Posmrtný singl si Jackson vypůjčil. Je starý 25 let

Kultura Kultura, Red Kul
13. 10. 2009 14:30
Cinkání peněz předznamenává koncertní film a album
Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters

New York - Nový a očekávaný singl Michaela Jacksona This Is It si odbyl premiéru v pondělí o půlnoci na zpěvákových oficiálních stránkách. Skladba předznamenává premiéru stejnojmenného koncertního filmu, záhy ovšem přišla reakce, která trochu kazí kýženou pietně marketingovou atmosféru.

Zpěvák Paul Anka na dotaz listu New York Times a dalších médií, jimž song přišel povědomý, hned o den později potvrdil, že píseň napsali společně už v roce 1983 jako I Never Heard.

Byla to jen krádež, nic špatného

Tehdy se Jackson zúčastnil jako jeden z přizvaných nahrávání desky Ankových duetů. Jako spoluautoři ostatně jsou uvedeni i na verzi této písně ze začátku 90. let, kde ji zpívá portorická zpěvačka Sa-Fire.

Jacksonova rodina a správci pozůstalosti si stejně rychle uvědomili, že spory propírané na veřejnosti by jim nijak neprospěly, a Ankovu žádost hned uznali: odteď je spoluautorem a dostane 50 procent výdělku.

Zpěvák - který se proslavil v 50. a 60. letech (Diana, Lonely Boy, Put Your Head on My Shoulder) a napsal největší hit Toma Jonese She's A Lady - se jim odvěděčil krotkým prohlášením: "Udělali správnou věc; nemyslím si že někdo chtěl udělat něco špatného, byla to zkrátka jen chyba." Ještě před dohodou přitom celebritnímu serveru TMZ řekl, že Jackson "pásky ukradl ze studia".

Foto: Aktuálně.cz

Když "nový" Jacksonův singl vyšel, nebylo nikde uvedeno, kdo je autorem a kdo na něm pracoval. Kromě zpěvu krále popu obsahuje i vokály jeho bratrů; ani teď ovšem není jasné, zda byly pořízeny ještě před, nebo až po jeho červnové smrti.

Sony odhadovala, že původní nahrávka vznikla si před třiceti lety při sekvencích alba Off the Wall; Anka teď řekl, že to bylo v době, kde vyletělo do hitparád album Thriller. Pásek byl nalezen s dalšími nahrávkami v krabici, byl na něm jen Jacksomův hlas doprovázený klavírem.

Dá se předpokládat, že This Is It je první z mnoha nových a nedodělaných skladeb, které se začnou vynořovat. Před svou smrtí spolupracoval s rappery Akonem a Will.I.Amem a je jen otázkou času, než se rodina a správci proberou jeho pozůstalostí.

Nová kauza ale ukazuje, jak moc chtěli dědicové využít neuutuchajícího zájmu o zpěváka a je pro ně varováním, že budou muset být minimálně opatrnější. Nejsou sami, kdo se chce účastnit Jacksonova "života po životě".

Jackson zpívající i recitující

This Is It zatím vstoupil do oběhu pouze jako internetový stream a byl poskytnut rozhlasovým stanicím, jako fyzický singl si jej budou fanoušci moci koupit až s vydáním alba doprovázejícího premiéru filmu This Is It - tedy 26. října.

Závěr nedělního ceremoniálu patři traileru z chystaného dokumentu This Is It. Ten zachycuje Jacksonovy přípravy na neuskutečněný londýnský koncertní comeback a bude mít premiéru v říjnu.
Závěr nedělního ceremoniálu patři traileru z chystaného dokumentu This Is It. Ten zachycuje Jacksonovy přípravy na neuskutečněný londýnský koncertní comeback a bude mít premiéru v říjnu. | Foto: Reuters

Recenzent BBC Peter Bowes na adresu nikterak výrazného a stylem typicky "jacksonovského" singlu poznamenal, že to hlavní, co slyší, je cinkot peněz, které skladba, album, film a merchandising přinesou a které snadno pokryjí dluhy, jež za sebou zpěvák zanechal. Zbude prý dost, aby byly jeho tři děti zaopatřeny - asi 400 milionů dolarů.

Dvojalbum, které by mohlo v žebříčcích vystřídat Jacksonova řadová alba, nabídne na prvním disku další best of se dvěma verzemi nového singlu. Druhá placka nabídne i Jacksona-zachránce světa: kromě nevydaných verzí jeho klasických hitů i zpěváka, jak recituje poému Planeta Země; nahrávku prý ještě nikdo z jeho fanoušků neslyšel.

Michael Jackson byl vždy synonymem pompy a jeho úmrtí na tom nic nezmění. Jeho záhrobní singl začíná slovy: "This is it, here I stand/I'm the light of the world, I feel grand."

Simultánní premiéra

Už dvojalbum HIStory propagovaly v roce 1995 jeho sochy v nadživotní velikosti, premiéra koncertního filmu This Is It, který vznikl ze záběrů natočených těsně před zpěvákovou smrtí, se odehraje za měsíc simultánně v patnácti vybraných světových metropolích.

V Los Angeles bude ještě středa 27. října večer, ale v Londýně už bude po půlnoci a promítat se začne 28. října. Všechna jména měst ještě nejsou definitivně známá, ale určitě má mezi ně patřit i New York, Berlín, Soul a Rio de Janeiro.

Auru výjimečnosti má podpořit fakt, že film bude podle producentů v oficiální široké distribuce jen dva týdny. V českých kinech bude k vidění od čtvrtka 29. října.

Zpěvák Michael Jackson
Zpěvák Michael Jackson | Foto: Reuters
Čtěte také:
Rozlučka s Jacksonem se ruší
Příbuzní pohřbili Jacksona
Datum pohřbu se znovu posouvá
Jackson naposled zatančí v dokonalé kvalitě
Jacksonovy desky vedou žebříčky. Co dál
Jackson se stal konkurentem extchána
Jacksonova dcera rozplakala svět
Král je mrtev, Jackson podlehl zástavě srdce
Jackson: muž, který popřel Kunderu
Jackson ukradl MTV pro černou hudbu

Koncertní snímek This Is It společně vyrobily firma AEG a studio Columbia. Základem jsou záznamy zkoušek na londýnskou show, které vznikly těsně před zpěvákovou smrtí. Série představení, kterou AEG organizovala, měla být Jacksonovou rozlučkou i velkým návratem; podle ambiciózních plánů mělo po ní přijít i světové turné, dokonce i nová deska

To vše mělo také prozaický důvod - pomoci zaplatit rostoucí dluhy. Jimi Jackson financoval svůj náročný a stále podivnější život, který jakoby symbolizoval marnou snahu navázat na megaúspěšné časy alba Thriller.

Michael Jackson na tiskové konferenci
Michael Jackson na tiskové konferenci | Foto: Reuters

AEG, jíž patří i losangeleský stadion, kde se konala veřejná rozlučka s Jacksonem, vyjednávala o filmu s několika studii včetně Paramountu, Universalu a 20th Century Fox. Ale nejblíže měla k dohodě právě Columbia: patří totiž pod Sony Pictures a hudební divize její mateřské společnosti vlastní práva na Jacksonovu hudební tvorbu.

Padesátka londýnských vystoupení nazvaná stejně jako film měla začít v červenci a zpěvák na ni tvrdě trénoval. Podle jedněch tak byl ve velmi dobré formě, což mají dokazovat i záznamy. Některá média naopak spekulují, že kvůli tréninku bral i spoustu léků, jejichž koktejl mu přivodil 25. června v padesáti letech smrt.

 

Právě se děje

Další zprávy