United Islands: květinové děti i DJ set Sofa Surfers

Kultura Kultura
21. 6. 2012 9:05
Festival na pražských ostrovech startuje
O.Children
O.Children | Foto: United Islands

Praha - Evropský svátek hudby v řadě metropolí předznamenává hudební festival zdarma a v Praze tuto roli už podeváté splní United Islands. Letos centrum Prahy od 21. do 23. června rozezní dvě stě hodin hudby, hrát se bude nejen na pražských ostrovech, ale i v 26 klubech.

„Naším cílem vždy bylo, aby lidé United Islands vnímali více jako hudební festival než městskou slavnost," říká pořadatel Martin Voňka. Aby akce tyto cíle naplnila, bylo na ni kromě množství domácích kapel pozváno také několik zajímavých zahraničních jmen.

Sofa Surfers
Sofa Surfers | Foto: United Islands

Květinové děti a znepokojiví Sofa Surfers

Takovým je například post-punkový objev O.Children, který letošním albem Apnea některým kritikům uhranul kombinací apatických joydivivisionosvských melodií a hlubokým téměř gospelovým hlasem zpěváka Tobiho O'Kandiho. V pochmurnějších tónech se pak pohybují také původně trip-hopoví Sofa Surfers, jenž od svého vzniku koncem devadesátých let přetransformovali do dnešního alternativního rocku se silnou dubovou stopou, aniž by jejich tvorba ztratila cokoliv na obecném znepokojení z běhu okolního světa.

V průběhu pátka a soboty se představí třeba ještě irská zpěvačka Gemma Hayes v minulosti nominovaná na prestižní cenu Mercury Prize, květinové děti Haight Ashbury vzpomínající na šedesátkový folk a psychedelii, dubstepové duo Jazzstepa nebo holandské trio Kraak & Smakk přezdívané jako holandští Prodigy.

Čtěte také
Jsme popkulturní kuchaři, nabízíme originální směs

„Jako jednomu z mála festivalů se nám daří nerecyklovat úspěšné umělce z minulých ročníků a objevujeme pro hudební fanoušky stále nové kapely z různých zemí i žánrů," tvrdí dramaturg David Gaydečka a do jisté míry se opírá i o výběr českých kapel, které rozhodně nepatří k pohodlnému českému průměru.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zajímavá domácí jména

Ve čtvrtek 21. června, právě v den Evropského svátku hudby, totiž akce odstartuje takzvanou Klubovou nocí. Šestadvacet pražských klubů poskytlo své prostory za symbolickou částku a třeba do Divadla Archa tak zavítají Please the Trees, Floex nebo v něm Allstar Refjúdží Band pokřtní novou desku. Klub přitom myslí i na fotbalové fanoušky a vedle hudebního programu nabídne také přímý přenos zápasu Česko - Portugalsko. V malostranském A Studiu Rubín pak zahraje písničkář Vladimír Merta, v Jazz Docku zase elektronický objev Dikolson.

Floex
Floex | Foto: Aktuálně.cz

Následujícího dne se akce přesune do svého hlavního dějiště - ostrovů kolem Vltavy poblíž mostu Legií. Tam během dvou dní vystoupí například Adam Tvrdý trio, Bonus, Fiordmoss, Lanugo, Prince of Tennis, Republic of Two, WWW, Zrní a mnoho dalších.

„Nestresujte se širokým výběrem a zdržujte se na procházce festivalem tam, kde vás to bude bavit," radí Gaydečka a k možnostem vyžití přidává také finále českého Air Guitar (soutěž v hraní na imaginární kytaru), improvizační souboj muzikantů, rapové souboje, divadelní politický kabaret Blonďatá bestie nebo Open Mike sólových písničkářů a odvážných performerů z publika.

Většina prostorů by měla být k dispozici i vozíčkářům. Festival se zapojil do programu Zážitky bez bariér a společně s Nadací OKD se pokusil odstranit vše, co by lidem na vozíčku mohlo znepříjemňovat pohyb. Nadace OKD tímto způsobem spolupracuje například i s ostravskými Colours of Ostrava.

Sobotní program zas United Islands rozšířil i mimo oblast hlavního města. Pořadatelé se rozhodli hudbu z ostrovů přenést i do ulic Plzně a na tamním náměstí Republiky se tak uskuteční celodenní akce United Plzeň. Z Prahy se na ní přesunou třeba švédští trip-hopeři Baron Bane nebo indie kapela Please the Trees s doprovodem sboru seniorů Elpida.

Kompletní program je k nalezení na webu United Islands. Zájemci o lepší zorientování v něm si za sto korun mohou koupit takzvaný Partner Pass s katalogem interpretů a samplerem festivalu, čímž celou akci podpoří.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kultura v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy