Zlaté slavíky obhájil Kabát, Lucie Bílá i Karel Gott

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 11. 2011 7:02
Cenu MTV mají Charlie Straight, skokanem je Bagárová
Foto: Profimedia.cz

Praha - Vítězi ankety Český slavík se letos znovu stali Karel Gott, Lucie Bílá a skupina Kabát; všichni zvítězili už popáté za sebou.

Absolutním vítězem soutěže a držitelem titulu Zlatý slavík je stejně jako vloni Lucie Bílá, která dostala 42 242 bodů. Do ankety letos přišlo 110 614 hlasů, což je asi o 28 tisíc méně než loni. Ceny 46. ročníku ankety se v sobotu večer předávaly ve Státní opeře Praha.

Rekordmanem v anketě je Gott, který získal 36 Zlatých a Českých slavíků. Bílá si letos odnesla 14. zlatého Českého slavíka, skupina Kabát triumfovala posedmé.

Foto: www.kabati.cz

Cenu Gottovi předal devětapadesátiletý osminásobný vítěz Velké pardubické žokej Josef Váňa. "Pokládám za čest převzít cenu z rukou vítěze Pardubické - způsob, jakým vyhrál její letošní ročník poté, co byl na páté překážce ještě poslední, byl velmi inspirativní," řekl Gott.

Žokej Váňa se dočkal aplausu vestoje, stejně jako předtím vítězka tenisového Wimbledonu Petra Kvitová předávající cenu Lucii Bílé a Václav Neckář, který v doprovodném programu zazpíval vánoční píseň Půlnoční z filmu Alois Nebel.

Večer stejně jako loni moderoval Libor Bouček. Program však zahájil Gott, který připomněl, že anketa ve své historii zažila pět prezidentů, jeden vpád cizích vojsk, normalizaci, revoluci i rozdělení Československa.

Lucie Bílá za sebou nechala Lucii Vondráčkovou a Ewu Farnou. Skupina Kabát slavila své sedmé vítězství, za ní skončily kapely Nightwork a Chinaski. Nejoblíbenější písní Rádia Impuls se stala skladba Navzdory hříchům od Petra Koláře.

Foto: Aktuálně.cz

"Zase jeden šťastný den v mém životě," řekl při přebírání ocenění Karel Gott a připomněl, že při své první účasti v soutěži před lety dostal tři hlasy a skončil na 49. místě. Gott porazil druhého Tomáše Kluse a třetího Michal Davida, jehož bronz je považován za překvapení letošní soutěže.

Objevem roku, o kterém se mohlo hlasovat až do sobotního večera, se stala zpěvačka Gabriela Gunčíková. V kategorii Skokan roku zvítězila zpěvačka Monika Bagárová. Poprvé v historii Slavíků se předávala cena české stanice MTV za Videoklip roku, získala ji třinecká skupina Charlie Straight.

Vloni vyhráli Karel Gott, Lucie Bílá a skupina Kabát, v kategorii Skokan roku zvítězil Xindl X a Objevem roku se stala Markéta Konvičková. Vyhrát aspoň jednou Zlatého, respektive Českého slavíka se zatím podařilo 26 zpěvákům, zpěvačkám a skupinám.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy