Lou Reed poslal Havlovi Brandenburg Gate

ČTK ČTK
31. 3. 2012 10:48
Lou Reed a Suzanne Vega hráli v New Yorku pro Václava Havla

New York - Legenda newyorské rockové scény Lou Reed spolu s písničkářkou Suzanne Vega či kytaristou Ivanem Králem v noci z pátku na sobotu v New Yorku vzdali poctu zesnulému Václavu Havlovi. Vystoupili na vzpomínkovém večeru, který zcela zaplnil České centrum na Manhattanu. Mnoho zájemců se do budovy kvůli přísným požárním předpisům omezujícím počet účastníků ani nedostalo.

Večer nazvaný podle jedné Reedovy písně Love Is Here To Stay (Láska tu zůstane) byl koncipovaný jako koncert. Jako první na pódiu vystoupila Suzanne Vega. Zazpívala tři písně včetně jedné ze svých nejznámějších skladeb Tom's Diner, kterou zazpívala i v prosinci v Praze na koncertě věnovaném Havlovi. "Zpívala jsem ji i na Havlových narozeninách, a tak jsme se seznámili," řekla. Za zpěvačkou stejně jako později za ostatními účinkujícími byly na plátně vidět archivní fotografie s Havlem, který zemřel loni 18. prosince.

Chvíli po Suzanne Vega na pódium přišel Reed, který místo hudebního vystoupení přečetl několik svých textů. "Tohle věnuji svému skvělému příteli. Je to z věci nazvané Lulu," odkázal na své zatím poslední album, které natočil spolu se skupinou Metallica, a pustil se do recitace textu skladby Brandenburg Gate.

Zpěvák a kytarista, který byl mimo jiné členem legendárních Velvet Underground, četl velmi soustředěně. Na několik okamžiků jej vyrušil jen vzdálený hluk z přilehlého baru. "Co tam dělají?" řekl suše po dlouhé pauze. "Měli bychom přestat a přidat se k nim? Dal bych si totéž, co oni," dodal před pobaveným sálem.

Poté ale pokračoval v četbě textu k písni Mistress Dread, která rovněž pocházela z alba Lulu, stejně jako poslední text Pumping Blood. "Děkuji," odtušil pak a rychle opustil budovu. Předtím se s hudebníkem, jenž podle svých slov Havla "obdivoval více než kohokoliv jiného", ještě stihlo vyfotit několik fanoušků.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Několika písněmi pak bývalému prezidentovi vzdal hold muzikant Ivan Král, který v minulosti hrál s Patti Smithovou či Iggym Popem. Jako první zahrál píseň Muchomůrky bílé od Mejly Hlavsy. Zpěvem jej přitom doprovázela herečka Zuzana Stivínová, která celý večer uváděla. Spolu se Suzanne Vega si pak s Králem "vystřihla" i jeho největší hit Dancing Barefoot, který hudebník českého původu složil právě pro Smithovou.

Večer, na němž vystoupili i členové legendární newyorské undergroundové kapely The Fugs, byl pro Američany i místní českou a slovenskou komunitu příležitostí rozloučit se s Havlem, který měl k New Yorku i Americe blízko. V roce 2006 ve městě strávil několik měsíců jako rezidenční umělec na Kolumbijské univerzitě. Naposledy se sem podíval v roce 2010, kdy ale jeho pobyt poznamenaly zdravotní problémy.

"Už když Václav Havel zemřel, tak jsme přemýšleli, jakým způsobem bychom mohli dát lidem možnost se s ním rozloučit, protože New York přece jenom je daleko od Prahy," řekla již dříve ředitelka centra Pavla Niklová. S přípravou večera pomáhal z Prahy Ivan Bierhanzl, který byl v minulosti například členem skupiny The Plastic People of the Universe.

 

Právě se děje

Další zprávy