Hlavní hvězdou festivalu Colours of Ostrava bude Björk

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 12. 2011 11:34
Festival se nově koná v areálu Dolní oblast Vítkovice
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Islandská zpěvačka Björk bude hlavní hvězdou festivalu Colours of Ostrava, jehož 11. ročník se od 12. do 15. července nově uskuteční v areálu památky Dolní oblast Vítkovice. Do České republiky přijíždí jako sólová zpěvačka potřetí. 

V Ostravě představí nový multimediální projekt Biophilia vycházející ze stejnojmenného alba, které vyšlo v říjnu. Již předtím si show vyzkoušela naživo na letním festivalu v Manchesteru. Na pódiu bylo i třímetrové kyvadlo hrající na harfu s pomocí gravitační síly, digitálně ovládané varhany nebo sto let starý Teslův transformátor. S těmito nástroji pak také zpěvačka natočila osmé studiové album.

Björk strávila poslední dvě dekády hledáním harmonie mezi popem a odvážnými zvukovými přístupy a ve světě hudby se těší výsostnému postavení.

Foto: Aktuálně.cz

"Snad žádný festival na světě meditaci Björk o vztahu hudby, přírody a techniky nemůže nabídnout unikátnější prostředí," věří pořadatelé. Festival totiž po letech opouští centrum města - výstaviště Černá louka a Slezskoostravský hrad. Stěhovat se bude podruhé. Původně se odehrával ve vyhlášené Stodolní ulici a přilehlém okolí.

K přestěhování se pořadatelé rozhodli z několika důvodů, mimo jiné proto, že areál ve středu města nenabízel další možnost rozvoje festivalu a pořadatelé museli počítat s maximální návštěvností okolo 25 000 lidí. Dolní oblast Vítkovice by podle odhadů mohla pojmout až 50 000 návštěvníků. 

K dalším potvrzeným kapelám 11. ročníku Colours of Ostrava patří americké psychedelické hvězdy The Flaming Lips a společný projekt Kronos Quartet, Kimmo Pohjonena a Samuli Kosminena.
 
Dolní oblast Vítkovice je evropsky památkově chráněný areál bývalého dolu, železáren a hutí. Stejnojmenné zájmové sdružení ho mění na vzdělávací, kulturní a společenské centrum s celoročním provozem.

Areál nabídne velké venkovní prostory a řadu menších vnitřních. Odpadne nutnost přecházet mezi scénami, naopak prý přibude řada praktických výhod, po kterých lidé volali - větší prostor pro návštěvníky, zázemí, hygiena i stanové městečko, vlastní parkoviště a řada dalších. Festival navíc získá podle organizátorů díky industriální estetice na další unikátnosti.

Foto: Aktuálně.cz

"V době festivalu bude zpřístupněna naučná trasa na Vysoké peci č. 1, část programu se bude odehrávat také v VI. energetické ústředně a Plynojemu. Příprava areálu si vyžádá přibližně 20 milionů korun, které budou uhrazeny z provozních prostředků našeho sdružení a společnosti Vítkovice, přičemž očekáváme pomoc našich významných členů a partnerů," dodal Petr Koudela, ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice.

Festival nabídne příští rok během čtyř dní na 10ti scénách přes 150 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel. Předprodej čtyřdenních vstupenek na Colours of Ostrava 2012 probíhá od 1. listopadu.

Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, v e-shopu na www.colours.cz a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Cena 1190 Kč v první vlně platí pro prvních 4000 kusů, časově však nejdéle do 9. prosince 2011, cena vstupenky 1390 Kč bude v druhé vlně platit pro dalších 5000 ks nebo nejdéle do 31. ledna 2012. 

Biophilia je dosud nejambicióznější multimediální projekt Björk. Nahrávku doplňuje interaktivní aplikace pro tablety s videohrami, eseji a programy pro dotykové displeje iPad nebo iPhone a komentářem filmového režiséra Davida Attenborougha.

Foto: Aktuálně.cz

Björk se zamýšlí nad přírodními úkazy, strukturou DNA, atomovým jádrem, tepem krve či společností. "V Biophilii poznáte, jak se tři aspekty - příroda, hudba, technologie - vzájemně propojí," podotkla sama.

 Björk Gudmundsdóttirová ve svých písních spojuje nejen vlivy elektronické a vážné hudby, ale rocku i folkloru. Dokáže šokovat svými bláznivými oděvními kreacemi, ale i veřejně podpořit ekologické aktivity či svobodu Tibetu. "Umím být šílená jako medvěd probuzený ze zimního spánku," tvrdí umělkyně, která se narodila 21. listopadu 1965 v Reykjavíku do rodiny islandských hippies.

Již od pěti let hrála na klavír, flétnu a zpívala. V jedenácti se stala islandskou popovou hvězdičkou, v roce 1986 členkou kultovní islandské skupiny The Sugarcubes, s níž čtyři roky později koncertovala v Praze. V první polovině 90. let natočila úspěšná sólová alba Debut a Post.

Herecký talent prokázala v ceněném snímku Tanec v temnotách dánského režiséra Larse von Triera z roku 2000, kde ztvárnila hlavní roli. Byla dvanáctkrát nominovaná na Grammy, jednou na Oscara, dvakrát na Zlaté glóby, je držitelkou čtyř hudebních cen Brit Awards i Zlaté palmy z Cannes.

 

Právě se děje

Další zprávy