Ostravské Colours se stěhují a hlásí Flaming Lips

Kultura Kultura
6. 12. 2011 22:59
Dolní oblast Vítkovice by mohla pojmout až 50 000 lidí
Foto: Aktuálně.cz

Ostrava - Festival Colours of Ostrava se stěhuje. Příští, 11. ročník se nově uskuteční v areálu památky v Dolní oblasti Vítkovice. Největší kulturní akce Ostravy tak po letech opouští centrum města - výstaviště Černá louka a Slezskoostravský hrad. Festival se tak ocitne mezi neznámějšími ostravskými kulisami. Jednou z hlavních hvězd má být kapela The Flaming Lips, řekla novinářům ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Colours of Ostrava se bude stěhovat podruhé. Původně se odehrával ve vyhlášené Stodolní ulici a přilehlém okolí. "K přestěhování jsme se rozhodli z několika důvodů," řekla Holušová. Podle ní areál ve středu města nenabízel další možnost rozvoje a pořadatelé museli počítat s maximální návštěvností okolo 25 000 lidí.

Dolní oblast Vítkovice by podle odhadů mohla pojmout až 50 000 návštěvníků. Tento evropsky památkově chráněný areál bývalého dolu, železáren a hutí se nyní mění před očima díky stejnojmennému zájmovému sdružení na výjimečné vzdělávací, kulturní a společenské centrum s celoročním provozem.

Foto: Aktuálně.cz

Areál nabídne velké venkovní prostory a řadu menších vnitřních. Odpadne nutnost přecházet mezi scénami, naopak prý přibude řada praktických výhod, po kterých lidé volali - větší prostor pro návštěvníky, zázemí, hygiena i stanové městečko, vlastní parkoviště a řada dalších. Festival navíc získá podle oraganizátorů díky industriální estetice na další unikátnosti.

"V době festivalu bude zpřístupněna naučná trasa na Vysoké peci č. 1, část programu se bude odehrávat také v VI. energetické ústředně a Plynojemu. Příprava areálu si vyžádá přibližně 20 milionů korun, které budou uhrazeny z provozních prostředků našeho sdružení a společnosti Vítkovice, přičemž očekáváme pomoc našich významných členů a partnerů," dodal Petr Koudela, ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice.

Festival se uskuteční od 12. do 15. července 2012. Pořadatelé zveřejnili i první velkou hvězdu programu. V Ostravě se představí americká psychedelická formace The Flaming Lips. Prvním oznámeným vystoupením byl společný koncert Kronos Quartet, Kimmo Pohjonena a Samuli Kosminena.

Předprodej čtyřdenních vstupenek na Colours of Ostrava 2012 probíhá od 1. listopadu. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, v e-shopu na www.colours.cz a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Cena 1 190 Kč v první vlně platí pro prvních 4 000 kusů, časově však nejdéle do 9. prosince 2011, cena vstupenky 1 390 Kč v druhé vlně bude platit pro dalších 5 000 ks nebo nejdéle do 31. ledna 2012.

Festival nabídne příští rok během čtyř dní na 10ti scénách přes 150 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel včetně největších hvězd světové hudby.

 

Právě se děje

Další zprávy