Co se stane, až si U2 a Springsteen natáhnou bačkory

Karel Veselý
16. 10. 2010 8:00
ECHO: Desky, novinky, klipy, hudba na internetu

Zprávy

Zesnulý král popu Michael Jackson vydělal za rok od smrti (červen 2009) víc než miliardu dolarů, a tak je jasné, že ždímání bude pokračovat i na letošním vánočním trhu. První vlaštovkou je boxset Michael Jackson's Vision, který na třech DVD discích (přes 4,5 hodiny) obsahuje všechny zpěvákovy klipy v původní délce. Ačkoliv tady se dá mluvit spíše o krátkometrážních filmech: nezkrácený Thriller trvá osmnáct minut, You Rock My World a Bad kolem patnácti. V boxu bude i dosud nezveřejněný videoklip k Jacksonově singlovému propadáku One More Chance z roku 2003 nebo alternativní verze některých slavných klipů.

Foto: Aktuálně.cz

Fanoušci ale spíše čekají na slibovanou záplavu nových písní, o kterých se mluvilo od chvíle, kdy Jackson umřel. Sony plánovala desku z dosud nezveřejněného materiálu letos na podzim, ale kdo čekal fanfáry a ohňostroje, zatím je zklamaný. Nedávno se objevila zpráva, že šéf Sony Music Rob Stringer si zaletěl na západní pobřeží, aby zkontroloval, jak pokračují práce, ale z výsledku nebyl nadšený. Na dotažení skladeb pracuje několik týmů: jednomu velí Rodney Jerkins (Jacksonův producent z časů Invincible), dalšímu Teddy Riley (producent z časů Dangerous) a dalšímu hitmaker Akon (natáčel s králem popu před jeho smrtí). Sony opakuje vágní termín: do konce roku. O tom, že album nakonec vyjde, ale není pochyb; už proto, že deska je součástí dohody Sony a pozůstalých po zpěvákovi, kterým zaplatili dvě stě milionů dolarů za deset alb.

Jacksona rodina mezitím pokračuje ve vlastních projektech, mezi nimiž je i nové představení Cirque du Soleil (ten po Beatles už nedávno zpracoval hity od Elvise). V listopadu by měla vyjít i videohra Michael Jackson: The Experience, se kterou budete moci trénovat zpěvákovy taneční figury; než nová deska vyjde, budete připraveni.

Další zprávy

Tom Waits
Tom Waits | Foto: aktualne.cz

Tom Waits má rád staré věci, ale někdy to přehání. Jeho nový singl bude k dostání na staromilském vinylovém formátu s rychlostí přehrávání 78 otáček za minutu. Protože se podobné desky od 60. let nevydávají, bude se k vinylu prodávat i gramofon. Singl vychází v limitované edici 500 kusů (gramofonů bude jen sto) a nabídne skladbu Tootie Ma Is a Big Fine Thing, kterou v polovině 70. let nahrál jazzman Danny Barker. Waits ji natočil s neworleánskou pochodovou kapelou The Preservation Hall Jazz Band a zisky půjdou na konto její organizace.

Třinecká kapela Charlie Straight po zisku třech Andělů zvítězila v premiérovém ročníku cen hudební stanice MTV pro nejlepší české a slovenské umělce. Charlie Straight, jimž cenu předal v SaSaZu Karel Gott, porazili  Anetu Langerovou a Ewu Farnou, Marka Ztraceného a rapera Rytmuse. Právě jim česká MTV odvysílala nejvíce klipů. O vítězích rozhodlo internetové hlasování. O většině cen rozhodují sami diváci i v hlavních mezinárodních kategoriích; letošní „velký" ceremoniál předávání trofejí 2010 MTV EMAs bude 7. listopadu v Madridu.

MTV Video Music Awards - Lady GaGa
MTV Video Music Awards - Lady GaGa | Foto: Reuters

Losangelská zpěvačka Alisa Apps vyzvala Lady Gaga na pěvecký souboj, jehož vítězka by si odnesla milion dolarů. "Je mi líto Lady Gaga, je to jenom umělohmotná figurka, kterou vyrobila marketingová mašina," prohlásila Apps, která zatím ještě nenatočila jediné album. "Ať lidi sami rozhodnou čemu dávají přednost - umělé hmotě nebo něčemu skutečnému." Gaga zatím neodpověděla, vyzyvatelka si ale nemůže stěžovat - její klip si na YouTube minulý týden pustil milion uživatelů.

Středoškolský sbor Glee ze stejnojmenného televizního muzikálu pokračuje v přepisování historických tabulek. Tento měsíc překonal Beatles v počtu skladeb v americkém žebříčku; paradoxně ve stejný týden, kdy John Lennon slavil nedožité sedmdesáté narozeniny. Zatímco kapela z Liverpoolu jich nasbírala 71, sbor Glee - pod jehož jménem vycházejí skladby na iTunes - jich má už 75. Další v žebříčku jsou už jen James Brown (91) a Elvis Presley (108) - a dá se předpokládat, že než skončí druhá série seriálu, budou poraženi taky. Všechny skladby, které sbor do žebříčku dostal, jsou coververze, a tak zisky z prodejů putují i do kapes veteránů. Minulý týden se Glee-mánii postavil Damon Albarn, který stanici FOX odmítl poskytnout práva na hity Gorillaz.  Ale jiných hitů, které čekají na zgleeování, je pořád dost.

 

Doporučujeme

Chilloutoví mistři The Orb a pinkfloydovský David Gilmour stvořili kosmickou halucinační desku, která by mohla sbratřit moderní ambient s někdejší prog-rockovou psychedelií. Metallic Spheres obsahuje dva tracky, každý trvá hodně přes dvacet minut. Rozhodně to ale nejsou jen kosmické zvuky a soundtrack hvězdných sfér: v jednom fragmentu první skladby Gilmour zpívá, v dalších pasážích hudba tepe v techno rytmu. V hlavní roli je ale ve většině času jeho kytara: „Gilmour perfektně zapadne do počítačových bicích a elektroniky. Jeho styl hry je tak nezaměnitelný, že kterýkoliv z jeho riffů by s klidem zapadl na desky Pink Floyd v polovině 70. let," píše v recenzi magazín Slant. Album kromě kompaktu a vinylu vychází v speciálním formátu 3D60, který prý vám při správném rozestavění reproduktorů udělá prý z pokoje zvukovou centrifugu.

 

Žebříčky

Foto: Aktuálně.cz

O vítězství f***ovacího hitu Cee Lo v britském žebříčku jsme už referovali. V USA skladba zatím postoupila na sedmnáctku; z vítězství se znovu raduje Bruno Mars s Just The Way You Are. Rovnou na osmičku poskočila Taylor Swift s novinkou Speak Now, "uzurpátor" její slavné chvíle z loňského předávání cen WMA Kanye West je s novinkou Runaway dvanáctý. / Americký albový žebříček ovládly country hvězdy - Toby Keith je s Show Dog na jedničce, Kenny Chesney klesl na dvojku. Až za nimi je singlový šampión Bruno Mars, kterému ani hit číslo jedna nepomohl k více než 55 tisícům prodaných desek. Britskému pořadí vládne debutují rapper Tinie Tempah, v Česku stále na čele Chinaski. / Reedice k nedožitým sedmdesátinám Johna Lennona žebříčky příliš nepotrápily. Hitový výběr Power To The People - The Hits je v Británii na čísle patnáct, v USA až na začátku třetí desítky. Tady boduje i nová verze nejprodávanější desky Johnovy sólové kariéry - Double Fantasy, které patří číslo 31.

 

Nové desky

Foto: Don Felix Cervantes

Skotští indie miláčci Belle & Sebastian se vrací po čtyřleté pauze s už osmým albem Write About Love. "Je to úžasná popová deska a slušný přírůstek do již beztak parádního katalogu kapely," píše BBC 6 a přidává se k oslavnému sboru kritiky. / Po EP vyšla i albová novinka ikony současného amerického písničkářství - Swanlights projektu Antony & The Johnsons. "Není to jeho nejchytlavější deska, ani nejlepší," prohlásil Pitchfork, jiná média ho Antonyho chválí, jak se tento androgynní anděl vypořádal s "prokletím" svého fantastického hlasu. / Zabásnutý rapper Lil' Wayne prohlašuje v názvu nové desky I Am Not a Human Being - Nejsem lidská bytost. S čímž by se dalo souhlasit, kdyby u toho jeden nemusel poslouchat kolekci skladeb, které zřejmě natočil ještě před nedobrovolným výletem za mříže. "Když se do toho Wayne dostane, je  nejlepší ze všech, ale tahle deska je jen zabíjení času mizernými verzemi už jednou natočených skladeb," píše American Songwriter./ Na novou desku Hany Hegerové museli posluchači čekat třiadvacet let. Zpěvačka o titulu Mlýnské kolo v srdci mém prohlašuje, že to její úplně poslední kolekce. Francouzské šansony česky otextovali Jiří Dědeček i Jaromír Nohavica a pomohli nahrát i zkušení jazzmani.

Klip týdne

Dubstep? Bass music? Britská dvojice Darkstar vydává příští týden debutové album North na labelu Hyperdub, ale místo basových linek ničících reproduktory se vrací ke zlaté tradici synthipopu počátku 80. let. Pilotní singl z desky Gold je coververzí zapomenuté B-strany Human League z roku 1982 You Remind Me Of Gold. Jestli jste chtěli vědět, jak vypadá váš mozek, když si zpíváte smutnou píseň, tak tady se to konečně dozvíte:

 

Odjinud

Prestižní týdeník Economist otiskl text, který shrnuje situaci v současném hudebním průmyslu. "Zvyšující se příjmy z koncertování, merchandisingu, sponzorské podpory, vydávání, online přehrávání a dalších nových trhů už vyrovnaly ztráty z klesajících prodejů kompaktů," píše se článku, který zároveň popisuje, jak se mění demografická struktura konzumentů hudby - nebo možná lépe řečeno platících konzumentů hudby - směrem ke starším ročníkům a k jejich stejně starým oblíbencům. "Tři nejlépe vydělávající koncertní šňůry v loňském roce, to byli U2 (průměrný věk 49) Bruce Springsteen (61) a společné turné Billyho Joela (61) a Eltona Johna (63)."  Ale co se stane, až se staříci na obou stranách reprobeden rozhodnou navléct bačkory, pustit si televizi a zůstat doma?

Foto: Aktuálně.cz

Zmíněný Antony Hegarty z Antony & The Johnsons převzal na jeden týden vládu nad hudební rubrikou na webu britského Guardianu. Promluvil si s Björk o ekologii, udělal rozhovor s autorem knihy o Indiánech, doporučil posluchačům projekt Oneohtrix Point Never a hudbu ambientního mistra Williama Basinského.

Písničkář Sufan Stevens dal obsáhlý rozhovor portálu Quietus. Samozřejmě se točí hlavně kolem jeho nové desky The Age of Adz, na kterou znějí oslavné chóry (ty jsou ostatně ke slyšení i na jeho zvukově bohatém albu spolu s elektronickými  rytmy) . Mluvilo se ale i o dalších tématech, třeba o demytizaci muzikantů v nové realitě hudebního průmyslu. "Struktury korporátních organizací ovládajících hudební průmysl příliš dlouho vytvářely divný vztah mezi muzikanty a jejich posluchači, v němž se z nich stávaly celebrity. Nyní se lidé více soustředí na hudbu samu a muzikanti už pro ně nejsou idoly, což je velmi pozitivní," prohlásil Stevens.

Varujeme

Cokoli, co Iveta Bartošová poslední dobou páchá, má jen máloco společného s hudbou. Nicméně je to velká (a úspěšná)  reality-show o úpadku naivní popové princezny.  Nejinak je tomu s jejím posledním počinem, klipem k písni Děkuji vám, andělové. Zatímco ve své verzi vánoční balady Tichá noc se Bartošová pokoušela nahradit zpěv šeptáním, v Andělechpro změnu zkouší pevnost bubínků při přepálených výškách.  Sebelepší obrazová postprodukce nedovede zastřít, že se zpěvačka zřejmě přehoupla do posledního stádia Elvise Presleyho. Jak vidno zde, mnozí už si všimli, že se o ni andělé přetahují se Satanem. Varujeme tě, odstup od ní!

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy