Materiální rekordmanka Madonna vyrazí opět na turné

Kultura Kultura
8. 2. 2012 8:00
Šňůru zahájí 53letá zpěvačka v květnu v Izraeli
Super Bowl - Madonna
Super Bowl - Madonna | Foto: Reuters

Washington - Americká popová hvězda Madonna se po třech letech chystá na světové turné. Koncem května ho zahájí v Izraeli. Kromě první vlny zastávek nejsou zatím žádné podrobnosti známy, ale dá se předpokládat, že šňůra se bude vázat k její dvanácté studiové desce MDNA, která by měla vyjít 25. března.

Madonna se novinkou vrací čtyři roky po desce Hard Candy, která je se čtyřmi miliony prodaných kusů nejméně úspěšnou deskou její kariéry. Šňůra k této nahrávce pojmenovaná Sticky And Sweet Tour ovšem během dvou let vydělala Madonně rekordních 408 milionů dolarů, což z ní dodnes dělá nejvýdělečnější turné sólového umělce.

Čtěte také:
Madonna trumfla v příjmech z koncertů sama sebe
Madonna byla jen oslňující. A nic víc nežádala
Materialistická holka, jež změnila pop v byznys
Všechny nedostatky vyrovná touha po slávě

Zpěvačka z této pozice sesadila samu sebe, protože předtím byla na vrcholu její Confession Tour z roku 2006. Obě šňůry se zastavily i v Praze: Confessions dvakrát v Sazka Areně, Sticky & Sweet na otevřeném prostranství na Chodově.

Madonna jako jedna z prvních pochopila, že peníze se dnes dají vydělat právě na koncertech a merchandisingu a desky jsou spíš reklamou na živá vystoupení. Proto také odešla od Warner Music a upsala se společnosti Live Nation.

Zlaté Glóby - Madonna
Zlaté Glóby - Madonna | Foto: Reuters

Jako jedna z posledních globálních ikon let si navíc může dovolit žádat za své opulentní show s akrobaty a tanečníky vysoké ceny lístků; tradičně nabízí také speciální VIP vstupenky. Reklamu jí vždy dělají i dobře propočtené skandály.

Novinka MDNA je součástí čerstvé smlouvy mezi společnostmi Interscope a Live Nation, která zavazuje zpěvačku hned ke třem deskám. Novou kreativní šťávu mají popové ikoně dodat aktuální producentské hvězdy taneční hudby, jako jsou Ital Benny Benassi nebo Francouz Martin Solveig. Ten napsal první singl Give Me All Your Luvin', který měl premiéru minulý pátek.

O víkendu s ním pak Madonna vystoupila na Super Bowlu - a dá se předpokládat, že přestávková show už byla reklamou na nyní ohlášené koncerty. Z vystoupení si lze udělat i představu, jak by mohla dramaturgie turné vypadat.

Třiapadesátiletá Madonna v doprovodu římských gladiátorů, desítek tanečníků i pochodové kapely předvedla úryvky ze svých starších hitů Vogue, Music i Like a Prayer. Na pódiu se s ní objevili akrobati z Cirque du Soleil, soulový zpěvák Cee Lo, rapperka Nicki Minaj nebo duo LMFAO, kteří do hitového mash-upu „královny popu" vpletli refrény ze svých žebříčkových trháků Party Rock Anthem a Sexy And I Know It.

Madonna na turné
Madonna na turné | Foto: Reuters

Na úplném konci nákladné show se v publiku rozsvítil nápis Světový mír. Lepší ztvárnění showbyznysu si snad ani nelze představit. "V Mecce okázalého konzumu, kterou každý rok Super Bowl je, byla Madonna - ta nejmateriálnější ze všech holek - skutečnou královnou přestávkového programu," pochvaloval si vystoupení deník Chicago Tribune.

"Bylo to něco mezi opulentním hiphopovým spektáklem Watch The Throne a filmem Moje tlustá řecká svatba," okomentoval poločas trendy portál Pitchfork.

V novém programu by mohla Madonna kromě tradiční opulence zčásti využít i panující retro nálady. Trendová přebornice proslulá proměnami identity, jež má hity již od 80. let, může celý předvést panteon popkultury posledních tří dekád - počínaje právě materiální disco holkou.

Kromě toho, že "to bude velké a ještě větší", se však zatím jen ví, že turné nejprve obsáhne 26 měst v Evropě a na Blízkém východě. Mezi zastávkami budou Londýn, Edinburgh, Paříž, Milán, Abú Zabí a Berlín. Praha tentokrát na soupisce ze zpěvaččina webu chybí. Mezi koncerty jsou však velké pauzy a Madonna tradičně šňůru zahušťuje dalšími zastávkami.

První koncert se uskuteční 29. května v Tel Avivu, začátkem června přijede Madonna do Evropy. Poté se show objeví také v 26 severoamerických městech: první zastávka severoamerické tour je plánovaná na 28. srpna ve Filadelfii, závěr pak 17. listopadu v Atlantě.

Společnost Live Nation Entertainment, která turné organizuje, zatím nepotvrdila data a místa koncertů v Jižní Americe. Naopak je jasné, že na začátku příštího roku se Madonna zastaví v Austrálii. Ta na ni čeká 20 let, neboť ji při posledních čtyřech turné vynechala. Naposledy zde vystoupila v roce 1993 v Melbourne, Sydney, Brisbane a Adelaide s The Girlie Show.

V plánu jsou prý i další trhy, kde Madonna nikdy nebyla. Podle magazínu Billboard bude takových míst až třetina. Celkem má mít turné 90 zastávek, což napovídá, že by mohlo jít opět o rekordní tržby. Dosavadní přeborník Sticky And Sweet Tour měl 85 koncertů. Lístky na nové koncerty mají stát přibližně stejně, ale půjde prý o místa s větší kapacitou.

 

Právě se děje

Další zprávy