Cena Revolver Revue za rok 2009 připadla kapele WWW

Kultura Kultura
21. 2. 2010 15:40
Časopis oceňuje hlavně multimediálnost skupiny
Foto: Jeff Flashback

Praha - Cena Revolver Revue za rok 2009 připadla kapele WWW. Uskupení, které se pohybuje na pomezí hiphopu, industriálu a elektroniky, dostalo trofej v podobě bronzové plakety od Viktora Karlíka na sobotním slavnostním večeru k 25 letům Revolver Revue, jenž se konal na pražské Nové scéně.

Cenu uděluje kulturní časopis od roku 1985, kdy začal vycházet jako samizdatová tribuna nejmladší undergroundové generace. Jeho cílem je představovat literaturu, hudbu a výtvarné umění v širších společenských souvislostech.

Foto: Aktuálně.cz

Kapela WWW podle zdůvodnění redakce v současnosti patří k nejzajímavějším seskupením na umělecké scéně. Revolver Revue, jejíž každé číslo je dnes koncipováno jako koláž příspěvků různých žánrů a oborů, je prý blízká právě "multimediálnost" tvorby WWW, v níž se propojuje hudba se slovem a vizuální složkou.

Kapela WWW vznikla v Praze už na počátku 90. let. Nikdo tehdy netušil, že název kapely později dostane zcela nový význam. Původně bylo jméno WWW zkratkou anglického "We Want Word".

Čtěte také:
Emo pro hiphopery. WWW sekali dobrotu, až ji přesekli
WWW Neurobeat: Dva poslední náboje na tři mutanty

WWW kolem sebe v té době soustředili první české nadšence hiphopové kultury, spoluvytvářeli též základy místního graffiti, breakdancové a turntablistické scény. V pozdějších letech ale WWW začali pracovat s živými nástroji a odklonili se od klasické rapové produkce.

Foto: Bigg Boss

V roce 1998 se kapela rozpadla a její členové se vydali na sólové umělecké dráhy - i když právě v té době dostali nabídku na desku u firmy Polygraf. Vrátili se až v roce 2006 s debutovým albem Neurobeat - díky nově vzniklému nezávislému labelu BiggBoss.

Ondřej Anděra a Lubomír Typlt toužili úvodní kapitolu WWW završit hmatatelným výsledkem. Obal desky tvoří variace na Typltovy figurální obrazy ze série Pinocchio.

WWW slučují postupy hiphopu, industriálu a elektroniky. Hudba Ondřeje Anděry obsahuje útržky hiphopových postupů, ale není na ně vázaná, jen využívá jejich energii. K tomu se přidávají z reality nasnímané samply, industriální zvuky a elektronické struktury.

Foto: Jeff Flashback

Loni kapela vydala druhou desku Tanec sekyr. V Čechách jsou občas přirovnáváni ke kapelám jako Beastie Boys, Massive Attack, NIN nebo Young Gods.

Cenou Revolver Revue byly dosud oceněny více než dvě desítky tvůrců. Jejími držiteli jsou například básníci Ivan Martin Jirous, Zbyněk Hejda a J. H. Krchovský nebo malíř Pavel Brázda, kteří nechyběli ani na sobotním vyhlášení. Cenu kdysi získala i tajná organizace B.K.S., jejíž rituál byl součástí programu večera.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy