Black Eyed Peas trhají rekordy i v Británii

Pavel Turek, tur
18. 5. 2009 10:50
Green Day na prvním místě ostrovního albového žebříčku
Black Eyed Peas
Black Eyed Peas | Foto: Reuters

Londýn - Okamžitě po vydání v Británii se nový singl čtveřice Black Eyed Peas Boom Boom Pow ocitl na prvním místě ostrovního žebříčku. Skladba, která předznamenává nové album The E.N.D., tak jen pokračuje v extrémně úspěšném a vlastně překvapivém tažení hitparádami.

V Spojených státech vyšlo Boom Boom Pow už 30. března a situace byla naprosto identická. První místo v Billboardu zajistil kapele prodej 465 tisíc downloadů v úvodním týdnu, což je třetí největší množství prodaných downloadů za jediný týden v dosavadní historii měření. 

Pro Black Eyed Peas, kteří se znovu rozjíždějí po sólových deskách zpěvačky Fergie a rappera will.i.Ama, to přitom znamená první singl, jenž vystoupal na vrchol Billboardu. A aby těch rekordů nebylo málo: Boom Boom Pow se navíc stal druhým nejrychleji prodávaným downloadem, který v prodeji překročil hranici milionu stažení.

Kapela to zvládla během šesti týdnů, nicméně za Flo Ridovým Right Around to dost pokulhává, rapper překročil milion během čtrnácti dnů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pozoruhodná při všech těch triumfech ovšem zůstává skutečnost, že Boom Boom Pow je poměrně ordinérní elektro track se zpěvy prohnanými vokodérem, který vykrádá postupy Kanye Westa z alba  808s & Heartbreaks, ovšem za jeho úrovní i chytlavostí dalece zaostává.  

Black Eyed Peas každopádně za sebou v Británii nechali i hitparádové vytrvalkyně, jako jsou zpěvačky La Roux, Lily Allen a Lady GaGa.

Green Day
Green Day | Foto: Aktuálně.cz

Špičku britského albového žebříčku ukradli po dvou týdnech Bobu Dylanovi Green Day s novinkou 21st Century Breakdown. Symbolicky se tak někdejší autor protestsongů vystřídal se současným polopatickým podáním revolty na klíč.


Úspěch Green Day se dal předem očekávat už proto, že předchozího konceptuálního American Idiot se prodalo přes 14 milionů a kalifornské trio i tentokrát pokračuje v hledání nepřítele, který po prohře republikánů ve volbách už není tak snadno po ruce.

Proto frontman Billie Joe Armstrong v textech, jež zachycují lovestory páru Christian a Gloria, převrací jedno téma za druhým - od války přes křesťanství až po největšího nepřítele, jímž si může být člověk sám. 

21st Centrury Breakdown se zvukově i stylově daleko víc přibližuje formátu rockové opery než předchozí American Idiot - na tom se dá vystopovat vliv nového producenta Butche Viga (Garbage, produkce Nevermind od Nirvany).

Green Day kromě Boba Dylana, jenž se odsunul až na osmičku, přeskočili i druhou Lily Allen, třetí Lady GaGa a pátou Pink, bez nichž je britský oficiální žebříček poslední tři měsíce prakticky nepředstavitelný.

 

Právě se děje

Další zprávy