Zakladatelé Pirate Bay odsouzeni, ale stahování nezmizí

Kultura Kultura, Red Kul
17. 4. 2009 14:25
Přes populární stránku se stahují filmy a hudba
Foto: Aktuálně.cz

Stockholm - U soudu ve Stockholmu padl rozsudek v ostře sledovaném procesu se čtveřicí spoluzakladatelů internetového portálu The Pirate Bay, kteří byli kvůli nelegální distribuci hudby a filmů obžalováni z porušování autorských práv.

Soud přistoupil na návrh státního zastupitelství a každému z nich udělil roční trest odnětí svobody.

Zároveň dostali peněžitý trest ve výši 30 milionů švédských korun (asi 70 milionů českých korun). O ten se podělí Warner Bros, Sony Music Entertainment, EMI nebo Columbia Pictures. Kritici soudního procesu tvrdí, že k němu Švédové přistoupili právě na nátlak amerického filmového průmyslu.

Obžalovaní tvrdili, že nedělají nic nezákonného. Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde, Fredrik Neij a Carl Lundström na začátku soudu oznámili, že populární web, který využívá na 22 milionů lidí po celém světě, bude fungovat dál bez ohledu na výsledek procesu.

Foto: Reuters

"Je to jen divadlo pro média, PirateBay jede dál," vzkázal Sunde záhy po rozsudku přes server Twitter. Jeho kolega Lundström přiznal, že je rozsudek překvapil, ale i on dodal: "jasně že se odvoláme, tohle není poslední slovo  - a to naopak bude naše!"

Kdo je odpovědný

Portál byl zakázán v roce 2003, ale od té doby ho provozují "soukromníci". Umožňuje zdarma sdílet filmy, seriály, hudbu i počítačové programy, ale ne přímo. Právě tím argumentovali u soudu zakladatelé: řekli, že na jejich serverech není uložen žádný obsah chráněný autorským právem ani tu neprobíhá výměna.  

Pirate Bay nabízí totiž uživatelům přístup přes takzvané torrenty. Tyto malé soubory obsahují "jen" informace o tom, na kterých serverech nebo počítačích uživatelů jsou nelegálně zkopírované filmy či hudba uloženy.

Podle odborníků může uznání viny Švédů nastolit i otázku, zda jsou velké vyhledávací servery jako Google či YouTube zodpovědné za nelegální obsah stažený jejich uživateli.

Zároveň jsou ale skeptičtí, že "útok" na PirateBay zamezí nelegálnímu stahování. "Kdykoli jeden takový server zanikne, další se objeví - to známe už od dob Napsteru. problém nelegálního sdílení souborů zkrátka roste rok od roku a pro zábavní průmysl je čím dál těžší proti němu bojovat," říká analytik Mark Mulligan z firmy Forrester.

Podle  Dana Cryana ze společnosti Screen Digest navíc nexistuje jednotné a mezinárodně koordinované autorské právo, tudíž se obdobné servery mohou přesunout do jiné země. A dokonce si myslí, že proces byl ve výsledku spíš velkou reklamou pro systém torrentů a stránky, které je nabízejí.

Co je torrent

Princip torrentů patří mezi tzv. výměnné P2P (Peer To Peer) služby, které jsou určené hlavně pro nárazový nápor zájmu o "novinky".

U webových nebo FTP serverů totiž hrozí při velkém množství stahovaných dat množstvím uživatelů přetížení.

Princip torrentu je naopak založen na tom, že čím více uživatelů stejný soubor stahuje, tím se zlepšuje přenos dat pro další zájemce - protože každý stahující se zároveň stává zdrojem pro ostatní.

Dále čtěte:

 

Právě se děje

Další zprávy