Americké Slavíky má Kate Perry. Potterovci ostrouhali

Pavel Kroulík
12. 1. 2012 11:10
Divácká anketa People's Choice Awards má své vítěze
Foto: Reuters

Los Angeles - Americká zpěvačka a herečka Kate Perry ve středu získala nejvíce trofejí z divácké ankety People's Choice Awards, která každoročně oceňuje nejlepší filmy, televizní pořady, herce a hudebníky na základě lidového hlasování.

Prostřednictvím sociálních médií a internetu volí své příznivce zejména mladé generace fanoušků. Letos přišlo rekordních 230 milonů hlasů;  v několika kategoriích se mohlo hlasovat ještě během přenosu.

Udílení, na němž se schází výkvět amerického showbyznysu, bývá mediálně sledovanou událostí včetně tradičního hodnocení rób. Nicméně letos se několik vítězů nezúčastnilo.

Perry v osmatřicátém ročníku získala nejvyšší ocenění v pěti kategoriích. Dostala cenu za nejlepší ženský herecký výkon, za nejlepší píseň roku (E.T. s Kanyem Westem) a za nejlepší hudební videklip k songu Last Friday Night. S albem roku ji však porazila Lady Gaga.

Perry je také nejlepší koncertní hvězdou i hostující TV hvězdou za účinkování v sitcomu Jak jsem poznal vaši matku. Na vyhlášení však nepřišla, neboť se rozvádí s hercem Russellem Brandem. Na svém twitterovém účtu se svým příznivcům za svou neúčast omluvila. "Děkuji všem za hlasy pro mě. Držte mi palce!"

Foto: Aktuálně.cz

Čtyři ocenění má na kontě film Harry Potter a Relikvie smrti - část 2. Zakončení nejvýdělečnější ságy všech dob je nejlepším filmem, nejlepším akčním filmem i nejlepší adaptací. Dostalo také cenu pro herecké obsazení, ale představitelé filmu na udílení nepřišli.

Podle deníku The Washington Post za tím může být i fakt, že všechny potterovské hvězdy (Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Tom Felton) v kategorii nejpopulárnější herec pod 25 let porazila Chloe Grace Moretz ze Scorseseho 3D filmu Hugo a jeho kouzelný objev. Že by přes vítězství filmu začínala popularita Pottera u mladší generace upadat?

Nejlepší filmovou komedií jsou Ženy sobě, nejlepším dramatem Voda pro slony - bezpochyby i díky tomu, že tu hraje "upír" Robert Pattinson. Po dvou cenách mají Johnny Depp a Emma Stoneová. Oba jsou nejoblíběnějšími herci, Stoneová i komediální herečkou, Depp pak dostal cenu pro nejlepší hlas v animáku za postavu chameleona Ranga. Ostatně hlavní figura stejnojmenného filmu vznikla právě na základě jeho pohybů a mluvy.

Mezi TV pořady bodoval zmíněný How I Met Your Mother (komediální seriál a Neil Patrick Harris coby komediální herec), Lovci duchů (TV drama), Two Broke Girls (nový komediální seriál), Hot in Cleveland (komediální seriál z kabelovky) či Person of Interest (nové TV drama). Večer moderovala Kaley Cuoco, populární blbka Penny ze seriálu Teorie velkého třesku.

Foto: Aktuálně.cz

Novou cenu pro filmovou ikonu získal Morgan Freeman, jenž porazil Clooneyho, Forda, DeNira a Hankse. "Podíval jsem se do slovníku, co znamená ikona,  a na prvním místě je vysvětlení - ten malinkatý obrázek na počítači," prohlásil 74letý herec.

People's Choice Awards předznamenává zámořskou sezónu cen udílených profesionály od Grammy po Oscary. Vyhlašuje se od roku 1975 a počet kategorií stále roste. Loni jich bylo 35, letos už 41. 

Výsledky ve většině z nich logicky odpovídají hitparádám, žebříčkům prodejnosti a sledovanosti. Držitelé cen dohromady vytvářejí panteon té nejširší americké popkultury. Kdo se sem dokáže probojovat, může z něj pak zpětně čerpat další popularitu. 

Udílení cen přenášela z Los Angeles živě televizní stanice CBS. Seznam všech vítězů najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy