Zemřela Whitney Houston, symbol časů okázalého popu

Michal Žák Pavel Kroulík, Michal Žák
12. 2. 2012 14:27
Osmačtyřicetiletou zpěvačku tentokrát bodyguard nezachránil
Osudový muž  V roce 1992 se provdala za zpěváka Bobby Browna. Podle zpěvaččiny rodiny je to právě on, kdo ji stáhl na dno drogové a alkoholové závislosti. Manželství bylo rozvedeno po čtrnácti letech v roce 2006.
Osudový muž V roce 1992 se provdala za zpěváka Bobby Browna. Podle zpěvaččiny rodiny je to právě on, kdo ji stáhl na dno drogové a alkoholové závislosti. Manželství bylo rozvedeno po čtrnácti letech v roce 2006. | Foto: Reuters

Los Angeles - Americká popová a R&B zpěvačka a herečka Whitney Houston byla nalezena mrtvá. Držitelce šesti hudebních cen Grammy, jež prodala přes 150 milionů desek a má na kontě megahity I Will Always Love You či Saving All My Love For You, bylo jen 48 let.

O smrti s odvoláním na publicistku Kristen Fosterovou informovala agentura AP. Bezvládnou zpěvačku našel v hotelu Beverly Hilton její bodyguard. Přivolaní záchranáři se ji snažili 20 minut oživit, v 17:55 místního času (neděle 0:55 SEČ) ji prohlásili za mrtvou.

Foto: Reuters

Podle policejního mluvčího Marka Rosena nic nenasvědčuje, že by šlo o zločin. Příčina úmrtí dosud není známa, ale její kariéra byla v posledních letech na ústupu a Houston se potýkala závislostí na drogách a alkoholu. Mnohé může napadnout podobnost její umělecké dráhy s Michaelem Jacksonem (ovšem zpěvák zemřelý v roce 2009 měl mnohem zásadnější vliv na populární hudbu).

"Byla identifikována přáteli a rodinnými příslušníky, kteří s ní byli v hotelu," řekl policista. "Nejsou tu žádné zjevné známky nějakého kriminálního úmyslu."

Whitney Houston označovaná za fenomenální vokalistku ovlivnila celou generaci mladších interpretek od Christiny Aguilery po Mariah Carey. Od poloviny 80. do konce 90. let minulého století patřila k nejprodávanějším a nejúspěšnějším interpretkám a americká média ji vždy zobrazovala jako éterickou divu s nadlidským nadáním.

Zpěvačka byla symbolem okázalého popu a kultu nedotknutelných hvězd, jež za bohatých časů produkoval gramoprůmysl - než ho naleptal internet a sociální sítě. V podobném duchu "velkých emocí" se nesou i první reakce fanoušků a kolegů, mezi nimi Barbry Streisand, Arethy Franklin, Mariah Carrey, Boy George, Justina Biebera či Rihanny. Ti všichni píší o kráse, bolesti v srdcích, darech, skvostném hlasu a nevinnosti.


První dekáda nového tisíciletí však byla spíš ve znamení eskapád s drogami, odvolanými koncerty, komerčními neúspěchy a v roce 2006 i rozvodem s dlouholetým partnerem Bobby Brownem (jehož také fanoušci nyní obviňují za její pád a smrt).

V roce 2009 se pokusila zpěvačka o návrat s albem I Look to You, na kterém se vrátila tam, kde byla objevena - do nočních disco klubů začátku 80. let. Došlo tu i na klenuté balady, kterými kdysi uhranula posluchače; ty ovšem zradila hlasová forma.

O tom, co prožila v posledních letech, raději příliš na desce nezpívala; nakonec Američané to sami mohli vidět v bizarní reality show Being Bobby Brown. Kamery v jejím bytě ji zachytily jako trochu šílenou puťku v domácnosti, která moc nezvládá výchovu dětí a po manželovi pokřikuje "Polib mi prdel!". Tato hláška zazněla v seriálu tak často, že se dokonce stala oblíbeným mobilním vyzváněním.

Čtěte také:
Whitney Houston na své nové desce žadoní: Chcete mě?

"Vždy jsem litoval, že jsem neměl příležitost s ní pracovat. Byla skutečný originál a nesrovnatelný talent. Budu ji hrozně postrádat," reagoval na její úmrtí legendární hudební producent Quincy Jones.

Whitney Houston začínala zpěvěm gospelu a z kostela si to namířila do neworských tanečních klubů. Ke startu její kariéry napomohlo i to, že se jako jedna z prvních modelek tmavé pleti objevila v časopisu Seventeen. Pro firmu Arista ji ulovil Clive Davis, který zůstal jejím mentorem.

Mezi hudební hvězdy první kategorie ji vyneslo v roce 1985 album pojmenované Whitney Houston, za nějž získala první Grammy. Dodnes se ho prodalo kolem 25 milionů kusů, a časopis Rolling Stone ho dokonce zařadil na 254. místo žebříčku 500 nejlepších alb všech dob.

Premiéra na filmových plátnech  V roce 1992 si Whitney zahrála po boku Kevina Costnera v romanci Osobní strážce. Soundtrack k filmu se stal nejprodávanějším na světě. Píseň "I Will Always Love You" se stala jejím největším hitem.
Premiéra na filmových plátnech V roce 1992 si Whitney zahrála po boku Kevina Costnera v romanci Osobní strážce. Soundtrack k filmu se stal nejprodávanějším na světě. Píseň "I Will Always Love You" se stala jejím největším hitem. | Foto: Reuters

S druhým albem vydaným v roce 1987 a nazvaným Whitney prorazila jako první žena v historii na první místo amerického žebříčku; deska se tu navíc udržela 11 týdnů v řadě.

Celosvětovou slávu jí pak v roce 1992 zajistila hlavní role ve filmu Osobní strážce, kde si zahrála po boku Kevina Costnera a jenž v romantickém oparu reflektoval její hvězdný status. Soundtracku se prodalo 44 milionů kusů a obsahoval šest jejich písní včetně legendárního hitu I Will Always Love You.

Během dalších let ale její kariéru definitivně poznamenalo divoké manželství, alkohol a drogy (veřejně se přiznala k užívání marihuany a kokainu). Prodej alb prudce klesl a přestaly přicházet hity. Image jí poškodilo i divoké chování a bizarní vystupování na veřejnosti.

Po předloňském návratu na scénu i na následném turné působila jako duchem nepřítomná a selhával jí hlas. Některé plánované koncerty nakonec opět byly zrušeny. Zpěvačka absolvovala několik odvykacích kůr (tu poslední loni).

Zpráva o její smrti přišla těsně krátce před předáváním cen Grammy, které se uskuteční v noci na pondělí. Podle Reuters se předpokládalo, že při ceremoniálu vystoupí. Podle nejnovějších informací jí tu bude vzdán hold.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy