Coldplay, Kanye West i Röyksopp o Vánocích nadělují

Karel Veselý
24. 12. 2010 10:00
Kapely rozdávají fanouškům na internetu klipy a mp3
Foto: Aktuálně.cz

Komu se oposlouchaly koledy, může si letos pod stromeček nadělit kupu hudby, kterou více či méně slavní muzikanti rozdávají fanouškům na internetu. Skoro to vypadá, jako kdyby se letos kapely i sólisté rozhodli být na své fanoušky obzvláště hodní a obdarovat je plnými hrstmi.

Ostatně co jiného jim také zbývá, než si je pěkně předcházet - a Vánoce jsou pro to ideální čas. Ať už to jsou přímo vánoční alba, nové skladby s tématikou rolniček a stromečků nebo předělávky svátečních klasik, muzikanti na sklonku roku 2010 jednoduše žadoní o naši pozornost. Podívejme se, kteří si to zaslouží, a kteří ne.

 

Gorillaz - The Fall

Nečekaný, ale o to lepší dárek má pro své fanoušky Damon Albarn - letošní Vánoce obdaruje svoje věrné čtvrtým albem Gorillaz. Je to trochu guerillová akce, ze které nejspíše není jeho nahrávací společnost příliš nadšená, ale co nadělají. Deska nahraná na Albarnův iPad prý vznikala během posledního měsíce jejich světového turné po hotelových v USA a k fanouškům se dostane v syrové podobě, bez studiových úprav. Protože v angloamerickém světě slaví Vánoce jinak než u nás, vypadne deska The Fall z adventního kalendáře na webu Gorillaz na Boží hod ráno. Nedočkaví si můžou na Štědrý den ochutnat klip ke skladbě Phoner to Arizona.

 

Kanye West - Christmas In Harlem

Foto: Aktuálně.cz

Chicagský rapper a zástup jeho harlemských kolegů si přišli popřát hezké svátky v skladbě Christmas in Harlem, kterou Kanye West velkoryse poskytl ke stažení v rámci svého lidumilného projektu G.O.O.D. Fridays. Na kritikou opěvovaném albu My Beautiful Dark Twisted Fantasy by asi Christmas in Harlem působilo nepatřičně, jinak je ale těchto skoro sedm minut s vánoční tématikou příjemným navázáním třeba na klasiku Christmas Rapping od Kurtise Blowa ze začátku 80. let nebo tři roky starou skladbu Christmas In Hollis od Run DMC. Sentiment z toho kape jen maličko a refrén Teyany Taylor je k sežrání.

 

Beach House - Do Not Care For The Winter Sun

Foto: Aktuálně.cz

Newyorská dvojice Beach House si díky výtečnému albu Teen Dream užívala skvělý rok a všem, kteří je podporovali, posílá vánoční dárek. Jejich zasněné melodie vždycky zněly trochu jako procházka po čerstvě napadaném sněhu, při nichž přemýšlíte, jestli vůbec porušit tu čistou dokonalost. Do Not Care For The Winter Sun je možná trochu monotónní - jako všechny skladby Beach House na první poslech - a zdánlivě vám jen proletí kolem uší. Při opakovaném poslechu ale začne splétat své sítě, do kterých se vás chystá chytit.

 

Coldplay - Christmas Lights

Vánoční hity útočící na žebříčky nenatáčí jen soutěžící z X-Factoru, letos jeden vypustili i Coldplay. Uplakaná píseň o rozchodu s dominantním klavírem (překvapení?) vyšla i klasicky komerčně a prodává se třeba na iTunes. A vánoční sentiment zabírá - Christmas Light útočí ve Finsku, Holandsku nebo Itálii na vrchol žebříčku, doma v Británii zatím vypadá jen na závěr Top 10. Co k tracku napsat? Coldplay hrají Coldplay, jen přidali navíc jmelí a rolničky. Přežít se to dá, ale rozejít se s holkou na Štedrý den, určitě si to nepustím.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

The Killers - Boots

Foto: Universal Music

Killers točí vánoční singly každý rok, vloni si ho vystřihli s Eltonem Johnem. A přestože jejich kariéra momentálně oficiálně odpočívá, ke krátkému životu ji probudila charitativní kampaň organizace RED, kterou spravují Bono a aktivista Bobby Shriver. Při poslechu Boots mě s trochou sarkasmu napadá, že charitativní pomoc by tentokrát potřebovali hlavně posluchači, kteří novinku Killers doposlouchali do konce. Začne hláškou z mého oblíbeného filmu Život je krásný Franka Capry, ale pak se rozjede celkem děsivá fúze country a lasvegaského pomp-rocku, jež pohřbívá i poslední zbytky důstojnosti, které ještě Killers měli (a že už jich moc neměli). Pokud jste dojemný klip s newyorským pouličním performerem dokoukali do konce (zde) a teď litujete čtyř minut života, třeba vás potěší, že za každého diváka pošle nejmenovaný kavárenský řetězec pěticent na charitu.

 

Tomáš Kočko & Orchestr - Hej, koleda!

Držitel Anděla za world music Tomáš Kočko připravil pro letošní Vánoce monotématické album plné koled a nazval ho - chvíle překvapení! - Koleda. Jsou na něm autorské pokusy o sváteční melodie, ale i několik tradičních kousků. Kočko umí překvapit, třeba Hej, koleda!, jež se dočkala klipového zpracování, obsahuje rapové prvky, které do podkladu z moravské lidovky překvapivě dobře sednou. Sice se tady nebezpečně ocitáme teritoriu tradičních koled, kterým jsme chtěli utéci, ale Kočko a jeho „orchester" patří k těm povedenějším vánočním nahrávkám roku 2010.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Röyksopp - Le Cantique de Noël

Foto: Aktuálně.cz

Röyksopp už nějaký čas posílají svým posluchačům skladby zdarma s měsíční periodicitou a na Vánoce si připravili elektronickou verzi koledy Le Cantique de Noël známou v angličtině jako O Holy Night. V polovině 19. století ji napsal francouzský skladatel Adolphe Adam a v roce 1982 nazpíval i božský Karel jako Dny zázraků a přání. V provedení švédských elektronických kutilů dostala koleda zvláštní retro-futuristický nádech. Zní to trochu, jako kdyby Karel Svoboda dostal za úkol natočit hudbu k vánočnímu speciálu seriálu Návštěvníci.

 

Mariah Carey - Oh Santa

Americká popová hvězda Mariah Carey zkusila na letošní Vánoce oživit slávu svého veleúspěšného alba Merry Christmas (1994), které patří mezi nejprodávanější sváteční alba všech dob. Jenže - Merry Christmas II You (obsahuje nové verze starých písní a čtyři novinky) se vůbec neprodává tak dobře, jak by si zpěvačka a nahrávací společnost představovali. Úspěchu nepomohl ani singl Oh Santa, který měl být (alespoň hudebně) vánoční odpovědí na šťavnatý soul Fuck You od Cee-Lo, ale zůstal někde napůl cesty. Mariah si v závěru protáhne píšťaly, ale v tu dobu už všichni přeladili na jinou stanici.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Atlas Sound - Artificial Snow

Foto: Daniel DiScala

Bradford Cox z Deerhunter má boční sólový projekt Atlas Sound, který mu pomáhá ventilovat kreativní přetlak při záchvatech nespavosti v hotelových pokojích. Vánoce jsou pro Coxe další dobrý důvod, proč vzít kytaru, zapnout sampler a výsledek vypustit na internet. Na posluchačích nechává rozhodnutí, která z pěti verzí jeho svátečního popěvku Artificial Snow je nejlepší. Umělý sníh se k maličko umělým zkomercionalizovým svátkům hodí možná lépe než ten opravdový - a letos je to možná jediná šance jak zažít alespoň trochu těch bílých Vánoc.

 

Futureheads - Christmas Was Better in the 80s

Nenechte se zmást sladkým začátkem: parodický song Christmas Was Better in the 80s od anglických Futureheads se po chvíli rozjede v ska-punkovém rytmu a je to pěkná divočina. Ross Millard skanduje, že Vánoce už nejsou, to co dřív. Trocha nostalgie za idylickým dětstvím nikoho nezabije. Jinak ty osmdesátky ale zase taková slast nebyly, no ne?

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy