Nabité Colours. Přijede i Alanis Morissette

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 2. 2012 13:18
Letošní program je nejnabitější v historii přehlídky
Alanis Morissette
Alanis Morissette | Foto: Reuters

Praha, Ostrava – Dalším potvrzeným jménem letošního festivalu Colours of Ostrava (12. – 15. července) je Alanis Morissette. Hvězda vzešlá z devadesátých let doplní představitele současné scény, jako jsou Björk, Antony and the Johnsons, Animal Collective a The Flaming Lips, ale i jména jako nadžánrový Bobby McFerrin či Francouzska ZAZ. To dohromady tvoří nejnabitější program v historii přehlídky.

Osmatřicetiletá kanadská zpěvačka, kytaristka a písničkářka Alanis Morissette se na turné po evropských metropolích a vybraných festivalech vydává s příslibem nového alba a výběrem hitů. Jejím bezesporu největším úspěchem bylo album Jagged Little Pill, které vyšlo v roce 1995 a obsahovalo několik úspěšných singlů jako Ironic, Head Over Feet nebo You Oughta Know.

Morissette se v té době podařilo trefit mezi rostoucí zájem o zpěvačky - sólové interpretky. Někdejší kanadské teenagerské hvězdičce se výraznější koncentrací hitů a rockovějšími aranžemi podařilo tehdy zastínit konkurentky jako Sheryl Crow nebo Joan Osborne. Žádné album už nedokázalo na zázrak Jagged Little Pill navázat. Jak by také mohlo: prodej 30 milionů kusů z něj učinil jedno z nejprodávanějších alb 90. let.

Foto: Aktuálně.cz

Ovšem i tak se držitelka sedmi cen Grammy dokázala držet na výsluní, což podpořila i častým skládáním skladeb přímo pro filmy a epizodním účinkováním v seriálech jako Sex ve městě; ve filmu Dogma si dokonce zahrála roli Nejvyššího.

Colours začínaly jako přehlídka world music a tato hudba tu má stále své místo. Letos zde vystoupí přední jména černého kontinentu. K již ohlášeným saharským kočovníkům Tamikrest přibyly další velké hvězdy: nevidomí manželé Amadou & Mariam z Mali, kteří hráli s Manu Chaem, U2, Coldplay či Damonem Albarnem.

Přijede i Staff Benda Bilili, rozjařená kapela vozíčkářů z Konga, nebo Bassekou Kouyate & Ngoni Ba z Mali, zpívající virtuóz na loutnu ngoni, o kterém kytarista Ali Farka Touré prohlásil, že má ruce jako černé diamanty. Na programu budou i Sauti Sol, v současnosti nejpopulárnější kapela z Keni reprezentující tavící kotlík metropole Nairobi a městskou kosmopolitní hudbu nejmladší keňské generace, či Hugh Masekela, legendární jihoafrický trumpetista a zpěvák.

Zástupcem Islandu na letošních Colours nebude jen Björk, nejdražší akvizice v dějinách festivalu. Něžný indie pop nabídne kapela Hjaltalín s hlasem zpěvačky Sigríður Thorlacius.

Ze zahraničních sestav i interpretů jsou již potvrzeni Kronos Quartet, Parov Stelar Band, Ibrahim Maalouf, Celso Piňa, Banco de Gaia, Orquesta Típica Fernández Fierro, Portico Quartet, Euzen či Shtetl Superstars.

Čtěte také:
Na Colours bude mít českou premiéru i nová Edith Piaf
Na letošní Colours dorazí i smutný šansoniér Antony
Po Björk hlásí Colours McFerrina i Animal Collective
Hlavní hvězdou Colours of Ostrava bude Björk
Colours si naštěstí neříkají Na Česko celkem dobrý

Z českých pak  A Banquet, Bonus, Bratři Ebenové, Čokovoko, Dan Bárta a Illustratosphere, Fiordmoss, Floex, Goodfellas, HiFi, Laura a její tygři, Midi Lidi, Michal Prokop, Petr Váša, Please The Trees a sbor Elpida, Prince of Tennis nebo Skyline.

Organizátoři se ještě chystají oznámit jména dalších téměř dvou desítek účinkujících. Poprvé jsou prý "v pozici, že odmítají hvězdy".

Již se pracuje na přípravě nového festivalového areálu v Dolní oblasti Vítkovice - unikátním prostředí bývalých hutí, železáren a dolů. Nový areál bude prý připraven tak, aby zde festival mohl v červenci bez problémů proběhnout. V jedné části nabídne velké open-air scény, kempink v zeleni i další travnaté zóny určené k odpočinku nebo zpevněné plochy ke stání a tanci při koncertech.

Druhá, více industriální část nabídne několik zastřešených scén včetně unikátního plynojemu, ale i procházku skrze unikátní industriální architekturu, která bude zrekonstruována a připravena pro bezpečný pohyb návštěvníků.

Vedlejší část bývalého dolu Hlubina pak nabídne další zastřešené objekty s tradičně bohatým doprovodným programem – diskusemi, kinem, workshopy, noční taneční scénou, restaurací či místem pro interaktivní setkávání.

Festival nabídne během čtyř festivalových dní na 10 scénách přes 150 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel včetně největších hvězd světové hudby.

Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, na e-shopu na http://eshop.colours.cz/ a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Současná cena 1690 Kč platí pro dalších 6000 kusů nebo nejdéle do 31. března 2012. Děti do 140 cm budou mít opět na celý festival vstup zdarma, senioři nad 65 let pak v neděli vstup také zdarma.

Více informací na www.colours.cz nebo http://www.facebook.com/colours.of.ostrava.

 

Právě se děje

Další zprávy