10 nových desek, které by vám neměly uniknout

Adam Pešek
24. 1. 2012 9:32
Zanedlouho vyjdou novinky od Lany Del Rey, Leonarda Cohena nebo of Montreal
Foto: Aktuálně.cz

Lana Del Rey - Born to Die
S pochmurnou baladou Video Games zpěvačka dobila hitparádové žebříčky už vloni a nadcházející nahrávka je tak jednou z těch vůbec nejočekávanějších. Rty jako Mick Jagger, boky jako Nancy Sinatra a nálada připomínající lesk i špínu Hollywoodu sedmdesátých let sice provází pověst produktu vyhnaného vydavatelstvím Interscope, ale i dané podezření pouze posílilo debaty o fenoménu jménem Lana Del Rey.
Datum vydání: 27. ledna

Ringo Starr - Ringo 2012
Člen legendárních The Beatles názvem chystané desky odkazuje ke svému nejúspěšnějšímu sólovému počinu Ringo z roku 1973, letopočet 2012 zase naznačuje, že by chtěl znít současně. Na krátké, ani ne půlhodinové nahrávce, jeho snažení navíc podpoří několik hostů včetně všeuměla Edgara Wintera nebo violinistky Ann Marie Calhoun.
Datum vydání: 30. ledna

Leonard Cohen - Old Ideas
Na první zveřejněné skladbě Show Me The Place zní hluboký hlas legendárního kanadského muzikanta opravdu hrozivě a trochu působí, jako by zvukař chtěl zdůraznit jeho úctyhodný věk sedmasedmdesáti let. První plnohodnotná deska Leonarda Cohena od roku 2004 by si však své příznivce bezesporu našla i bez náznaků toho, že může být tou vůbec poslední. Na hudební scéně lze totiž dnes najít už jen málo výraznějších osobností.
Datum vydání: 31. ledna

Mark Lanegan - Blues Funeral
Po třech nahrávkách s Isobel Campbell přichází osobitý písničkář se svou vlastní deskou, ovšem ani tentokrát nepůjde čistě o jeho autorskou výpověď. Spolupracoval na ní totiž s producentem Alainem Johannesem, Jackem Ironsem, Joshem Hommem nebo Gregem Dullim, s nímž se autorsky potkal už v relativně úspěšném projektu The Twilight Singers. Zveřejněný singl The Gravedigger's Song přitom zní velmi nadějně a pokud bude podobně kvalitní celé Blues Funeral, bude deska tou nejlepší pozvánkou na chystaný pražský koncert.
Datum vydání: 6. února

of Montreal - Paralytic Stalks
Jedenácté album vůdčí skupiny současného psychedelického popu se sice na internetu objevilo už měsíc před oficiálním datem vydání, přesto se dá očekávat, že bude pro nezávislou scénu opět velkou událostí. Už jenom stručný oficiální popis, podle nějž se deska pohybuje od hranic pseudo country až po neoprogresivní rock, totiž naznačuje, že by nemuselo jít jen o další divnou desku v jejich diskografii.
Datum vydání: 7. února

The Lemonheads - Hotel Sessions
Chystaná deska dnes už téměř zapomenuté kytarovky, jejíž sláva kulminovala v devadesátých letech, je vlastně splněným snem jejího frontmana Evana Dandoa. Ten podle svých slov vždy chtěl nahrát desku za 53 dolarů, z čehož padesát je cena walkmanu a zbylé tři představují částku za audio kazetu, což se mu nyní konečně podařilo. Z pochopitelných důvodů se se záznamem dále pracovalo ve studiu, přesto na nahrávce klasické skladby kapely zazní v netradičním balení.
Datum vydání: 7. února

Barry Adamson - I Will Set You Free
Jméno Barryho Adamsona nezasvěceným na první pohled nejspíš nic neřekne, ovšem kapely, s nimiž v průběhu let spolupracoval už jistě ano. Buzzcocks, The Bithday Party nebo Nick Cave a jeho The Bad Seeds jenom demonstrují stylovou neukotvenost třiapadesátiletého hudebníka, jenž se na aktuální sólové nahrávce prezentuje vkusným pop rockem, který má poměrně slušný drive.
Datum vydání: 14. února

Sleigh Bells - Reign of Terror
Obskurní kombinace jednotlivých žánrů udělali ze Sleigh Bells jeden z nejvýraznějších objevů roku 2010 a pozici, kterou si vydobyli debutem Treats následně potvrdili i na svém prvním českém koncertě. Recenzent Aktuálně.cz Karel Veselý jejich kombinaci kytarových riffů, electro beatů a éterického vokálu popsal surrealisticky jako „setkání deštníku a šicího stroje na pitevním stole" a na to, zda se jí kapela bude držet i na své druhé desce bude zvědava dnes už početná základna fanoušků.
Datum vydání: 21. února

Mouse on Mars - Parastrophics
Desáté album německých elektronických experimentátorů, kteří prosluli zapojováním živých nástrojů do svých vystoupení, bude vůbec prvním, které vyjde na labelu Monkeytown, za nímž stojí stylově spřízněný Modeselektor. Krátké ukázky jednotlivých skladeb na serveru Soundcloud přitom už nyní hýří nadšenými komentáři.
Datum vydání: 28. února

Dirty Three - Toward the Low Sun
Warren Ellis je sice známější spoluprací s Nickem Cavem, ovšem i jeho tvorba v triu Dirty Three stojí za pozornost. Dává totiž větší prostor vyniknout bohatým instrumentálním schopnostem nadaného umělce a výsledný mix různorodých hudebních stylů ve světě nemá obdoby. První reakce ale bohužel hovoří o pouhém udržování jistého standardu.
Datum vydání: 28. února

 

Právě se děje

Další zprávy