S Whitney se rozloučila rodina i bodyguard Costner

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 2. 2012 6:50
Soukromý pohřeb se vysílal na internetu
Pohřeb Whitney Houston
Pohřeb Whitney Houston | Foto: Reuters

Los Angeles - V americkém Newarku se rodina, přátelé i hvězdy zábavního průmyslu v sobotu rozloučili se zpěvačkou a herečkou Whitney Houstonovou, která náhle zemřela před týdnem v Los Angeles ve věku 48 let.

Soukromý obřad v baptistickém kostele Nové naděje zahájil sborový zpěv gospelu. Právě ve sboru v tomto kostele začala popová diva pěveckou kariéru. 

"Nejde o smuteční obřad, oslavujeme její život," řekl baptistický duchovní nad rakví zakrytou bílými a fialovými květinami. Ceremonii trvající tři a půl hodiny pak provázely slzy, ale také tleskání a pohupování se v rytmu gospelových písní i souhlasné výkřiky převážně černošských smutečních hostů v reakci na slova řečníků.

Pohřeb Whitney Houston - tělo zpěvačky převáží do kostela
Pohřeb Whitney Houston - tělo zpěvačky převáží do kostela | Foto: Reuters

Přenos smutečního obřadu mohli diváci na celém světě sledovat na internetu. Veřejné rozloučení s popovou hvězdou nebylo v plánu. Mezi asi 1500 pozvanými smutečními hosty byli zpěváci Alicia Keys nebo Stevie Wonder. "Whitney je anděl, Whitney je náš anděl, nikdy nezapomeneme na to, co pro nás udělala," zpívala Keys, písně přednesl i Wonder.

"Je tu víc známých osobností než na předávání cen Grammy," řekl jeden z reverendů k hostům, mezi nimiž byla i televizní hvězda Oprah Winfreyová.

Přijel i Bobby Brown

"Teď je v nebi mladá dáma, kvůli níž Bůh žasne, jak mohl stvořit něco tak perfektního," řekl v projevu na rozloučenou herec Kevin Costner - její partner z filmu Osobní strážce, který Whitney v roce 1992 zajistil asi největší slávu. Snímek v romantickém oparu reflektoval její "těžký" hvězdný úděl.

"Hodně chlapů mohlo tu roli hrát místo mě, ale tys byla jediná, kdo mohl hrát (zpěvačku) Rachel Marronovou," vzkázal Costner Houstonové, o níž mluvil jako o "sladkém zázraku". Soundtracku se k jejich filmu prodalo 44 milionů kusů a obsahoval šest jejich písní včetně legendárního hitu I Will Always Love You.

Ten také zazněl na konec obřadu v okamžiku, když skupina mužů vynášela rakev s ostatky zpěvačky z kostela a za ní šli příbuzní. Zpěvačka v neděli spočine na hřbitově Fairview ve Westfieldu v New Jersey, kde je pohřben i její otec.

V první řadě byla její matka Whitney Houstonové Cissy a 18letá dcera Bobbi Kristina. Rozloučit se přišli také Elton John, Beyoncé, rapper Jay-Z nebo černošský reverend a bojovník za lidská práva Jesse Jackson. Na obřadu promluvil zpěvaččin mentor Clive Davis, který ji kdysi objevil v nočních klubech pro firmu Arista.

W.H. všudypřítomná i v New Jersey ležícímu nedaleko Newarku, kde se konal pohřeb.
W.H. všudypřítomná i v New Jersey ležícímu nedaleko Newarku, kde se konal pohřeb. | Foto: Reuters

Na pohřební obřad nakonec kvůli zdravotním problémům nedorazila legenda soulu Aretha Franklinová. Se svou někdejší ženou se ale přišel rozloučit i skandály opředený zpěvák Bobby Brown. Z kostela ovšem podle amerických médií musel odejít krátce poté, co obřad začal. Mohl přijít v doprovodu dvou lidí, přivedl si jich ale devět. A rozzlobilo ho prý, že se nenašlo místo k sezení pro všechny z nich.

Okolí kostela policie uzavřela a vyzvala fanoušky, aby zůstali doma. Někteří z nich se přesto přišli rozloučit do přilehlých ulic či k pohřebnímu ústavu, kde bylo před obřadem tělo.

Nakonec se nepotvrdily spekulace, že se ve čtvrtek či pátek bude konat veřejné rozloučení v newarské multifunkční hale Prudential Center, kde mimo jiné hrají New Jersey Devils.

Houstonová, která bojovala se závislostí na alkoholu a kokainu, nečekaně zemřela minulou sobotu v hotelovém apartmá v Los Angeles. Bezvládné tělo ve vaně našel její osobní strážce. Příčina smrti se vyšetřuje. Houstonová se nijak netajila tím, že ve velkém brala kokain a různé léky, kouřila marihuanu a pila alkohol.

Výsledky za týdny

Na smuteční obřad dorazil také zpěvák Stevie Wonder.
Na smuteční obřad dorazil také zpěvák Stevie Wonder. | Foto: Reuters

Zpěvačka byla nalezena pod hladinou ve vaně hotelového pokoje. Tělo bylo v pondělí letecky přepraveno do New Jersey a pak převezeno do rodného Newarku do místního pohřebního ústavu, kde na něj čekaly desítky lidí. Už od pondělí lidé přinášeli květiny a balónky a zapalovali svíčky i před baptistickým kostelem, kde Houstonová začala zpívat jako dítě a kde její matka sestavovala hudební program.

Lékařští experti uvádějí, že potrvá týdny, než se podaří stanovit příčinu její smrti, pokud vůbec. Pitva v tomto případě většinou nic neodhalí. Stejně jako v případě úmrtí Michaela Jacksona v roce 2009 nebo britské zpěvačky Amy Winehouseové v loňském roce nyní probíhají toxikologické testy; a může trvat až osm týdnů, než přinesou nějaké výsledky.

Čtěte také:
Svět oplakává Whitney Houston a kupuje její desky

První podezření padají na vrub předávkování drogami či léky s ohledem na dobře známé problémy, které zpěvačka měla. "Moje první podezření padlo na předávkování crackem nebo kokainem," řekl začátkem týdne soudní obhájce z Beverly Hills Mark McBride.

Pohřeb Whitney Houston: Kevin Costner přijíždí na pohřeb Whitney Houston
Pohřeb Whitney Houston: Kevin Costner přijíždí na pohřeb Whitney Houston | Foto: Profimedia.cz

Již v neděli byla v Los Angeles vykonána pitva a v pondělí policie potvrdila, že Houstonová byla nalezena pod vodou ve vaně. V hotelovém pokoji byly nalezeny léky na předpis a vyšetřovatelé si poté vyžádali přístup ke zdravotním záznamům zpěvačky.

Výsledky pitvy ale oficiální činitelé odmítli zveřejnit a nechtějí se pouštět do spekulací, proč zemřela. V případě předávkování léky se často nedá říct, jestli to byla nehoda, nebo sebevražda.

Jako Jackson

Jacksonova smrt byla původně připisována selhání srdce. Až po dvou měsících šíření nepotvrzených zpráv bylo jako příčina stanoveno předávkování sedativy a anestetikem propofol. A uplynuly více než další dva roky, než byl Jacksonův lékař Conrad Murray v listopadu 2011 odsouzen za neúmyslné zabití za to, že Jacksonovi tyto léky podal.

Když byla Winehouseová nalezena mrtvá ve věku 27 let ve své posteli, podezíraly britské sdělovací prostředky okamžitě drogy - vzhledem k její dlouhé závislosti na cracku a extázi. Vyšetřování nakonec zjistilo, že měla v těle vysoké množství alkoholu, ale žádné nelegální drogy.

Whitney Houstonová byla držitelkou šesti Grammy, prodala přes 150 milionů desek. Zpěvačka s fenomenálním hlasem byla symbolem okázalého popu a kultu nedotknutelných hvězd, jež před nástupem internetu produkoval gramoprůmysl. V podobném duchu "velkých emocí" se nesly i první reakce fanoušků a kolegů.

Její smrt navíc vyvolala vzpomínky na dobu, která se - přinejmenším vůči současnosti zasažené ekonomickou krizí - zdá velmi šťastná a nevinná. To vše způsobilo, že ohlas si takřka nezadá s reakcemi na smrt Michaela Jacksona. Platí to i pro tradiční efekt, kdy po zpěvaččině smrti prudce vzrostl prodej jejích písniček a alb na serverech iTunes i Amazon.

 

Právě se děje

Další zprávy