2012: Madonna a U2 svedou boj s novými jmény

Karel Veselý
12. 1. 2012 9:00
Vystačí si brzy posluchači s internetovým jukeboxem?
Filmový festival- Toronto- Madonna
Filmový festival- Toronto- Madonna | Foto: Reuters

Analýza - Po výročních anketách začíná celý popový cyklus zase nanovo. Ovšem roční periodicita už dlouho neodpovídá nové dynamice, v níž funguje zábavní průmysl současnosti. Pevné plánování s nejvhodnějšími prodejními měsíci je dávno pryč; spíše než na počasí musí nahrávací společnosti reagovat na vrtošivé nálady konzumentů, které se mění týden od týdne. I to je jeden ze znaků současné nepřehledné hudebně internetové éry.

Po dekádě plné pesimismu si mohl hudební průmysl na konci roku poprvé úlevně oddechnout. Statistiky z roku 2011 vypadají na první pohled příznivě - například v USA se poprvé po deseti letech prodalo více hudby než v předchozím roce.

Čísla potvrzují, že zájem o hudbu roste, jenže celkové výdělky vydavatelů, potažmo muzikantů, jsou ve skutečnosti menší - na digitálních formátech, které drtí klasické kompakty, mají menší zisky. A nesmíme zapomenout, že hudební průmysl do černých čísel v roce 2011 vytáhl fenomenální úspěch britské zpěvačky Adele, která prodala stejný počet kusů alba 21 jako tři další interpreti na 2. až 4. místě dohromady.

Lana Del Rey.
Lana Del Rey. | Foto: Aktuálně.cz

Jak se bude hudebnímu průmyslu dařit dál, závisí i na celkovém stavu globální ekonomiky. Do statistik budou čím dál výrazněji promlouvat předplatitelské služby, které nabízí poslouchání hudby přímo z internetu. Největší z nich - Spotify - vloni začala nabízet své služby i v USA, ale na podzim čelila nařčení, že nadržuje velkým labelům a spousta nezávislých firem ho opustila.

Splní se předpovědi, že v blízké budoucnosti lidé přestanou hudbu kupovat a vystačí si s internetovým jukeboxem? Anebo je to příliš velká změna konzumentských návyků? Zajímavé bude také sledovat, jak se bude dařit digitálnímu mračnu Google Music a jestli se uchytí mikroplatby za hudbu prezentovanou na sociálních sítích.

V roce 2012 antimonopolní úřady v USA a Evropské unii rozhodnou, jestli je rozprodání britské společnosti EMI svým konkurentům Sony a Universalu v souladu se zákony. Pokud ano, pak tzv. majors (nadnárodní nahrávací společnosti) znovu zhubnou - ze čtyřech už zůstanou jen tři.

Nepochybně znovu poroste důležitost propagace na internetu a možná se už konečně dočkáme první hudební hvězdy, kterou zrodí i prodá internet zcela bez pomoci nahrávacích společností. (Ne)zpěvačka Rebecca Black, která loni zaútočila z YouTube rovnou na popové žebříčky, patřila spíše do kategorie kuriozit.

A jak to bude dál s tradičním albovým formátem, který čím dál více muzikantů nahrazuje kratšími čtyř- či pětipísňovými kolekcemi?

Obrovský úspěch Adele se určitě podepíše na playlistech rozhlasových stanic. Prorocká anketa BBC Sound Of 2012 předpovídá, že objevem roku bude další retro-soulový vokalista - ugandsko-anglický písničkář Michael Kiwanuka.

Michael Kiwanuka.
Michael Kiwanuka. | Foto: Aktuálně.cz

A když už jsme u retra, určitě čekejme další prohlubování nostalgie po devadesátých letech. Comeback ohlásili Soundgarden a nové desky chystají Pearl Jam, No Doubt či Garbage. Možná s ní přijde i renesance rockové hudby, která v roce 2011 výrazně stagnovala. Míček je teď na straně Bruce Springsteena a kapel jako Muse nebo Green Day.

Dokončí v roce 2012 hip hop svoji kreativní obrodu, která začala na internetem šířených albech, a dotáhne to klubový fenomén dubstep až do amerického žebříčku? A budou prodejním žebříčkům i nadále dominovat ženy, nebo se muži konečně probudí? To jsou jen některé z dalších otázek, které zodpoví následujících dvanáct měsíců.

Samozřejmě vyjde nepřeberná spousta nových desek, resp. nahrávek a singlů, ze kterých vzejdou jména, která budou načas určovat trendy. Kapel, které existují "jen teď" a definují spíš momenty než epochy, neustále přibývá. Velké globální hvězdy úplně nevymřely, ale obhajovat vydobyté pozice se zdá být těžší než kdy jindy. V roce 2012 tento úkol stojí před Madonnou nebo U2.

 

style="WIDTH: 477px"

Nejočekávanější desky roku 2012

Foto: Aktuálně.cz

U2 - ? / Songs Of Ascent (Interscope/Universal) - podzim 2012
„Lidé od U2 nechtějí slyšet další umělecký projekt, potřebujeme je znovu přesvědčit, že máme v srdci rock'n'roll," nechal se slyšet ohledně dalších plánů Bono, a nepřímo tak naznačil, že ohlašované klubové album slavné irské kapely nakonec nebude její dvanáctou studiovou deskou. U2 vloni dokončili nejúspěšnější turné historie, po němž potřebovali trochu pauzu. A tak si fanoušci na desku navazující na komerčně nepříliš úspěšný počin No Line On The Horizon budou muset ještě chvíli počkat. Jisté ale je, že pod albem se výrazně podepíše producent Danger Mouse (Gorillaz, nově The Black Keys), který by mohl irské veterány znovu vrátit na špici hitparád.

 

Foto: Aktuálně.cz

Madonna - ? (Interscope) - březen 2012
Čtyři roky po „hiphopové" desce Hard Candy se vrací Madonna, někdejší trendová přebornice. Novinka M.D.N.A. je součástí čerstvé smlouvy mezi společnostmi Interscope a Live Nation, která zavazuje zpěvačku hned ke třem deskám. Singl All Your Luvin začne zatím nepojmenované album propagovat už na konci ledna a společnosti ji v tracku dělají Nicki Minaj a M.I.A. O týden později - 5. února - zazpívá Madonna v poločase finálového zápasu Superbowlu, tedy nejsledovanější televizní události roku. Spolupracovníkem zpěvačky na nové desce bude William Orbit, který stojí za oživením její kariéry v polovině 90. let s deskou Ray Of Light. Orbit také dohlédl na soundtrack k filmu W.E., druhému režisérskému pokusu zpěvačky, který má premiéru v únoru (asoistoval mu skladatel Abel Korzeniowski). 

 

Foto: Aktuálně.cz

The xx - ? (XL Recordings) - léto 2012
Držitelé ceny Mercury za rok 2010 - londýnští melancholici The xx - přiznávají, že dva roky po oslavovaném debutu (vydaném už v srpnu 2009) si užívali života na večírcích, kde prý načerpali inspiraci současnou klubovou hudbou. Ostatně Jamie xx - bubeník kapely a specialista přes elektroniku - se mezitím etabloval jako jedna z výrazných postav současné post-dubstepové londýnské scény a stvořil remixové album básníka Gila Scotta-Herona. Trio začalo novou desku natáčet v prosinci a rádi by ji dokončili ještě předtím, než se na konci května vrátí po pauze na koncertní pódia. 

 

Lana Del Rey
Lana Del Rey | Foto: Universal Music
 

Lana Del Rey - Born To Die (Interscope) - 27. ledna
Pětadvacetiletá newyorská zpěvačka Lana Del Rey je určitě největším objevem posledního čtvrtletí roku 2011. Její debutové album Born To Die přichystané na konec ledna ale ukáže, jestli YouTube a následně hitparádová senzace - skladba Video Games - nebyla jen náhoda. Zpěvačka je stylizovaná do glamour modelky ze 60. let a její písně se honosí nezvyklou barokní popovou produkcí popisovanou jako „Hollywood sadcore". Desku Born to Die už propaguje singl stejného jména, nicméně zpěvačka se musí vyrovnávat i s nařčeními, že její internetový průlom byl chytře zosnovaný nahrávací společností Interscope, která ji chce prodat jako nezávislý objev.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Foto: Aktuálně.cz

Nicky Minaj - Pink Friday: Roman Reloaded (Cash Money/Universal) - 14. února
Za oslňující kariérou americké rapperky narozené v Trinidadu je zatím spíše její bláznivá image a skvěle zvládnutá mediální prezentace, i tak ale Nicky Minaj prodala v USA skoro dva miliony kusů svého debutu Pink Friday, což bylo třeba více než kritikou oslavované album Kanye Westa vydané ve stejný měsíc. Stala se také první ženskou interpretkou se sedmi hity umístěnými v jednom týdnu v první stovce amerického žebříčku. Novinka Pink Friday: Roman Reloaded vyjde na Valentýna a prvním singlem je skladba Roman in Moscow. Nicky na ní slibuje návrat k hiphopovým kořenům.

 

Foto: Aktuálně.cz

Black Sabbath - ? (?) - podzim 2012
Legendární otcové metalu chystají na léto koncertní comeback v původní sestavě a doprovázet by ho mělo i nové album, které prý už začali připravovat. "Jsou to staří Sabbath, ať už jde o hudební styl, či zvuk," nechal se slyšet baskytarista Geezer Butler. Nad první deskou ve staré sestavě po dlouhých 33 letech dohlíží slovutný producent Rick Rubin, který měl šest let, když se kapela dala v roce 1969 dohromady. Ještě předtím než deska vyjde, dorazí kapela do Prahy - 6. 6. se chystá koncert v O2 areně. Všechny plány na rok 2012 ale ještě může zhatit zdravotní stav Tonyho Iommiho, kterému lékaři diagnostikovali rakovinu.

 

Foto: Aktuálně.cz

Bruce Springsteen - ? (Sony Music) - jaro 2012
I další superstar, která se v roce 2012 probouzí k činnosti, se představí v Praze - 11. července zahraje v Synot Tip Aréně rockový klasik Bruce Springsteen. Do Prahy už velmi pravděpodobně přiveze i skladby z nové, dosud nepojmenované desky. Natočil ji se svým E-Street Bandem, který se ale už musel obejít bez saxofonisty Clarence Clemonse, jenž zemřel vloni v červnu. "Clarence nemůže opustit E-Street Band kvůli své smrti," prohlásil Springsteen v časopise Rolling Stone. "Kapelu opustí, až umřeme my všichni."

 

Foto: Aktuálně.cz

Phoenix - ? (V2 Records) - léto 2012
Album Wolfgang Amadeus Phoenix jim v roce 2009 vyneslo celosvětovou slávu i Grammy, na své novince se ale kapela z francouzského Versailles chce vzdálit popovému zvuku. Zpěvák Thomas Mars si vloni v srpnu vzal za ženu režisérku Sofii Coppolovou, s níž má dvě dcery, a nová deska je prý inspirovaná jejím dva roky starým filmem Odnikud někam (Somewhere). Ostatně v něm zazněla dvoudílná píseň Love Like a Sunset Part a kapela pro snímek sestavila i soundtrack.

 

Další ohlášené desky začátku roku (podle Metacritic.com

leden: The Big Pink - Future This, Prinzhorn Dance School - Clay Class, Leonard Cohen - Old Ideas

únor: Air - Le Voyage Dans La Lune, Paul McCartney - Kisses On The Bottom, The Twilight Sad - No One Can Ever Know, Van Halen - A Different Kind Of Truth, Barry Adamson - I Will Set You Free, Shearwater - Animal Joy, Tennis - Young And Old, Islands - A Sleep & A Forgetting, Damien Jurado - Maraqopa, Grimes - Visions, Lambchop - Mr. M, Sleigh Bells - Reign Of Terror

březen: Andrew Bird - Break it Yourself, Magnetic Fields - Love At The Bottom Of The Sea, Kaiser Chiefs - Start The Revolution Without Me, Spiritualized - Sweet Heart Sweet Light, Miike Snow - Happy To You, Mark Stewart - Politics Of Envy

možné novinky pro rok 2012: Frank Ocean, Janelle Monáe, Pink, Morrissey, Metallica, Duck Sauce, Tool, How To destroy Angels, Justin Bieber, Mumford & Sons, Soundgarden, Green Day, Garbage, No Doubt, Cat Power, Paramore, Muse, Fleetwood Mac, Dead Can Dance, Jay-Z, Rick Ross, The Killers

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy