Recenze: Black Eyed Peas dělají z konzumentů batolata

Karel Veselý
9. 6. 2009 15:00
Deska plná žvýkačkových popěvků s futuristickým zvukem
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Nová deska amerického kvarteta Black Eyed Peas vyšla na celém světě v pondělí. Příhodnější by ale bylo, kdyby se na pulty obchodů stěhovala 1. června, na Mezinárodní den dětí. Cílová skupina kvarteta dobyvatelů světových hitparád je jasná: jejich páté studiové album The E.N.D. je hudební obdoba cesty po lunaparku.

Speciální efekty

V úvodní skladbě Boom Boom Pow zasypou Black Eyed Peas posluchače zvukovými efekty. Dělají jejich hudbu větší, než ve skutečnosti je. Futuristické beaty, mohutná syntetická basa, vokodér a blesky ze zážehových motorů kosmických lodí mají podobnou funkci jako speciální efekty v bijácích - mají ohromit posluchače, který nemá čas si všimnout, že výbuchy a počítačové simulace nejsou doplňkem děje, ale jeho kompletním obsahem.

Foto: Aktuálně.cz

Někdejší rapové trio působící v žánru "uvědomělého" hip hopu prudce změnilo v roce 2003 směr s příchodem zpěvačky Fergie. Album Elephunk odstartovalo jejich hitové žně se stylem, který se dá nejlépe popsat jako žvýkačkový electro-hip-pop.

Od té doby posbírali desítku Top 10 hitů - jako Let's Get It Started nebo Don't Phunk with My Heart - a prodali dvacet milionů desek. K jejich hitparádové dominanci lze připočíst i úspěšnou sólovou kariéru Fergie. The E.N.D. má potvrdit jejich status globální popové kapely číslo jedna.

V zábavních parcích se atrakcemi nešetří a Black Eyed Peas nabízejí na nové desce posluchačům všechno, co se od nich očekává: cukrovou vatu (balada Meet Me Halfway), řetízkový kolotoč (I Gotta Feeling), centrifugu (Rock That Body) i laserovou střelnici (Electric City). Po sedmdesáti minutách z toho nutně musí bolet břicho.

Zremixujte si nás

"Album? Ani náhodou. Celá alba už neposlouchám," říká rapper a producent Will.i.am. "The E.N.D. je spíše takový hudební deník, ke kterému můžeš podle nálady kdykoliv něco přidat."

Foto: Reuters

Deska prý ohlašuje konec albové éry a její vydání má jen spustit stavidla remixových verzí, ať už profesionálních nebo fanouškovských. Will.i.am tím umlčel i všechny potenciální kritiky: Nelíbí se vám naše písnička? Tak si ji zremixujte.

Jedno se tedy Will.i.amovi nedá upřít - snaží se. Jeho sólová deska Songs About Girls těžce propadla, pak se ale proslavil jako autor virální kampaně kolem písně Yes We Can, která pomohla Baracku Obamovi vyhrát prezidentské volby. Páté studiové album jeho domovské kapely před něj postavilo výzvu: udělat z Black Eyed Peas ještě větší hvězdy.

Proměna Black Eyed Peas z respektované jižanské undergroundové kapely do hitové mašiny odráží, jak rychle se hip hop proměnil v nový pop. Will.i.am vzal futuristické beaty Timbalanda a The Neptunes a přizpůsobil je masovému vkusu, slogany Britney Spears posunul ještě o několik IQ bodů níž a stvořil pop pro generaci, která chce ze svých mobilních telefonů poslouchat hudbu, jež připomíná počítačové hry.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ve virtuální realitě

Na "The E.N.D." zužitkoval Will.i.am snad všechny trendy, které se objevily za poslední tři roky - včetně evropské elektronické hudby. Zmodulovaná kytara v Rock That Body je odpověď na Justice, "I Gotta Feeling je postavené na houseové skladbě Davida Guetty Love is Gone. Největším inspirátorem nového electro soundu kapely je ale Kanye West. 

Foto: Reuters

Jeho loňské album 808s & Heartbreaks ukázalo cestu, kterou by se komerční hip "pop" mohl vydat. West ale udělal chybu, že z alba udělal emocionální ždímačku. Black Eyed Peas si nic nekomplikují a fúzi rapu a elektronických beatů předkládají jako nekonfliktní konzumní pop, vedle kterého vypadá Lady GaGa jako konceptuální umělkyně.

Videoklip k pilotnímu singlu Boom Boom Pow, který se stal celosvětovým hitem, ukazuje kvarteto Fergie, Will.i.am, Taboo a Apl.de.ap jako postavičky ve světě počítačových simulací, v němž neexistují žádné hranice. Vlastně to není příliš daleko od skutečnosti.

Black Eyed Peas jsou dokonalým produktem virtuální reality globálního popu. Světa únikového, bezproblémového a také absolutně bezobsažného, který z konzumentů dělá žvatlající batolata.

Black Eyed Peas: The E.N.D. CD, 70 minut. Vydala firma Interscope/Universal, 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy