Klobouk dolů před mší Mistra Leonarda

Tomáš Turek (Radio Wave)
6. 4. 2009 8:30
Písničkář vydává live CD a DVD z loňského znovuzrození

Recenze - Nekrácený, více než dvouapůlhodinový záznam z loňského znovuzrození písňového majestátu Leonarda Cohena vychází na dvojalbu a DVD Live In London.

Prožitek Cohenova koncertu je ale těžko přenositelný kamkoliv. Jeho přítomnost v místnosti mění její teplotu i životy. Fanouškovská touha spatřit ho ještě někdy na pódiu byla asi nejúpěnlivější, jakou si u žijících hudebníků můžeme představit. Nedosáhl na něj ani tak těžko dostupný Tom Waits.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Leonard Cohen v Praze klobouk ani nepotřeboval

Teď už víme, že Cohenův návrat byl masivní a pražský koncert v rámci Unified Heart Touring Co. splněným snem napěchované Tesla Arény - nebo jak se momentálně ono bezcharakterní kluziště jmenuje.

Veselá mysl silnější než náboženství

Předešlé turné k albu The Future v roce 1993 bylo devastující. Před každým vystoupením Cohen vytáhnul tři láhve vína a po světové krasojízdě raděj vzápětí uprchl do zenového kláštera na Mount Baldy. 

Foto: Aktuálně.cz

Jak říká na aktuálním živáku: „Je to dlouho, co jsem stál naposledy na londýnském pódiu. Bylo to před čtrnácti nebo patnácti lety. Bylo mi šedesát - dítě s bláznivým snem. Od té doby jsem si vzal spoustu Prozacu... a také jsem hluboce studoval filosofie a náboženství. Ale veselost nepřestávala prorážet ven."

Zaplaťpánbůh, chce se říct - ať je dotyčný jakékoliv víry. Cohen je sebeironický, písně ale bere smrtelně vážně. Ačkoliv je kromě erotické touhy plný skepse a nespojenosti se stavem věcí, hladinu serotoninu v mozku nesnižuje ani na moment. Rozezvoň zvony, které stále mohou znít/Zapomeň na svou dokonalou oběť/Ve všem je prasklina/Tak se dostává dovnitř světlo - duní v jednom z mnoha klimaxů londýnského koncertu -  fatální Anthem.

Koncert Leonarda Cohena je nejlepší prezentací milostné písně, jaké se může člověku dostat. Sází k sobě slova přiléhavě jako lego, ke kterému neexistuje návod. Cohenovu samozřejmost nelze vyrábět sériově. Tíha a lehkost se setkávají v hlase, se kterým neměl na výběr a který slouží jako ideální průvodce radostí i smutkem.

Teď nebo nikdy

Pěvecké schopnosti nejsou podstatné - vokální akrobacie přenechává tisícům interpretů, kteří by vraždili, kdyby mohli jednu jedinou Cohenovu píseň napsat sami. Stařičký sekáč spíš přednáší a stojí si tak nejlíp. Svoje básně žije. Při repetitivním dum dam dam de du dam dam v Tower Of Song prosí doprovodné zpěvačky, aby nepřestávaly, aby ho doprovodily při cestě do postele a prozpívaly ránem. Právě Cohen je ale v tomhle oboru kabrňákem.

Foto: Aktuálně.cz, Laszlo, 10:15

Miloval jsem tě po ránu/Polibky byli hluboké a vřelé/Tvé vlasy na polštáři jako ospalá zlatá bouře/Mnozí už milovali před námi/Vím, že nejsme nic nového. Stařičkou Hey, That´s No Way To Say Goodbye lze bardovi zbaštit i v jeho čtyřiasedmdesáti. Přiznaný sentiment je ospravedlněn podáním a nadčasovou kvalitou materiálu.

Se stylovým plstěným kloboukem, který snímá jen při děkovačkách, jakoby vypadl z Kmotra. Dojetí starého muže je víc než uvěřitelné - souzní se silou zážitku. Opakované oslovování publika „přátelé" nepronáší kadencí Karla Šípa, ale podtrhuje vztah, který zajišťuje opěrný bod v neklidných časech víc než stabilní vláda.

Většina skladeb je tu tak, jak zazněly i v Praze. Můžeme si zakňourat nad absencí Famous Blue Raincoat, která mu na turné tolik slušela. Bird On The Wire zase lépe padne čisté akustické bidýlko. Ale na procházce po pětadvaceti k dokonalosti vypiplaných písních v duchu „teď nebo nikdy" nemá smysl hledat mouchy.

Víc než rock´n´roll

Sama hudba je na povrchu natolik bezkonfliktní, že svede dohromady babičky s vnučkami. U Live In London, ostatně jako u celé Cohenovy diskografie, lze srkat kafíčko a ládovat se piškoty, stejně jako se zpít do němoty.

Leonard Cohen při vstupu do do Rockn´rollové síně slávy
Leonard Cohen při vstupu do do Rockn´rollové síně slávy | Foto: Reuters

Ovšemže laciné pozlátko přeslazených cajdáků je přesně na druhé straně spektra, kde dlí svět mistra Leonarda. Muže, který byl uveden do Rockn´rollové síně slávy, ačkoliv s oblibou cituje kritiku ze sedmdesátých let: „Viděl jsem budoucnost rokenrolu a není to Leonard Cohen."

Leonard Cohen je víc než rock´n´roll. Jeho koncert je mší. Bezchybná kapela s dlouholetými parťáky Roscoe Beckem, Neilem Larsenem nebo Javierem Masem nese neuvěřitelně vitálního básníka skrz jeden písňový opus magnum za druhým.

Typicky něžný doprovodný zpěv s dlouholetou autorskou partnerkou Sharon Robinson v čele starého pána ctí, ale není zakřiknutý. V If It Be Your Will nechá mladičkým sestrám Webbovým volné pódium - přičemž si i přes sebepovedenější interpretaci uvědomíme, že Cohen je nezastupitelný.

V létě vyráží na další evropské turné a už nadobro ví, že se nemusí vracet kvůli penězům, o které ho připravila během přebývání „na hoře" jeho manažerka. Ostatně už několikrát se loni snažil vysvětlit, že zas tak bídně na tom nebyl. Motivací je mu hlavně znovurozhořivší se láska k písním.

Koncertní záznam Live In London sice obstará dost dobrou představu o tom, jaké to asi je s ním strávit večer, ale krále lovesongu je nutné spatřit naživo. Naštěstí je to stále možné.

Leonard Cohen: Live in London. délka: 2hod 30minut, vydala firma Columbia, Sony/BMG, 2009.


 

Právě se děje

Další zprávy