Čeští piráti: Budeme protiváhou uzurpátorů internetu

him
15. 6. 2009 20:38
Nová strana by měla vzniknout do konce června

Praha - Přestože je inspiroval úspěch švédské Pirátské strany, které do Evropského parlamentu pomohla podpora zakladatelů Pirate Bay, na jejich webu na vlajky s lebkou nenarazíte.

Narážky na pirátské stahování z internetu vznikající stranu dokonce pohoršují. Když Aktuálně.cz domlouvalo následující rozhovor, nemohlí "čeští piráti" soubor s otázkami otevřít.

To si zrovna vy nemůžete stáhnout nejnovější textový editor, odpovídáme z redakce - pravda, mírně nejapně, ale vedeni všeobecně zažitou představou.

A piráti? Poznámka je nejenže pohorší, ale hned zkoumají, zda nejde o podvod a pokus o provokaci.

Česká pirátská strana, která se hodlá účastnit podzimních parlamentních voleb, bere prostě svou korzárskou výpravu od začátku velmi vážně a hodlá na ni vyplout přímo pod praporem revoluce.

vznikající strana nabízí na webu podporu pomocí triček
vznikající strana nabízí na webu podporu pomocí triček | Foto: Aktuálně.cz

„Svoboda, kterou internet reprezentuje, je pro nás klíčovým tématem. V tomto smyslu nás lze považovat ze revoluční sílu," říká člen přípravného výboru strany Jiří Kadeřávek.

Konstatujete, že „vycházíme z idejí našich rodičů, kteří nám vydobyli svobodu sametovou revolucí v roce 1989. My chceme tutéž svobodu zachovat pro naše děti". - Co si pod tím představit konkrétně? V čem je svoboda ohrožena?
Mnoho nedávných událostí nasvědčuje tomu, že naši volení představitelé jsou pod vlivem nátlakových skupin a jednají v rozporu s přáním a zájmy občanů. Pro tyto skupiny je nekontrolovaný internet rizikem, protože když něco neovládáte, představuje to ohrožení vašich zájmů. A tak pod záminkou kontroly užívání autorských děl, ochrany dětí na internetu nebo boje proti terorismu dochází k postupnému oklešťování našich občanských práv.

Demonstrace ve Švédsku
Demonstrace ve Švédsku | Foto: Pavel Kroulík

Cítíme, že některé zájmové skupiny by Internet rádi proměnili na nástroj moci, konzumu a dohledu nad životem občana. My jej chceme zachovat jako nástroj vnější a vnitřní svobody, jako místo, ve kterém má člověk nárok jak na anonymitu, tak na soukromí; ve zkratce jako svobodný prostor. Jako lidé z oboru cítíme odpovědnost za to, jak se naloží s vynálezem, jemuž pomáháme na svět.

Čili vnímáte internet právě jako svobodný prostor, kde nemají výhradní slovo trh, velké korporace a média.
Ano; zatímco tyto skupiny vnímají internet jako nástroj svého byznysu a moci, my jej vnímáme jako svébytný, svobodný a neregulovaný virtuální prostor umocňující schopnosti spolupráce lidské rasy na novou kvalitativní úroveň.

Budou se vaši voliči rekrutovat z lidí s podobným názorem? A není to přece jen příliš malá shoda, respektive postoj, na kterém se dá stavět úspěch politické strany?

Po rozsudku nad zakladateli Pirate Bay
Po rozsudku nad zakladateli Pirate Bay | Foto: Reuters

Svoboda, kterou internet reprezentuje, je pro nás klíčovým tématem. V tomto smyslu nás lze považovat ze revoluční sílu. Je možné, že nenajdeme shodu v méně podstatných otázkách; na druhou stranu nacházíme absolutní shodu v tom, že po internetu a našich občanských právech si nechceme nechat šlapat.
 
Jak si představujete nové pojetí autorských práv - protože soud se zakladateli Pirate Bay byl jedním z impulsů pro vznik vaší strany?
Nová realita je, že internet umožňuje snadné kopírování autorského obsahu. Nové distribuční prostředí staví na okraj dřívější distribuční kanály. Internet je revoluční technologie a není možné ji ničit proto, aby se prodlužovala agónie přežitých struktur. Oni se musí přizpůsobit internetu, ne internet jim; v opačném případě nás to povede do nové formy diktatury.

Vynucování autorských práv na internetu je možné jen použitím sledovacích technik, zákazů a restrikcí. Musíme si stanovit, co je pro nás důležitější, zda svobodný internet nebo zachování starého modelu aplikace autorských práv. Volíme to první a požadujeme, aby se naše volba odrazila v právním řádu.

Navíc mezi autory panuje zbytečný strach z legalizace nekomerčního šíření autorských děl. Studie dokazují, že ti kdo nejvíce porušují autorské právo, jsou nejlepšími zákazníky hudebních vydavatelství. A je to logické, i dnes platí, že za dílo zaplatí jen ten, kdo za něj zaplatit chce. Ale zcela jistě za něj nezaplatí ten, kdo dílo nezná.

Foto: Aktuálně.cz

Považujete stahování za trestný čin, nebo ne?
Ne. Co je trestným činem definuje přesně náš právní řád. Stahování audiovizuálních děl jím není. V tomto ohledu není prostor pro subjektivní postoje.

Jaké jsou vaše volební cíle? Jak se chcete etablovat na politické scéně?
Chceme působit jako síla, která bude protiváhou proti zájmům nahrávacích lobby a všech skupin, jejichž cílem je uzurpovat si moc nad internetem. A pokud se nám to podaří, pak slibuji, že nezůstane jen u aplikace autorských práv.

Kdy vaše strana oficiálně vznikne?
Předpokládám, že do konce června 2009.

Jsou vám něčím blízké některé z existujících stran?
Máme společný průnik se zelenými stranami. Dnes jsme v jiné pozici, ale je nám velmi líto, jak se zelená politika dokázala za krátký čas zdiskreditovat. Budeme si z toho brát ponaučení.

Čtěte také: Švédští piráti uspěli, jsou v Evropském parlamentu

Kam byste tedy sami sebe zařadili na politickém spektru a jak byste se definovali?
Liberální střed s protestním nábojem.

A co bude základem vašeho programu? Zůstanete "jen" u internetové svobody, nebo tento postoj aplikujete i na další oblasti života?

Zůstaneme-li neparlamentní stranou, budeme klást důraz především na naše nosné téma. Je pro nás příliš důležité, než abychom se vysilovali debatami o zemědělské politice nebo bodovém systému.

Pokud se nám podaří přesvědčit voliče v dostatečné, tedy pětiprocentní míře, pak se pokusíme provětrat vysoká patra české politiky. A věříme, že s tím přijde i transparentní a efektivní řešení mnoho dlouholetých kostlivců české politiky.

Abych byl konkrétnější: budeme zastávat liberální středové postoje s důrazem na transparentnost nakládání s veřejnými prostředky, mezilidskou solidaritu, osobní svobodu a odpovědnost každého občana. A také pohneme se zákonem na ochranu autorských práv.

 

Právě se děje

Další zprávy