Katapult to dá lidem tvrdě do huby na Nové scéně

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 1. 2012 15:57
Bude koncertovat po dokumentu o svém lídru Říhovi
Foto: EMI

Praha - Fanoušky bezmezně milovaná a četnými kritiky odmítaná skupina Katapult, zahraje 30. ledna na Nové scéně v Národním divadle v Praze. Součástí koncertu bude projekce dokumentu Jana Gogoly ml. s názvem Rock života, který popisuje život lídra kapely Oldřicha Říhy, jenž musel po úmrtí svých spoluhráčů v pokročilém věku začínat od nuly.

"Nedávno jsem na jedné besedě mluvil o tom, že pro muzikanta je důležitá první kapela, první koncert, první singl, první cédéčko, první DVD a já mám teď i první film. Už jsem si myslel, že to není kam táhnout, že nezbylo nic, co by bylo poprvé - a za týden mi volali z Národního divadla," řekl Říha.

Čtěte také:
Prométheus Olda Říha je obrostlý pařez české hudby
Do kin míří Olda Říha a další Česká radost z Jihlavy

Dokument byl natočený poté, co Říhovi coby zakládajícímu členovi Katapultu v roce 2009 zemřeli dva kolegové, baskytarista Jiří "Dědek" Šindelář a bubeník Karel "Káša" Jahn. Film má nečekaný úspěch.

Snímek z koncertu kapely na podzim 2008.
Snímek z koncertu kapely na podzim 2008. | Foto: Webové stránky kapely

"Při čtení některých recenzí jsem nevěřil svým očím, oslavnou recenzi napsal publicista, který mě před časem označil za Kačera Donalda. Jedna filmařka konstatovala, že se jí líbí 'božská hlavní postava', to jsem si vystřihl a ukazuju to své manželce," dodává třiašedesátiletý Říha.

Šestaosmdesátiminutový dokument začíná pohřbem Říhova celoživotního hudebního souputníka Šindeláře a symbolicky končí na vyprodaném koncertu s novými členy kapely rok poté. "Hrát po takovém emocemi nabitém filmu není nic jednoduchého, proto si dáme po projekci hodinu pauzu, abychom si od filmu odpočinuli a využili možnost barů na Nové scéně," podotkl Říha.

Autor hitů jako Půlnoční závodní dráha, Blues, Já nesnídám sám, Hlupák váhá, Vojín XY nebo Až je spokojený i s parametry jeviště na Nové scéně. "Vysunu se hodně k lidem, nebudu si hrát na nějakého noblesáka, půjdu hodně k lidem a budu jim to dávat natvrdo do huby."

Koncert na Nové scéně považuje Říha za prestižní záležitost. "Vždyť tahle kapela vznikla z hoven, sraček a tancovaček a dotáhla to do Národního divadla," prohlásil.

Foto: Aktuálně.cz

Na Nové scéně s hudebními projekty vystupovali například skupina Illustratosphere se zpěvákem Danem Bártou a výtvarníkem Romanem Týcem, členové kapely Tata Bojs a taneční skupiny DekkaDancers nebo muzikanti a výtvarníci Petr Nikl, Milan Cais, Ondřej Smeykal, Jiří Hradil a VJ Clad.

Skupina Katapult, o které se už před lety psalo, že "rozdělila národ", vznikla v roce 1975. Po celou svou více než třicetiletou kariéru neopustila jednoduchý rockový styl, který jí přinesl mnoho příznivců i kritiků. Má za sebou více než 7000 koncertů, získala sedm zlatých desek a jednu platinovou a dva Zlaté slavíky.

"Největší frajeřina je napsat písničku na tři akordy, to prohlásil před lety už Paul McCartney. A já to umím," prohlašuje Říha.

 

Právě se děje

Další zprávy