Unavený Jackson míří za titulem Král filmového plátna

Kultura Kultura, Red Kul
28. 10. 2009 8:40
Koncertní snímek This Is It vstoupil do kin
Foto: Grafika

Los Angeles - Halloween byl oblíbený svátek Michaela Jacksona - alespoň to o datu premiéry posmrtného hudebního filmu This Is It tvrdí jeho dlouholetý spolupracovník, choreograf a režisér snímku Kenny Ortega.  

Na uvedení filmu postříhaného z tréninku na padesátku londýnských koncertů si dal limit právě do soboty 31. října. Film tak vklouznul v úterý v devět večer měsíčním krokem do 3500 amerických kin; mimoto se mu zde dostane i projekcí v 96 IMAX sálech.

„Předprodej si stojí velice dobře," liboval si šéf distribuce společnosti Sony Rory Bruer. „Je to něco jedinečného. Je to událost, která má velký potenciál, ale ještě se to nedá nijak kvantifikovat." 

Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters
Čtěte také:
Nový posmrtný singl si Jackson "vypůjčil"
Rozlučka s Jacksonem se ruší
Příbuzní pohřbili Jacksona
Datum pohřbu se znovu posouvá
Jackson naposled zatančí v dokonalé kvalitě
Jacksonovy desky vedou žebříčky. Co dál
Jackson se stal konkurentem extchána
Jacksonova dcera rozplakala svět
Král je mrtev, Jackson podlehl zástavě srdce
Jackson: muž, který popřel Kunderu
Jackson ukradl MTV pro černou hudbu

This Is It si punc výlučnosti zajišťuje tím, že se promítá pouze šestnáct dnů, a tak se snaží na svoji stranu strhnout pomocí vyhypované kampaně všechny váhavce. Její součástí byla i simultánní premiéra v sedmnácti sálech světa.

V LA - kam dorazili Jacksonovi bratři, ale i Will Smith, Jennifer Lopez, Paris Hilton a Katy Perry - bylo šest večer tamního úterního času, v Londýně už ve středu po půlnoci. V Česku má snímek premiéru 28. října večer. 

První reakce na film jsou celkem pochopitelně spíš pietní. Pohybují se jen v kontextu vzpomínek a chystaných koncertů, na které už nedošlo - a to nejen od premiérového publika, ale zatím i od recenzentů.

Většina jich konstatuje, že Jackson byl pořád dobrý entertainer a londýnská série by byla "jednoduše svělá".  Jen potichu někteří podle agentur dodávají, že na něm byla vidět i únava. 

Temný rytíř Jackson

Foto: Aktuálně.cz

Megalomanští odborníci z branže odhadují, že by This Is It mohlo mít na tržbách až 600 milionů dolarů, což by byl nejlepší výsledek pro jakýkoli, asi hudební film - a z Krále popu by se každopádně posmrtně mohl stát i Král filmového plátna.

Sony navíc v případě zájmu nic nebrání dobu promítání prodloužit, tak jako to udělal Disney s koncertním filmem Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert, jenž měl být v kinosálech pouhý týden.

Hudební a koncertní filmy si totiž obecně nevedou v kinech nijak dobře;  i když mívají kultovní status jako třeba Woodstock, Rolling Stones: Gimme Shelter,  Talking Heads: Stop Making Sense nebo U2: Rattle and Hum - na tržbách se to nijak neprojeví.

Ke komerčně nejúspěšnějším patří právě zmíněný snímek Miley Cyrus, který ovšem za celou dobu promítání nestačil v tržbách překonat 67,2 milionů dolarů: tedy sumu, jež do pokladen přinesl za první den v kinech Temný rytíř.

Promotér Jacksonových londýnských koncertů AEG Live prodal práva Sony za 60 milionů dolarů, navíc mu půjde i část ze zisku - aby se zahojil na nedokončeném zpěvákově návratu

Promokampaň filmu doplňuje i vydání stejnojmenného CD, které přináší originální albové mixy Jacksonových písní - pouze je dává do pořadí, v jakém se objeví na plátně. Coby bonus se objeví i předtím ne-tak-docela-nevydaná píseň This Is It.

Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters

I když album nepřináší v zásadě nic nového, dá se očekávat, že stejně zaboduje a vyletí na první místo amerického žebříčku Billboard. Vydavatelé sází na spojení s filmem a setrvačnost, které od data Jacksonovy smrti do teď prodala jen ve Spojených státech takřka šest milionů jeho alb. Ta by mohla udělat hit z toho, co je technicky vzato jen nový best of výběr, doplněný na druhém CD o remixy a rarity.

 

Zdá se, že kampaň nezkalil ani lapsus se skladbou This Is It, kterou Jackson napsal společně s Paulem Ankou už v roce 1983.  Promítání nezabránily ani protesty věrných fanoušků, kteří tvrdí, že Michael nebyl již v posledních dnech před smrti ve formě, a proto by záznamy jeho nedokonalosti neměly spatřit světlo světa.

Fanynka Talin Shajanian z Los Angeles, která spolu s jinými oddaně čekala před místy, kde Jackson zkoušel na koncertní comeback, uvedla v rozhovoru pro BBC:  „Změnil se, nejprve byl z chystaných koncertů nadšený, ale pak přestal být šťastný s tím, jak se věci vyvíjejí. Byl pod velkým tlakem. A cítil, že nemá tolik energie, kolik by ji od něj chtělo publikum dostat."¨

Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters

Jackson v posledních dnech drasticky hubnul a fanoušci, kteří sledovali jeho strádání, prý sepsali dopis s prosbou, aby se opatroval. Doručili mu ho den před smrtí. Ta samá skupina před premiérou rozběhla iniciativu This Is Not It, v níž obviňuje promotéra koncertů AEG Live, že uvrhl jejich idol pod velký tlak a nebyl schopný mu zajistit dostatečný zdravotní dohled. I proto prý 25. června umřel po koktejlu šesti léků.

Nicméně režisér Kenny Ortega jakékoli pochyby ohledně Jacksonovy formy rozptyluje slovy: „Byl tak nenucený. Ostatní tanečníci byli o polovinu i víc mladší než on, ale on jim to vždycky natřel. Byla krása ho sledovat. On byl tanec. Nikdy jsem neviděl nikoho lepšího v tom, že by dokázal poručit svému tělu, aby naprosto přijalo hudbu a nechalo se řídit duší."

A Jacksonova přítelkyně Elizabeth Taylor - která se snaží vzdorovat času stejně jako zpěvák - přes Twitter vzkázala: "Prostě ta nejlepší filmařina, kterou jsem kdy viděla."

 

Právě se děje

Další zprávy