Andělé se oblékli do tepláků. Ceny ovládli Nightwork

Karel Veselý
24. 2. 2011 7:50
Akademie slouží kontinuu českého rádiového popu
Foto: nightwork.cz

Praha - V pražské Incheba Aréně se ve středu předávaly výroční ceny české populární hudby Anděl. Nejvíce si jich odnesla herecká kapela Nightwork, která je podle Akademie populární hudby nejlepší skupinou loňského roku, natočila nejlepší klip (Tepláky) a také album (Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa).

Zpěvákem roku je David Koller a zpěvačkou Lucie Bílá. Objevem roku je trochu překvapivě dvojice Republic of Two. Do síně slávy Akademie posmrtně uvedla Petra Muka.

Nightwork označovaní ve zprávách po skončení přenosu jako „popoví srandisti" třikrát zahráli a třikrát přebrali cenu, ale moc velká švanda dvouhodinový ceremoniál nejen kvůli nim nebyl. Chvílemi to bylo dokonce pořádné utrpení.

Tip: Ocenila akademie opravdu to nejlepší z české populární hudby? Co si myslíte vy? Diskutujte s námi také na naší stránce na Facebooku!

Čtěte také:
Kvalitní pop? Ten u nás vlastně nikdo nedělá
V nominacích na Anděly vede skupina Nightwork

Jsou Nightwork vtipná parodie, nebo zrádci generace?
Andělé bez křídel skončili triumfem Charlie Straight

Když moderátorská dvojice Ewa Farná a Tomáš Klus přišla na pódium za zvuku ukulele a se sebekriticky popsanou "strašnou" písničkou - vypadalo to, že si vypůjčili humor balancující na hraně trapnosti, jak ho známe z předávání Českého lva.

To bychom jim sice připisovali příliš velkou rafinovanost, ale jejich zpívané předěly s veršovánkami plnými středoškolského rýmování vlastně chvílemi byly i vtipné. Nebo tak aspoň působily mezi skladbami "aktuálních hvězd" českého popu.

Foto: Aktuálně.cz

Pořadatelé zopakovali loňský "živý" model a večer vyplnila hlavně hudba. Na dvou pódiích vystoupila většina nominovaných a členové APH rozhodovali o vítězích přímo v sále.

Malý rozhled

Akademii nelze upřít snahu vytvořit novým svěží "look" českého popu. Proto si možná cenu za píseň roku odnáší sedmnáctiletá Debbie s Touch the Sun, ze které udělal hit reklamní spot na nejmenovaný alkoholický nápoj.

Anglicky zpívaný electronický pop pošilhávající po západních standardech představili hned dvakrát vystoupivší "vydizajnovaní" Toxique. A ačkoliv cenu nezískali, jako jediní dokázali aspoň udělat na pódiu show (a nic na tom nemění ani fakt, že Klára Vytisková připomínala víc Dádu Patrasovou než Lady Gaga, kterou by chtěla tak moc být).

Jenže zároveň porota nechce poslat do starého železa domácí popové jistoty, a tak obě hlavní sólové kategorie
vyhráli veteráni Lucie Bílá a David Koller. Oba můžou děkovat jednak malému rozhledu akademie a také faktu, že do této kategorie se tentokrát nesmělo hlasovat pro zpěváky a zpěvačky vystupující s kapelami.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Lze jen doufat, že Akademii došel její tragický omyl se změnou pravidel ve chvíli, kdy na pódiu křepčila Lucie Vondráčková s textem "Byl tady Archanděl/s úsměvem bral si, co chtěl".

Jenže mělo být ještě hůř - když na pódium vylezli Embassy nominovaní na objev roku. U podobných vystylovaných boybandů s kytarami je hudba a písničky bohužel největším kamenem úrazu. Příště by snad stačilo, kdyby před diváky rozvinuli plakáty.

Na absolutní dno večer ale narazil v okamžiku, kdy se odnikud zjevil "rapper" Jakub Mohamed Ali se svým předpotopním rap-metalem, aniž by byl vůbec nominovaný. Podobnou, jen víc směšně-tragickou vložkou pak bylo vystoupení Skupiny Petra Muka, samozřejme bez zesnulého zpěváka.

Bahnitý rybníček

Zcela z jiného světa sestoupili do Incheba Arény indie-folkoví Republic of Two. Dvojice folkařů doplněná v živém provedení na kvarteto zahrála klipovou skladbu Pillow, po zásluze sklidila  ovace a  následně si odnesla cenu za objev roku. Pro Jiřího Buriana, který deset let natáčel desky se Southpaw ignorován akademií, je to velká satisfakce. Těžko ale říct, jestli je jejich vítězství náznakem nějakých změn k lepšímu.

Lucie Bílá pokřtila CD Bílé Vánoce Lucie Bílé
Lucie Bílá pokřtila CD Bílé Vánoce Lucie Bílé | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Ceremoniál znovu potvrdil, že Andělé kreslí obraz českého středního proudu, jak ho vidí televize, nejhranější rozhlasové stanice a „manažeři hudby" pasoucí své dlouholeté koně.

Ostatně Rádiu Impuls Klus a Farná dojemně děkovali "za to, že je", právě v okamžiku, kdy si pro cenu šla zpěvačka Debbie. Že se směšnému posluhování umírajícímu průmyslu propůjčila Akademie populární hudby zaštiťující se i jmény, jako je Miro Žbirka nebo Lenka Filipová, je velmi smutné.

Andělé slouží hlavně kontinuu českého rádiového popu, jehož rybníček si stále ještě hlídají velké nahrávací společnosti a udržují si domácí bahýnko. Mimochodem Republic of Two byli jediná vítězná kapela, která vydává na nezávislém labelu.

Dvacet let bez napětí

Největší doušku trapnosti si Andělé nechali na závěr. Nemyslím teď otřesnou sponzorsko-pořadatelskou malou domů s Lewron Orchestra pořadatele a tady i hudebníka Leška Wronky, jehož sedánek new age v kápích musel odehnat od televize poslední soudné diváky. Mám na mysli půlhodinový ceremoniál Andělů dvacetiletí, který měl shrnout dvě dekády domácího popu od prvního ročníku hudebních cen (tehdy pojmenovaných Gramy) až po dnešek.

David Koller
David Koller | Foto: SONY BMG

Byl to bezpochyby dobrý nápad, jak oslavit výročí, a třeba na Brit Awards vloni z podobné události udělali obrovský mediální tahák. Jenže organizátoři oslavy neuvěřitelně amatérsky "prokaučovali".

Místo, aby budovali napětí v médiích a třeba zatáhli do hry i publicisty, kteří akademii dávno přestali věřit, vyhlásili nominace na "desku dvacetiletí" prostřednictvím jednoho internetového deníku v den předávání. A ani se neobtěžovali vydat tiskovou zprávu.

Snad měli strach, že se tento nápad obrátí proti nim - Tata Bojs (nominovaní za Futuretro) ani Roman Holý a jeho skvarda (nominovaní jako J.A.R. s Homo Fonkianz) na předávání Andělů nechodí a se současnými organizátory si moc nerozumí. Naštěstí pro ně cenu za album dvacetiletí nakonec dostala Lucie (album Černý kočky mokrý žáby), která se na druhý pokus - při předávání ceny za kapelu dvacetiletí - sešla na pódiu i v nejslavnější sestavě.

Ještě předtím Jaromír Nohavica a Lucie Bílá přesvědčovali publikum, že jsou pořád plní sil a připraveni dál získávat další Anděly. Což je bohužel krutá pravda.

Můžeme jen doufat, že současná podoba Andělů odumře se současnou podobou hudebního průmyslu. Ceremoniál v Incheba Aréně vlastně potvrdil, že konec je možná blíž, než si myslíme, a ten šedivý paralelní vesmír se zhroutí silou vlastní trapnosti do sebe.

 

Andělé za rok 2010

Skupina roku: Nightwork
Zpěvák roku: David Koller
Zpěvačka roku: Lucie Bílá
Objev roku: Republic of Two
Album roku: Nightwork - Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa
Skladba roku: Touch The Sun (Debbi)
Videoklip roku: Tepláky (Nightwork)
Nejprodávanější deska roku: Kabát - Banditi di Praga
Síň slávy: Petr Muk

Zpěvák dvacetiletí: Jaromír Nohavica
Zpěvačka dvacetiletí: Lucie Bílá
Skupina dvacetiletí: Lucie
Interpret dvacetiletí: Lucie
Album dvacetiletí: Lucie - Černý kočky mokrý žáby

 

Žánrové ceny (předány před ceremoniálem)

World music: BezoBratři - Bezobav
Jazz & blues: Najponk, Pivec, Hutchinson - It's About Time
Ska & reggae: Pub Animals - Safar-I
Alternativní hudba: Dva - Hu
Folk & country: Traband - Domasa
Hard & heavy: Malignant Tumour - Earthshaker
Hip hop & r'n'b: Prago Union - Dezorient express
Elektronická hudba: Kubátko - Vzduchoplavec   ČTK

 

Právě se děje

Další zprávy