Brian Eno skládá hudbu za majitele iPadů

Kultura Kultura
11. 10. 2012 10:15
Aplikace Scape pro iPady skládá hudbu pomocí vizuálních prostředků
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Britský skladatel a hudebník Brian Eno nedávno představil novou aplikaci pro iPad s názvem Scape. Uživatel s ní bude moci skládat hudbu pomocí kombinaci  objektů nazvaných prostě „elementy", líšícími se barvou i tvarem. Každý z nich vydává specifický zvuk a aplikace po vytvoření prvotní "krajiny" začne sama skládat hudbu podle připraveného základu. Dílo Ena a jeho spolupracovníka Petera Chilverse je v současnosti k dispozici na iTunes za šest dolarů. Podle otce experimentální, tzv. „ambientní hudby" produkuje zařízení muziku, která „myslí sama za sebe".

„Takový koncept mne přitahoval od šedesátých let, kdy jsem poprvé slyšel takové skladatele jako Terry Riley a když jsem si poprvé začal hrát s nahrávacími přístroji…. Připadalo mi, že by bylo velice zajímavé, kdyby skladatel měl k dispozici nějaký systém, který by skládal za něj. Člověk by do něj vožil něco ze sebe a systém by to rekonfiguroval v něco odlišného, než uživatel předpokládal," prohlásil Eno v rozhovoru pro deník Guardian.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Myšlenky Petera Chilverse se ubíraly podobnou cestou, zvláště po jeho práci na sérii počítačových her Creatures v 90. letech. Spolu s Enem vytvořili nejdřív aplikaci Bloom, kde šlo jednotlivými stisky vyvolat základní zvuky. Pokud jeho majitel dlouho nepokračoval, systém začal skládat vlastní hudbu. Scape je jeho novou vývojovou linií.

Foto: Aktuálně.cz

Eno složil řadu základních zvuků pro svůj nový výtvor. „Hodně motivů v něm začínalo jako celá hudba, která byla rozložena na své "geny". Tohle je pak cesta, jak z genů sestavit novéou bytost…. Vy stvoříte základní prostředí, a pak necháte proces běžet. Především to měl být posluchačský zážitek. Chtěli jsme ukázat, že k tomu máte přistupovat hlavně jako k hudbě, ne jako ke hře."

Skladatel také s nadsázkou prohlásil: „Nyní můžu v klidu jít do důchodu, když jsem našel něco, co mě může učinit zbytečným." Nicméně již teď přiznává, že má další nápady pro využití svých nápadů v oblasti sociálních médií

Brian Eno (1948) již od mládí experimentoval s moderními nahrávacími přístroji  Na počátku 70. let byl členem rockové kapely Roxy Music, později se uplatnil jako samostatný skladatel používající nové prostředky skládání a syntézy nové hudby. Mimo jiné složil hudbu pro operační systém Microsoft Windows 95, ačkoliv, jak se sám přiznal, sám nemá rád osobní počítače. V oblibě má i vizuální umění, jak ostatně dosvědčuje i Scape. Je značně politicky aktivní a nedávno se stal poradcem pro záležitosti mládeže ve službách předsedy britských liberálních demokratů, vicepremiéra Nicka Clegga.  

 

Právě se děje

Další zprávy