Banka Citigroup ovládla hudební vydavatelství EMI

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 2. 2011 20:22
Podle všeho ho ale dál prodá. Zájem má prý Warner
Foto: Reuters

Londýn, New York  - Americká investiční banka Citigroup převzala kontrolu nad britským hudebním vydavatelstvím EMI. Podnik získala od zadlužené britské společnosti soukromého kapitálu Terra Firma Capital Partners, v jejímž čele stojí podnikatel Guy Hands a která nebyla schopna splácet závazky.

Transakce může být začátkem vlny fúzí i vzájemných nákupů hudebních společností, kterou předpovídají odborníci na hudební průmysl. Podle nich směřuje současný stav poklesu prodeje hudby k situaci, kdy na poli zůstanou jen dva velcí kohouti - Universal a Sony. Před deseti lety přitom bylo velkých nahrávacích společností ještě pět.

Další ze čtyřech velkých nahrávacích společností Warner Music Group zahájila minulý týden námluvy. Zatím ale neví, jestli chce být bohatým ženichem, nebo chudou nevěstou. Média začala média spekulovat, že právě Warneři se chystají koupit zadluženou společnost EMI a hned na to se objevily zprávy, že o katalog Warner má zájem Sony Music.

Foto: Aktuálně.cz

Nejvíce pravděpodobný scénář finančních transakcí byl podle médií proto následující: Warner Music koupí za výhodnou cenu EMI a sám se pak nechá koupit někým dalším. To pořád není vyloučeno: EMI jí může prodat Citigroup.

Špatné informace u soudu

Terra získala v roce 2007 úvěry na převzetí EMI právě od banky Citigroup; ta ve středu dnes uvedla, že velkou část pohledávek za Terrou odepíše a za to si vezme vydavatelství.

EMI je nahrávací společností pro Pink Floyd, Coldplay, The Beatles nebo Kylie Minogue. Dohoda mezi bankou a Terrou snižuje nejistotu kolem budoucnosti EMI a zlepšuje její vyhlídky. Kontrakt mezi Citigroup a společností Terra Firma je strukturován jako výměna dluhu za akcie. Citigroup získá i čas právě na to, aby mohla vydavatelství připravit na případný další prodej.

Hudební festival v Glastonbury - Kylie Minogue
Hudební festival v Glastonbury - Kylie Minogue | Foto: Reuters

I Terra Firma potíže dává do souvislosti s poklesem prodeje alb, v minulosti si ale také stěžovala, že Citigroup jí lhala o skutečném stavu EMI. Vydavatelství má prý nižší hodnotu, než banka tvrdila. Terra Firma a Citigroup se setkaly i před soudem, ten však rozhodl, že banka firmu nepodvedla. Citigroup společnosti Terra Firma dělala poradce a prodej EMI jí připravila. Pak jí na nákup i půjčila peníze.

Terra Firma si na nákup EMI v roce 2007 vzala od Citigroup úvěr kolem 2,6 miliardy liber, dnes se její celkové zadlužení pohybuje kolem 3,4 miliardy liber (asi 96 miliard Kč). Citigroup nyní přistoupila na to, že odepíše 65 procent dluhu, takže Terra Firma teď bude dlužit jen zhruba 1,2 miliardy liber. Vydavatelství má díky dohodě mezi Terrou a bankou má nyní více než 300 milionů liber v hotovosti.

Čtěte také:
Warner Music chce být bohatý ženich, nebo chudá nevěsta

"EMI je věhlasný podnik a my plně stojíme za jeho managementem i za jeho strategií," řekl místopředseda správní rady Citigroup Stephen Volk. "Firma normálně funguje," dodal.

V příhodný čas

EMI se v poslední době vytrvale zlepšuje, má úspěšnější umělce, kteří účinkují ve Spojených státech i v Evropě; její vydavatelská součást nadále patří k nejcennějším z celé skupiny.

Hands je v Evropě považován za jednoho z nejvlivnějších bossů v odvětví private equity. Vydavatelství EMI ale kupoval v době, kdy vrcholila vlna fúzí a akvizic a za EMI zaplatil celkem zhruba čtyři miliardy liber (kolem 113 miliard Kč v dnešním kurzu).

Od začátku ale podle uplatňoval až příliš tvrdý přístup, spoustu lidí vyhodil a umělcům řekl, že musejí pracovat víc a kvalitněji. ještě vážnějším problémem bylo zřejmě to, že se později pohádal s lidmi, kteří jej finančně kryli. Jak se vztahy zhoršovaly a Hands se snažil EMI navzdory vysokým dluhům udržet v chodu, podal žalobu na Citigroup a vinil ji z toho, že vydavatelství ocenila příliš vysoko.

Zdroj blízký situaci agentuře Reuters řekl, že Citigroup nemá v úmyslu EMI dlouho vlastnit. Na druhou stranu banku nic netlačí a nemusí se vydavatelství rychle zbavovat. Může firmu zatím umístit do jedné ze svých vlastních společností soukromého kapitálu a nabídnout ji k prodeji v příhodnější čas.

 

Právě se děje

Další zprávy