Kanye West natočil v Praze bombastický klip s fénixem

Karel Veselý
26. 10. 2010 11:00
Rapperův film měl premiéru na internetu
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Americký prezident Obama ho vloni v září označil za „debila" poté, co se ztrapnil hysterickým výstupem na předávání cen MTV. Mnozí fanoušci mu ještě neodpustili, Kanye West si ale ze svého nevyzpytatelného chování udělal součást své image.

„Připijme si na všechny magory, debily a blbce," zazní z refrénu jeho nové skladby Runaway. Vizuálně opulentní pětatřicetiminutový (!) klip, který West k aktuálnímu hitu natáčel na konci srpna v Praze, měl o víkendu internetovou premiéru.

Foto: Aktuálně.cz

Snímek si West režíroval sám (pod dohledem Hype Williamse) a spíše než o video k titulní skladbě se ve skutečnosti jedná o ambiciózní filmovou reklamu na rapperovo nové album My Beautiful Dark Twisted Fantasy, z něhož zde zazní v úryvcích devět skladeb.

Za jejich tónů se odvíjí příběh dívky-fénixe (modelka Selita Ebanks), jež spadne na naši planetu a je zachráněna zpěvákem Griffinem (Kanye West). Fénix se do rappera zamiluje, ale po konfrontaci s lidskou společností od něj nakonec odchází.

„Víš co nejvíce nenávidím na vašem světě? Vše, co je odlišné, se snažíte změnit," loučí se fénix s Griffinem, jehož jméno odkazuje na mytologickou postavu gryfa, napůl lva a napůl orla, jenž v legendách ochraňuje poklady.

Ve snímku se moc nemluví, nicméně zde kromě angličtiny zazní i trochu češtiny - z televize, kterou fénix v jeden okamžik sleduje. Kanye West při práci na Runaway využil služeb českých herců i baletek, o jejichž choreografii se postaral tanečník Yemi A.D.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Hned v první scéně se také objeví sportovní vůz MTX Tatra V8, který v roce 1992 vyrobila firma Metalex v Mělníku a jenž existuje jen ve čtyřech exemplářích. Kanye West už v Praze jednou natáčel, před čtyřmi lety zde vznikl klip k písni Diamonds From Sierra Leone.

Felinim proti Lady GaGa

„Léta se snažíš něčeho dosáhnout a pak se jednoho dne probudíš a lidi na tebe křičí: zdechni negře - jenom proto, že ses pokusil něco změnit. Přišel jsem o turné, přišel jsem o svoji oděvní značku, umřela mi máma, dokonce i tenhle film mi nejdřív zatrhli. Ale jsme rockové hvězdy a kašleme na vaše názory," nechal se Kanye West slyšet na premiéře v New Yorku.

„Když tě už každý nenávidí, nemusíš se nijak snažit, abys lidem dával, co chtějí. Cítím zodpovědnost soupeřit s méně vkusnými produkty, kterými krmí naše děti a dělat umění z pozice někoho, kdo se nemusí na nic ohlížet," dodal dvanáctinásobný držitel ceny Grammy.

Foto: Aktuálně.cz

Jeho cholerický výstup, při kterém ukradl cenu Taylor Shift, obletěl vloni v září svět. Zpěvačka přebírala cenu za nejlepší ženské video a Kanye West to zjevně cítil jako nespravedlnost, podle něj měla vyhrát Beyoncé.

Podobně vypadal jeho kousek na předávání evropských cen o rok dříve nebo jeho extempore při televizní charitě na pomoc obětem hurikánu Katarina, kde do kamer přímého přenosu vykřikl, že „George Bush se nezajímá o černochy".

Vizuálně velmi velkoryse pojatý snímek Runaway lze považovat za odpověď na klipové filmy Lady GaGa jako Bad Romance nebo Telephone, které otevřely nové možnosti klipového umění v éře vysokorychlostního internetu. Podle rappera bylo ale Runaway inspirováno hlavně režiséry jako Federico Fellini či Stanley Kubrick a také prací módního návrháře Karla Lagerfelda.

Také prý chtěl navázat na hudební filmy, jako byl Purple Rain zpěváka Prince, pinkfloydovská The Wall nebo čtrnáctiminutový klip Thriller Michaela Jacksona a Johna Landise. Ostatně na Jacksonův snímek Moonwalker odkazuje jeden záběr a na jiném místě se král popu objeví ve formě papírové busty, kterou nese průvod muzikantů.

Foto: Aktuálně.cz

West se už podílel na natáčení svých dřívějších klipů jako například Jesus Walks, The New Workout Plan nebo Flashing Lights, Runaway je ale jeho premiéra v pozici hlavního režiséra. Jako herec v hlavní roli se poprvé objevil před dvěma lety v krátkém snímku režiséra Spike Jonze We Were Once A Fairytale.

Ujetá hiphopová fantazie

Rapperova nová deska My Beautiful Dark Twisted Fantasy vychází poslední listopadový týden. West ji kromě filmu Runaway propaguje také neobvyklou taktikou rozdávání skladeb na internetu - od konce léta poskytuje na svém webu každý pátek jednu novou píseň zdarma ke stažení. Zatím takto vypustil do světa deset skladeb, z nichž šest se podle nedávno zveřejněného tracklistu objeví také na chystaném albu.

Pozoruhodného zpracování se dočkal už dřívější singl z desky Power, který West ve spolupráci s italsko-kanadským režisérem a výtvarníkem Marco Brambillou pojal jako pomalu rozpohybovaný obraz s nespočtem odkazů na egyptskou a řeckou mytologii, ale i výzdobu Sixtinské kaple, jenž měl symbolizovat zánik civilizací na vlatní pýchu a nestřídmost. Minutu a čtyřicet vteřin dlouhá verze zveřejněná na internetu na začátku srpna byla původně ohlašována jako ochutnávka; klip na tříminutovou skladbu ale nakonec nikdy nevyšel.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zatímco na čtvrté studiové desce 808s & Heartbreak zpíval West přes populární autoladicící software, na novince se vrací k hip hopu a do studia si pozval i zástup kolegů.

Nechybí Jay-Z, Alicia Keys či John Legend, překvapením je angažování kanadského písničkáře Bona Ivera, který se objeví v poslední stopě Lost in the World. Co se týče slavných hostů, je nejnabitější píseň All of the Lights, do níž se vešlo hned jedenáct hostů včetně Eltona Johna, Rihanny nebo Elly Jackson z britského projektu La Roux.

Debaty zatím doprovází i obal alba. West minulý týden na svém webu zveřejnil verzi s kresbou současného amerického vizuálního umělce George Conda, který navrhl dva obaly ke zmíněnému singlu Power.

Na obalu alba je je rapper s nahou ženou zobrazenou jako fénix. To mu prý ale nahrávací společnost zakázala, protože měla strach, že by album nechtěli prodávat v některých obchodech (podle Westa bude nicméně jedním z pěti obalů, které budou k desce přiloženy).

My Beautiful Dark Twisted Fantasy, jež West natáčel poslední rok na Hawai, se bude patrně ucházet o titul nejúspěšnější desky posledního čtvrtletí (a možná celého kalendářního roku). Největším soupeřem Kanye Westa na vánočním trhu bude paradoxně country zpěvačka Taylor Swift, jejíž album Speak Now vychází o měsíc dřív.

Souboj dvou nejpopulárnějších žanrů tak bude mít i osobní rozměr a West v něm může použít novou spodní řadu zubů. Respektive zlato a diamanty, kterými si je nechal nahradit, protože to prý patří k věcem, které se prostě od hvězd očekávají. A to i od vojáků kultury, jak se sám nazval minulý týden v TV show Ellen DeGeneres, kde svůj chrup představil.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy