Metallica uzavřela putovní koncertní cirkus Sonisphere

ČTK ČTK
20. 6. 2010 9:50
České dráhy posílily spoje, aby zvládly nápor
Foto: Agencja Gazeta

Milovice - Koncertem ikony metalového žánru, skupiny Metallica, vyvrcholil festival Sonisphere, který v sobotu na letiště Boží dar do Milovic na Nymbursku přilákal podle odhadů na 40 tisíc fanoušků.

Metallica svým vystoupením zkompletovala velkou trash metalovou čtyřku; před ní již na obří scéně dlouhé 60 metrů a široké 30 metrů zahrály kapely Megadeth, Slayer a Anthrax. "Kdo by byl řekl, že více než pětadvacet let od vzniku thrash metalu bude velká čtyřka stát tady v plné síle a ještě se navíc sejde na jednom pódiu?" nechal se před festivalem slyšet bubeník Metalliky Lars Ulrich.

Foto: Agencja Gazeta

Metallica zahájila své vystoupení krátce po 23. hodině hitem Creeping Death. Nadšení diváci se pak podle očekávání dočkali dalších, převážně starších hitů: klasických písní Masters of Puppets či Sad But True i slavných balad Nothing Else Matters a One. Zaznělo i několik songů ze zatím posledního alba Death Magnetic.

Několik stovek lidí poslouchalo kapelu za plotem letiště. Někteří z nich posilnění alkoholem vyvolali potyčku s ochrankou, když se snažili dostat se do areálu přes kovové zábrany. Incident však nebyl nijak dramatický.

Na scéně v Milovicích se v sestavě Metalliky objevili její zakladatelé, Američan dánského původu a bubeník Lars Ulrich s kytaristou a zpěvákem Jamesem Hetfieldem. Druhým kytaristou byl Kirk Hammett a jako baskytarista se představil Robert Trujillo, který předtím působil u Ozzyho Osbourna.

Čtěte také:
Velká čtyřka mění Milovice v metalový výcvikový prostor

Na festivalu se na třech pódiích vystřídalo několik tuzemských i zahraničních skupin. Už odpoledne byly na místě davy lidí. Na příjezdu k hlavnímu vchodu se táhla několikakilometrová fronta, která se zvolna pohybovala směrem k centrálnímu parkovišti. Mezi auty se proplétali pěší účastníci akce, kromě češtiny byla slyšet němčina a polština. V hledišti se objevily vlajky Polska, Dánska, Finska, Ruska, Slovenska, ale i Mexika.

Foto: Agencja Gazeta

České dráhy posílily spoje, aby zvládly očekávaný nápor. Na bezpečnost akce dohlížely stovky lidí ze soukromé agentury najaté organizátory i z nymburské policie. Někteří z nich byli na místě již od pátečního večera.

Řada lidí již v sobotu odpoledne působila pod vlivem konzumovaného alkoholu znaveným dojmem. Nebylo výjimkou narazit na spící postavy přímo na ploše letiště.

Produkci kolem 14. hodiny zahájily skupiny Panic Cell, Shogun Tokugawa a Komunál. Jako první ze slavné čtyřky se představila kapela Anthrax. "Bůh vás ochraňuj, všechny vás miluju," pozdravil fanoušky zpěvák Joey Belladonna, a byla to asi jediná publikovatelná věta, kterou vystoupení doprovodil. Kapela byla také nakonec podle ohlasů nejslabší částí velké čtyřky.

Foto: Agencja Gazeta

Hity zejména z 80. a 90. let nabídla skupina Megadeth v čele se kytaristou Davem Mustainem, který byl jedním z prvních členů Metalliky, než byl z kapely pro alkoholismus vyhozen. Megadeth zahráli i svůj velký hit Symphony Of Destruction.

Očekávanou temnější tvář amerického trash metalu publiku nabídli kalifornští Slayer; v České republice, kde mají mnoho příznivců, vystoupili již několikrát.

Výkřiky v češtině "děkujeme moc" a "milujeme Česko" si publikum získala skupina Alice in Chains, která se po obnovení činnosti bez původního zpěváka už loni představila v Praze.

Fanoušky však nelákala jen slavná jména,  i když většina jich přišla ns Metalliku. Například zcela zaplněný stan aplaudoval vystoupení tuzemské skupiny Destroyself.

Po Varšavě a Curychu byly Milovice třetí zastávkou světového festivalu Sonisphere. Loni tato hudební přehlídka zavítala do šesti evropských zemí a její návštěvnost se pohybovala od 40 do 60 tisíc diváků. Pořadatelé nevyloučili, že se festival do České republiky příští rok vrátí.

První ohlasy publicistů hodnotí milovickou zastávku jako "v dobrém smyslu slova oázu metalové nostalgie".

 

Právě se děje

Další zprávy