away
Nick Cave - Push the Sky Away | Foto: Aktuálně.cz

A svůj otisk na desce nepochybně zanechal i zvukový mág Barry Adamson, který se do Bad Seeds vrátil po víc než čtvrtstoletí. Kytary na desce skoro chybí, dlouholetý člen Caveových projektů - kytarista Mick Harvey, se po poslední desce Bad Seeds (Dig, Lazarus, Dig!!!) s parťákem rozešel a možná mu tím i nepřímo pomohl k tomu, aby musel začít hledat pro novou desku trochu jinou polohu.

Cave v rozjímavé náladě možná někdy působí až moc introspektivně jako v osmiminutové nekonečné litanii Higgs Boson Blues, deska ale skvěle drží náladu a přes všechnu klaustrofobii a temnotu vlastně působí celkem heroicky.

Zestárnout stojí za starou belu, ale je to pořád lepší než smrt, jako kdyby chtěl Cave říct mezi řádky a litanie rockových Satyrů málokdy zní takhle nápaditě. 

Push The Sky Away nejspíše není nejlepší deska Bad Seeds, ale absolutně potvrzuje vitalitu frontmana, který pořád zůstává ve své vlastní lize.

Nick Cave and the Bad Seeds - Push the Sky Away (Bad Seeds Ltd.)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy