Před Faith No More zahrají svatebčané sešlí z cesty

Kultura Kultura, Red Kul
17. 8. 2009 9:50
Na crossoverové hvězdy zbývají jen lístky na balkony
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Velký řeznický nůž, bílé i černé bavlněné ponožky, zásoba ibuprofenu, šampaňské, whisky, výběr časopisů o hudbě. Seznam požadavků, který obvykle sytí bulvár, může tentokrát i dobře vykolíkovat zábor, který před víc než dvaceti lety udělala skupina Faith No More.

Zakladatelé crossoveru a jedna z nejuznávanějších rockových kapel přelomu 80. a 90. let, kteří se rozhodli znovu spojit síly, vystoupí v pondělí 17. srpna v pražské Tesla Areně.

Lístky na kapelu, která měla u nás vždy velmi dobré postavení, se prodávají v cenách od 740 do 1190 korun v sítích Ticketpro a Ticketportal. Podle aktuálních informací nicméně zbývají jen poslední vstupenky na balkony. Koncert, který pořádá agentura Charm Music, začíná v 19.30 hodin.

Jsme pořád dost mladí a silní

Foto: Aktuálně.cz

Kindervajíčkem, které patřilo k dalším požadavkům Faith No More, je předkapela - na poslední chvíli domluvení Firewater. Koncertně divocí Newyorčané se sami popisuji jako "svatební skupina, která se vydala špatným směrem". Vznikli v roce 1995 a podobně jako Gogol Bordello spekli dohromady klezmer, romskou hudbu, ruský folklor, ale i Bollywood s kabaretem a rockem.

Na české pódium přivede Faith no More návrat v rámci evropského turné. Kapela dlouho žádosti a prosby o obnovení odmítala; to se ale na jaře 2009 změnilo. „Zjistili jsme, že se nacházíme v situaci, kdy nemáme žádné závazky vůči jakékoli vydavatelské firmě a cítíme se pořád dost mladí a silní, abychom mohli odehrát nakopávající set," okomentoval reunion Faith No More na serveru Blabbermouth basák Billy Gould.

Dodal, že ačkoli v průběhu uplynulých deseti let od rozpadu dostávali spoustu nabídek, teprve letos se rozhodli, o nich vážně uvažovat.

"Celá ta léta nejenže jsme o obnovení kapely nepřemýšleli, ale ani jsme nebyli v pravidelném kontaktu. To se ale změnilo: přišli jsme na to, máme dost sil i vyrovnanosti ohlédnout se s klidem zpátky. Navíc jsme zjistili, že naše hudba pořád funguje a znovu se těšíme na společné živé hraní" uvedl už na jaře Gould.

Comeback Faith No More, kteří už jsou dávno vyvázaní ze všech smluv s nahrávacími společnostmi, se záměrně nese v co nejskromnějším a nejjednodušším duchu.

Do promo akcí není zapojený žádný marketingový team ani PR firmy, všechny informace kapela uveřejňuje na svém webu. Tam se ostatně objevila i zpráva o pražské zastávce, kterou až posléze potvrdila agentura.

Amerika má asi smůlu

V oznámené sestavě, která objíždí během letošního léta Evropu, figurují jména z posledního složení: tedy Mike Patton (zpěv), Billy Gould (basa), Mike Bordin (bicí), Roddy Bottum (klávesy) a Jon Hudson (kytara).  Údajně je vyloučena účast prvního kytaristy Jima Martina, který se po osobních neshodách rozhodl v roce 1993 kapelu opustit a nyní se věnuje pěstování obřích dýní (bez legrace).

Základ repertoáru má tvořit deska Album of the Year. Zahájení podle zpráv z minulých zastávek obstará skladba Reunited (coververze písně kapely Peaches & Herb), s největší pravděpodobností FNM zahrají hity Evidence, Last Cup of Sorrow, Easy, Ashes to Ashes, Midlife Crisis, Epic nebo Just a Man.

Stejně jako náhlá letošní změna názoru na pokračování kapely je zarážející i zatím striktní rozhodnutí, že kapela odehraje pouze evropské turné. Příznivci z ostatních kontinentů, především pak Ameriky zřejmě ostrouhají.

Foto: Aktuálně.cz

Evropskou šňůru zahájila kapela 10. června v londýnské Brixton Academy. Hraje v Itálii, Rakousku, Německu a Skandinávii, ale i Rusku či Bulharsku. Do Prahy dorazí z populárního budapešťského festivalu Sziget.

Faith No More se rozpadli v roce 1998, především proto, že tvar kapely už nedokázal vyhovět kreativní vokální rozpínavosti Mike Pattona. Což je až s podivem, poněvadž to byli právě oni, kdo v průběhu osmdesátých let dokázali bezostyšně propojit novovlnou snivost kláves s metalovou kytarou, funkující basou a rapujícím bělochem - a s tím vším proniknout na obří pódia coby support Metallicy a Guns N' Roses.

Od rozpadu Faith No More se Patton v různé míře soustředění věnoval nejnespojitějším projektům, které charakterizuje slídění v archivech indiánské hudby s kapelou Tomahawk, groteskní stylový mišmaš Mr. Bungle, s kterým to táhne už od střední školy, nebo totální soběstačnost se spoustou milých hostů v projektu Peeping Tom.

Hostoval i na plně vokálním éterickém albu Björk Medúlla a loni vystoupil v Praze s italskými jazz-coreovými ZU v rámci festivalu Stimul.

Eklektický vkus jednoho z nejuniverzálnějších současných frontmanů kopíruje i linie labelu Ipecac, který Patton dostal na pozici jednoho z nejrespektovanějších nezávislých labelů v USA.

Vydávají zde Dälek, ale taky natolik rozdílné entity jako metaloví Isis, ruští kinematografičtí Messer Chups, grindcoreoví The Locust nebo gigant filmové hudby Ennio Morricone.

 

Právě se děje

Další zprávy